Länkar

Historia

2023-01-25Håkan Skogsjö
Information om alla soldater i amerikanska inbördeskriget. Sökning på Erickson gav 155 träffar, och man kan komma vidare till att hitta regemente, dettas historia, samt uppgifter om individen (i någon mån). Databasen innehåller förnärvarande uppgifter 3,5 miljoner soldater. Hur många av dem som var svenskar är inte känt, men åtminstone flera hundra.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Här finns bilder på kyrkor i Danmark. Men tyvärr inga andra uppgifter om kyrkorna eller socknarna.
2023-01-25
Föreningen Gamla Norrköping bildades den 8 januari 1930 och har som sitt motto Bevara stadens årsringar. Föreningen har genom åren utgivit ett stort antal böcker och skrifter som på varierande sätt belyser och kommenterar Norrköpings historia, arkitektur, stadsbyggnad etc.
2023-01-25
Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek (ARAB) grundades 1902, och är Europas (och sannolikt också världens) äldsta institution av sitt slag. ARAB är också unikt i den meningen, att man förvarar arkiv från både revolutionära och reformistiska vänsterrorganisationer. Arkiven dokumenterar sålunda hela den svenska arbetarerörelsens historia, och hos ARAB förvaras arkiv från 5.000 olika arkivbildare (politiska, fackliga, och andra organisationer, samt en mängd av personarkiv, och några företagsarkiv). Man har också 120 utländska arkiv, och omfångsrika samlingar av fotografier, diabilder, affischer, filmer, ljudupptagningar, fanor, och märken. ARAB drives som en stiftelse med svenska staten, Landsorganisationen i Sverige, och Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti som huvudmän.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Armémuseum handlar om krig och soldater, kvinnor och barn, bönder och herremän, pengar och skulder, sjukdom och död.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Genom samverkan mellan i första hand ämnet historia vid Linköpings universitet, Kulturarvsdatabas Östergötland, Åtvidabergs kommun och Arbetsförmedlingen i Åtvidaberg bildades hösten 1998 Åtvidabergsprojektet, ett kulturarvsprojekt kring bruks- och industrisamhället Åtvidaberg. Från och med 1 januari 2002 upphör projektformen och ingår nu som ordinarie verksamhet hos kultur- och fritidsnämnden - med det nya namnet Brukskultur Åtvidaberg. Brukskultur Åtvidaberg har två huvudinriktningar: dels att bygga upp en kunskapsbas som illustrerar den svenska bruks- och industriortens historia genom exempel från åtvidabergsområdet, dels att i museal form skildra helheten i ett svenskt brukssystem.

Annonser