#30259

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
O. P. Engström
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Älvsbyns Kommunbibliotek
Uppladdad
2004-03-16 23:34:06
Tillhör album

Kommentarer (3)

Thomas Fryklund

Olof Peter hade först några slitsamma år som torpare i Lövberg, Ljustorp. Han följde sedan den äldre kusinen Aron Olofsson-Engströms exempel och flyttade 1872 till Grubban i Ytterhogdal. Aron var skogsfaktor och Olof Peter började arbeta som medhjälpare till honom. När Aron sedan flyttade övertog Olof Peter faktorsjobbet, hade dessutom ett litet jordbruksarrende och var lite av en handelsman i bygden. Han lär inte ha varit mycket till jordbrukare men däremot var han en mycket omtyckt och duktig skogskarl. Källa Boken Ljustorp förr och nu del 2, sid 122. Olof Petter kom att bli far till Leander Engström, den kände konstnären. Källa Boken Ljustorp förr och nu del 2, sid 122. Olof Peter med familj bodde inte länge i Ytterhogdal, sämre tider och stridigheter mellan skogsbolagen gjorde att familjen flyttade. Olof Peter lärde sig fotografera av sina svågrar. Han arbetade en tid som fotograf i Piteå och sedan i Ljustorp. Det misslyckades och han startade en lanthandel i Mellbergs by, Ljustorp. I fem år bodde familjen i Ljustorp. år 1900 gick affären i konkurs och familjen flyttade till Sundsvall där fadern arbetade som snickare. Ett par år senare drabbades fadern av slaganfall och sönerna måste bidra till familjens försörjning. Källa Boken Ljustorp förr och nu del 2, sid 122
Olof Andersson

Mannen är Isak Oskar Isaksson född 1865-12-01 i Berkön, Piteå socken, död 1952-01-31 i Trundavan, Piteå socken. I Pitebygdens forskarförenings ägo finns ett exakt likadant foto. På framsidan står skrivet I.O.Isaksson. Ännu ett foto finns i Alfhils Axelsons fotosamling.
Maud Bergvall

Enligt 1890 års folkräkning finns en Olof Petter Engström född 1845, bosatt i Långviken. Född i Ljustorp Västernorrland. Han är kanske fotografen.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi