#26651

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Sigrid Wågman, Kungsgatan 53
Tryckt information på fotografiets baksida
Sigrid Wångman, Fotografi Atelier, Kungsgatan 53, Upsala, Alm Telef. 375
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Lars Lette, Saltsjö-Boo
Uppladdare
Lars Lette
(Kontaktuppgifter saknas. Är detta din bild?)
Uppladdarens fotografier
Uppladdad
2003-12-27 02:15:53
Med på bilden finns Elin och Josefina Häll, men jag vet inte vem av de fyra de är. De var döttrar till Märta Lindholm, född 1846 i Sandviken. Fadern var enligt uppgift indelt soldat och hette (Anders?) Häll. Flickornas mamma Märta var syster till min mormors mor Anna Lindholm född 1844.

Kommentarer (7)

Det fotografi jag jämförde de här fyra flickorna med måste vara taget cirka 1910. På det fotografiet finns min mormors mor Anna och systern Märta Lindholm med. Dessutom finns min mormor Emma W Johansson och alla mina mostrar med samt min mor. Min mor är född 1908 och var på fotografiet cirka 2 år gammal. På det fotografiet finns 3 av de 4 flickorna med som syns på det här kortet. Min bedömning är att det här kortet är taget några år efter 1910. Det är tänkbart att Josefina Häll som min mor nämnt som kusin till min mormor, kan vara kusin via någon bror, som jag inte hört talas om, till systrarna Lindholm som sedan gift sig Häll. Jag kan även tänka mig att de här 4 flickorna är döttrar till Josefina eftersom min mor nämnde Josefina i samband med det här kortet.
Peter Karlsson

Den Josefina Lindholm du nämner bör väl då kanske kunna vara denna.. <u>Högbo, Sandvikens järnverk</u> Johannes Lindholm 1839, smedförman Anna Stina Höglund 1841 Anna Elisabet 1873 Johanna Maria 1874 Karolina Amalia 1877 <b>Kristina Josefina</b> 1879 Emma Margreta 1882 - alla födda i Högbo Men inte tror jag detta är döttrar till någon född 1877 eller senare, kortet ser ut att vara från de första åren på 1900-talet, och för det talar också det faktum att Sigrid Wågman etablerade denna atelje 1899 och står noterad som förekommande där i Uppsala i en förteckning från 1899, medan hon i förteckningen gällande 1911 återfinns på en adress i Stockholm.. Skulle det vara döttrar skulle kortet måste vara taget närmare 1920, och det är det inte tal om.. (Modet, inredning, kartonglayout) Skulle det inte kunna vara damer ur bägge de familjer som nu nämnts ovan..? Detta kort låg fel upptäckte jag nu (det låg under namnet Wångman) - nu när jag korrigerat det hela kan man lättare se att kartongens tryck är identiskt med andra bilder som finns belagda att vara från 1900 och 1903 till exempel! Detta är troligen Sigrid Wågmans första kartongtyp.

Förhastade slutsatser händer att man gör. Det troliga är att flickorna är döttrar till någon eller några av flickorna Anna Wilhelmina Hell, Elin Maria Hell, och Marta Elisabeth Hell från Högbo, Sandviken eller Josefina Häll, född Lindholm.

Jag har hittat ett annat vanligt fotografi som tyder på att tre av flickorna på kortet är Anna Wilhelmina Hell, Elin Maria Hell, och Marta Elisabeth Hell. Jag har flera kort med en Josefina Häll men hon stämmer inte in här.
Peter Karlsson

Stavningen Häll/Hell skall man nog inte fästa sig vid, sådant kunde variera mellan skilda längder vid denna tid. Beträffande det här med yrket så kan han väl ha varit soldat, för att senare bli smed kanske.. Nåväl, det är ju bara spekulation, men hursomhelst finns ingen annan tänkbar kvinna med passande namn än denna Marta Lindholm. (Såvida hon inte var död före 1890?) Födelsår kan också vara fel i denna 'folkräkning' - men kanske även ärvda uppgifter..

Jag tycker inte att de uppgifterna stämmer riktigt med vad jag fick reda på av min mor. Att Märta Lindholm var född 1846, att de stavade efternamnet Häll (ej Hell) och att hennes man var indelt soldat.
Peter Karlsson

Även här går det att få fram bland annat faderns förnamn med hjälp av 'Sveriges befolkning 1890' tror jag. Ser dock ingen Josefina här.. <u>Högbo, Sandvikens järnverk</u> Erik Gustaf Hell 1847 Ovansjö Far, Klensmed Marta Lindholm 1850 Högbo Mor Anna Wilhelmina 1877 Högbo Elin Maria 1881 Högbo Johan Gustaf 1884 Högbo Carl Robert 1886 Gävle Marta Elisabeth 1888 Högbo
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi