#97685

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Theodor Engblad
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Dan Olsson Granholmen
Uppladdad
2009-11-29 22:42:43
Bild från Emma Anderssons album (f 13/9 1874 i Lena - död 11/3 1957 i torpet Granholmen under Lena Södergård. Troligen föreställer bilden Emma Andersson 1874-1957 med blivande maken Karl Andersson f 1870 i Lena död 3/5 1942 i Lena. Fotot borde vara taget kring år 1892, kanske är detta en typ av förlovningsbild då de gifte sig 30/12 1892.

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi

Kommentarer (7)

Anders Samuelsson

Ifrån samma fotosamling finns även fotografiet 171348 där det finns ett kors på mannens kavajslag - vet någon vad detta är för något?
Gun Jönsson

Visst är brudparet frälsningssoldater. Men jag kan tyvärr inte identifiera dem.

Möjligen kan de ha varit officerare i Frälsningsarmén med tanke på texten "Förenade för striden". Giftermålet mellan två frälsningssoldater/officerare ansågs på den tiden (slutet av 1800-talet) i första hand vara ett medel för att verka för att människor skulle bli frälsta och komma att till tro på Jesus.

i andra hand får man nog säga, så kom familjebildningen.Det förekommer även enstaka bilder där små barn till frälsningsofficersfamiljer bär liknande band över axel eller runt midja, med bland annat texter såsom "Gifven åt Gud".

Fram till 1950-talet, kanske till och med senare brukade bruden över Frälsningsarméns uniform fortfarande bära ett vitt band över axeln, dock utan någon text.
Anders Samuelsson

Personerna ska tydligen vara med i Frälsningsarmén.
Kabinettsfotografi ur fotoalbum som tillhört ovan nämnda Emma Andersson; sitter som fotografi nr 1 i albumet.
Tore Svedlund

Säkert är det ett brudpar. I De följde en fana 1882-1957 kan man läsa vid ett foto: Exempel på bandolär med inskriptioner som förr bars vid armébröllop. (Sid 187.) Senare var det endast bruden som bar bandolär.
Anders Samuelsson

FÖRENADE FÖR STRIDEN står det på banden
Ann-Mari Bäckman

Kan det stå Förenade av svärdet? Kanske var de Frälsningssoldater. Jag lägger in frågan i Anbytarforum.
Anders Samuelsson

Glömde kommentera banden de har runt sig - är det någon religiöst eller nykterhetsrörelse? Arbetarrörelse är det nog inte för de poserade väl inte på det sättet har jag fått för mig(?)
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv