Länkar

Historia

2023-01-25Håkan Skogsjö
Göteborgs universitetsbibliotek arbetar med att göra hela arkivet från det Svenska Ostindiska Compagniet tillgängligt och sökbart via webben. Detta digitaliseringsprojekt genomförs med stöd av Riksbankens jubileumsfond. Det är möjligt att söka efter dokument, personer och på ämne. Göteborgs universitetsbiblioteks arkiv från kompaniet är det största som finns bevarat samlat i Sverige. Det är på cirka 10000 sidor, 1,5 hyllmeter.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Sammanställningen på hemsidan systematiserar uppgifter om indelning, förande och förvaring av kyrkoböcker m.m. från äldsta tid fram till 1989. Förteckningen bygger matriklar, landsarkivens historiska redogörelser, folkräkningsredogörelser och många andra källor. Uppgifterna har registrerats på data vid den demografiska databasen i Umeå. Huvudförteckningen innehåller 4 381 församlingsnamn och kompletteras av flera speciella förteckningar över särskilda slag av församlingar, förlossningsanstalter m.m.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Här finns uppgifter om de kungliga slotten, om kungafamiljen och en liten släkttavla över ätten Bernadotte.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Här handlar det om regelskeppet Vasa, som sjönk på sin jungfrutur 1628. Eller som hemsidan inleds: Är du nyfiken på ett ett skepp från 1628? Läs också mer om en annorlunda utställning om båtar... Vår hemsida uppdateras ständigt.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Nättidningen Svensk Historia är en nyhetstidning om svensk historia. Tidningen innehåller nyheter, aktuell forskning, ny litteratur, museiutställningar och debatt samt en stor samling historiska länkar. Svensk Historia uppdateras 4-5 gånger i veckan och ett gratis nyhetsbrev utkommer varje vecka.
2023-01-25Håkan Skogsjö
»Föreningens ändamål är att i samverkan mellan medlemsorganisationer och andra medarrangörer svara för programverksamheten inom ramen för historiedagarna och utveckla dessa till ett årligen återkommande tillfälle för kontakter mellan företrädare för den historiska forskningen, praktiker inom museivärlden och arkivinstitutionerna, historielärare och en historieintresserad allmänhet.»

Annonser