#208574

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Maria Kihlbaum Östersund Frösö Läger
Tryckt information på fotografiets baksida
Saknas
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
John-Erik Johansson, Borglunda, Stugun
Uppladdad
2019-02-04 11:18:41
Tillhör album
Anna och Hans Wideman. Hans Eriksson tog sig namnet Wideman. Bror till min farmor. Hans född 1879-04-14 i Laxsjö. Min fars notering:Makarna Videman. Han hade skomakeri i Östersund, flyttade till Stockholm. Finns i samma bunt som #207925
När Hans Eriksson-Wideman tog värvning som fast anställd volontär, vid Kungliga Jämtlands Fältjägarregemente 1895, förberedde han sig med att tillverka ett par präktiga marschkängor.

Senare i sitt liv skrev Hans Wideman ned den här berättelsen om det militära livet i Östersund under 1800-talets sista år. Dottern Margit Wideman-Hallin har haft den nedtecknade berättelsen i sin ägo vilken nu återges .

Eftersom det inte fanns kommunala färdmedel 1895 vandrade jag först de sju milen till Lit från hemmet i Laxsjö.

Tillsammans med ett tiotal blivande krigare fortsatte vi till fots från Lit genom Östersund och till Mjälle på Frösön. Där inställde sig ungdomarna vid femte kasernen på Frösö Läger.

Manskapet tilldelades uniform, gevär och diverse persedlar. På logementet skulle 150 man sova i samma rum med lukt av fotsvett. Omgående påbörjades 22 dagars exercis, skjutning och fälttjänstgöring.

Mot slutet företog man en lång fältmarsch med två tegelstenar i ränseln, samt blytackor i patronväskorna som barlast. Därefter utryckning och tentamen inför översten.

Under befäl av en korpral marscherade de som klarat sig till Lit. Därifrån vandrade Hans i 16 timmar till hemmet i Laxsjö. Sedan följde en tid av arbete i timmerskogen samt skotillverkning och lagning innan det var dags igen.

Andra årets rekryterskola påbörjade Hans Wideman i maj 1896. Den pågick i 50 dagar. Vid utryckningen blev Hans kommenderad som elev till den förberedande korpralskolan. Han utmärkte sig som en god skytt och fick andra pris i skyttetävlingen. Sedan blev det hemgång igen. Därefter en tid med odlingsarbete hos en bonde, timmerhuggning och översyn av skorna.

I början av maj 1897 var det inryckning till den militära fortsättningen med korpralsskola på Frösö Läger. Läroämnena var inlärandet av korpralsundervisningen, exercisreglementet samt praktik på beväringskompanierna med övningar i exercis och befälsföring.

Under det här skedet åkte flera av jämtarna till en riksskyttetävling i Stockholm. Kung Oskar II tog emot och hälsade välkommen. Jämtarna blev väl omhändertagna och ledsagades till visning av slottet, Skansen, några muséer. En båttur till Vaxholms fästning ingick också.

Hans Wideman blev 1897 befordrad till vice korpral. I maj året därefter fick han order om att biträda transporten av en trupp beväringar från Strömsund till Frösö Läger.

Som huvudbefäl för truppen utsågs en divisionskorpral Lindström. Han älskade gästgiveriernas öl. Långa sträckor måste han åka på trossens vagnar i stället för att marschera. Första nattens inkvartering blev i Gisselås. Gästgivarens öl konsumerades av Lindström som blev oduglig som befäl. Hans W

Kommentarer (0)

Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi