eva_wassen_eriksson

Eva Wassén Eriksson

eva@editum.se
072- 569 30 58
www.editum.se
Adress Kilsholm 701 662 92 Åmål Sverige

Verksamhetsområde
  • Hela Sverige

Föreläser i ämnen
Livsöden och personhistoria, Emigration/immigration, Släktforskning allmänt

Presentation

För ett par år sedan tog Eva del av Amerikabrev som skickats mellan två bröder över Atlanten i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Efter gedigen research sattes brevväxlingen in i ett historiskt perspektiv och resultatet blev boken, Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår. Eva släkt- och hembygdsforskar men har även ett stort intresse av Amerikaemigrationen. Hon har fortsatt sin forskning och resultatet har lett fram till en andra bok - Agenter, propaganda och motståndsrörelse - faktorer som påverkade Amerikaemigrationen. Visst var det utbredd fattigdom i Sverige på 1800-talet men fanns det andra bidragande faktorer till att så många såg som en sista utväg att emigrera? Eva beskriver de avgörande faktorerna som ledde fram till en emigrationsindustri. Emigrationen har haft stor påverkan och betydelse i många emigrantfamiljer och för landet Sverige. Om detta handlar de två emigrationsföreläsningarna som utgår ifrån hennes två första böcker. Evas senaste bok, som bygger på släktforskning, beskriver Clotilde von Höpken som i det tysta medverkade till ett bättre liv för många. Den tredje föreläsningen handlar om henne och en tid som inte är så långt borta. Den fjärde föreläsningen är en inspirationsföreläsning där Eva tar upp vad man bör tänka på och syftet med släktforskning, tips på databaser, litteratur, arkiv och nätsidor inom släkt- och hembygdsforskning. Men även konkreta tips på hur du kan presentera dina foton, brev, kartor och andra dokument som du forskat fram.

Föreläsningar

Föreläsningar:  1.Käre broder Edvard - i en emigrants fotspår. 2.Agenter, propaganda och motståndsrörelse - faktorer som påverkade Amerikaemigrationen. 3.Clotilde - i en ädel dams fotspår. 4.Släktforskning verkar spännande – men hur börjar jag? 

Referenser

Eva är en efterfrågad föreläsare och har engagemang i släktforskarföreningar, hembygdsföreningar, studieförbund, bibliotek och museer och var inbjuden föreläsare på Släktforskardagarna i Växjö 2018. Referenser uppges efter begäran.