Länkar

Källor

2023-01-25Håkan Skogsjö
Genealogiska Samfundet i Finland håller på att lägga upp Finlands kyrkböcker på Internet. Det är de Svarta böckerna (avskrifter av födelse-, vigsel- och dödböcker samt flyttningslängder) som överförs till datamedium och publiceras på Internet.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Projektet syftar till att göra historisk information tillgänglig med hjälp av modern datateknik. Här finns bland annat Diplomatarium Norvegicum (norska medeltidsurkunder) med fulltextsökning.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Registreringssentral for historiske data (RHD) vid Universitetet i Tromsö har lagt ut 1865, 1875 och 1900 års folkräkning med ovanligt bra sökmöjligheter (man kan kombinera variablerna förnamn, efternamn och födelseort). Välj mellan Enkel / Avansert søking i folketellinge för att söka.
2023-01-25Håkan Skogsjö
En sida som nog berättar det mesta om Tingstäde, allt från den nedlagda bensinmackens historia och falsklarmet 1984 i den likaledes nedlagda ICA-butiken till undersökningen av silverskatten från Karls och en förteckning över alla som gift sig i socknen mellan 1688 och 1860, enligt vigselboken. Kort sagt: Är du intresserad av Tingstäde är det här du ska läsa! Här nu också GUTAR FöRR om gutar på 1900-talet, gårdsbeskrivningar, om olyckor på 20, 30 och 40-talet och om brott 20, 30 och 40-talet, m. m.
2023-01-25
ArkivDigital färgfotograferar originalmaterialet som finns bevarat vid Landsarkiven, från det att kyrkbokföringen startade på 1600-talet fram till sekretessgränsen och gör det tillgängligt på Internet via sin online-nättjänst ADOnLine2. Bilddatabasen innehåller idag (2011-05-02) över 27 miljoner bildsidor och 0,5 miljoner bilder läggs till varje månad. På de två sista i raden av arkiv där ArkivDigital arbetar, Jämtland och Gotland, är produktionen i full gång och materialet (till 1895) beräknas bli tillgänglig under sommaren 2011. Förutom kyrkböckerna har ArkivDigital mycket annat material, t.ex. bouppteckningar från flera stora län. Allt material indexeras med så kallad NAD-kod (Nationella ArkivDatabasen) ned till sidnivå. Till varje bild i bilddatabasen finns en unik kod kallad AID. AID kan användas att dokumentera en sidas förekomst i Arkiv Digitals databas och är samtidigt en hjälp att hitta tillbaka till en specifik bild. Allt material som finns i bilddatabasen kan också levereras på CD/DVD-skivor.
2023-01-25
Här hittar man bland annat fotografier, litteraturtips, filmer, ritningar, gamla dokument och litteratur i fulltext som berättar om Stockholm och stockholmare i olika tider. Stockholmskällan samordnas av Utbildningsförvaltningen i Stockholm och på webbplatsen finns även pedagogiska exempel på hur du kan arbeta vidare med källorna. Materialet är ett urval av det som finns i samlingarna på Stadsarkivet, Stadsmuseet, Stadsbiblioteket och Utrednings- och statistikkontoret i Stockholm.

Annonser