#87057

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Alfred Dahlgren, Dragarbrunnsgatan 48
År
1890
Tryckt information på fotografiets baksida
Alfred Dahlgren Telefon 205 Upsala Dragarbrunsgatan 48.
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Olov Öjner, Stockholm
Uppladdare
Olov Öjner, Stockholm
(Kontaktuppgifter saknas. Är detta din bild?)
Uppladdarens fotografier
Uppladdad
2008-12-05 04:31:41
Tillhör album
Fritz Enwall 1890, enligt baksidestexten. Sidan 5 i Henning Dahlbergs #86679 album.

Kommentarer (3)

Thom Lindén

Fredrik är äldre bror till min morfar och uppvuxen i Tuna Klockaregård utanför Vimmerby. Det här är det enda fotot som jag känner igen. Lite kuriosa: jag upptäckte just i dagarna, juli 2014, hans namn på insidan av ett lock till en kista som stått i mitt föräldrahem. Antagligen packade han sina tillhörigheter i kistan när han skulle iväg och studera i Linköping?
Det föddes 8 barn till August och Clara Enwall i Tuna Klockaregård varav 6, 2 döttrar och 4 söner nådde vuxen ålder. Sönerna, som var vanligt på den tiden, fick utbildning. Två blev kantorer och två präster. Det gemensamma med alla barnen var att de blev lärare på något sätt. Fritz utbildning var antagligen den dyraste och det gjorde att familjens resurser blev ansträngda och räckte antagligen inte riktigt till den yngste sonen. Han fick därför sin första utbildning i flottan och handelsflottan och gick till sjöss. När han så kom till USA mönstrade han av och blev metodistpastor, jfr Fritz! Sedan läste han vidare och slutade sin bana som professor i Gainsville University i Florida. Han innehade inte en utan två professurer i filosofi och psykologi!
Döttrarna då? Den äldste vet jag inte så mycket om men hon gifte sig med en kantor och lärare förstås! Och det yngste barnet Nancy fick i princip ingen utbildning pga av familjens begränsade resurser, men hon ville bli skolkökslärarinna och blev det också men efter stora personliga uppoffringar ( Studierna finansierades genom att hon städade och tvättade. Ett tag hade Nancy bara råd att bo i mangelboden!) Hon fick lärartjänst i Karlstad och där startade hon en husmoderskola. Skolan ansågs som en av de förnämsta i Sverige och hade även elever från utlandet. Förutom att hon var en framgångsrik entreprenör och lärare blev hon också en kvinnorättsprofil som kämpade om kvinnlig rösträtt.
Med vänlig hälsning,
Thom Lindén
Lisbeththom@gmail.com

Petrus Fredrik (FRITZ) Enwall, född 18 juli 1865 i Tuna H, död 7 oktober 1913. Gift 1895 med Berta Kristina Borgström, född 1868 i Säby U. Efter studier i Linköping student i Uppsala 1888, gick Fritz Enwall över till Svenska metodist-episkopalkyrkan 1892 och var diakon där från 1894. Åren 1898-1900 var han lärare vid samfundets teologiska skola i Uppsala. Prästvigdes i Svenska kyrkan 1901 och var från 1905 kapellpredikant i Muskö B. Källor: Svenskt porträttgalleri X.4, Stockholm 1906 med välliknande foto av en något äldre Enwall samt Biografisk matrikel över svenska prästerskapet 1914 och 1934.
Jan-Åke Holmbring, Linköping

Fritz Enwall, Stockholm, förlovade sig 1893-07-18 med Berta Borgström, Västerås. (Kugelbergs klippsamling).
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi