Länkar

Emigranter/Immigranter

2023-01-25Håkan Skogsjö
Passagerarlistor med emigranter till USA från hela världen. Här finns många svenskar noterade, också på fartyg som avrest från hamnar i exempelvis Norge. Arbetat med att skriva rent listorna och publicera dem på nätet görs på ideell basis.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Databas över alla de som reste till USA under perioden 1892-1924 och då passerade ankomststationen Ellis Island i New York. Det var inte mindre än 22 miljoner emigranter som kom den vägen, och på Ellis Island blev de granskade på olika sätt, ekonomiskt, hälsomässigt och socialt. De som klarade pärsen for sedan oftast vidare ut i det stora landet. I databasen kan man hitta sin emigrant, varifrån hon kom, ålder, civilstånd, avfärdshamn, skeppsnamn med mera, i allt 11 olika fält, men tyvärr inte den viktiga uppgiften om destination, det nästan allra intressantaste för oss. Denna kan man i stället hitta genom att göra en sökning, registrera sig med namn och e-post (obligatoriskt) och få fram individuppgifterna. Till vänster finns en länk med ordet manifest, vilket betyder ankomstlista. Klickar man på den får man upp en datalista över emigranten, och har man nu tur finns där en minimal länk med orden original page. Klickar man på den kan man får fram en bild av den hand- eller maskinskrivna ankomstlistan, som går att förstora, och då kan man hitta mer uppgifter, bl.a. just vart vederbörande tänkt sig att resa, och även vem hon tänkt bo hos första tiden etc. Databasen har varit igång sedan 17 april 2001 och har fått oerhört många besökare, vilket gör att man ibland inte kommer in på den (men det har blivit betydligt bättre sedan starten). Läs mer om Ellis Island här.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Här finns uppgifter om framför allt de skepp som norska emigranter färdades med, men också några passagerarlistor (fler ska komma).
2023-01-25Håkan Skogsjö
Kulturhistorisk hemsida om Viker i Västmanland. Här finns bl.a. en komplett förteckning över alla emigranter från Viker och i många fall också med uppgifter om destinationer, historiker om traktens föreningar, gruvor, hyttor, lanthandlare, sågverk, kvarnar, fotografer etc.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Information om alla soldater i amerikanska inbördeskriget. Sökning på Erickson gav 155 träffar, och man kan komma vidare till att hitta regemente, dettas historia, samt uppgifter om individen (i någon mån). Databasen innehåller förnärvarande uppgifter 3,5 miljoner soldater. Hur många av dem som var svenskar är inte känt, men åtminstone flera hundra.
2023-01-25
Emigranternas Hus i Göteborg är ett migrationscentrum för forskning och för möten mellan människor, ett fritt forum för alla, oberoende av kön, nationalitet och religion. Målet med verksamheten är att bidra till ökad kunskap om migration och förståelse och tolerans mellan olika grupper och nationer.

Annonser