Artiklar

Medeltiden

När Erik den helige förvandlades från ett personhistoriskt till ett legendhistoriskt problem

Författare: Lars Ericson
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 107
Lars Ericson beskriver i denna uppsats hur det gick till när den nästan okände Erik den helige och hans legend utsattes för en kritisk granskning av Knut Stjerna år 1898. Denne anställde en omfattande faktaslakt, som Lars Ericson uttycker det, och visade att legenden på alla vis stod i strid med vad som faktiskt är känt om kung Erik och hans verksamhet. Efter Stjernas uppsats utbröt en livlig diskussion för och emot, tills Lauritz Weibull 1917 med pondus framhöll att legenden var i stort sett helt ohållbar som historisk källa.

Beskrivning av medeltidsvapen

Författare: Jan Raneke
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 107
I denna uppsats går Jan Raneke igenom hur medeltidsvapen bör beskrivas på ett sätt som är korrekt, enkelt och i stort sett självklart.

Jöns Götesson i Somvik och hans ätt

Författare: Göran Sparrlöf
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 132
Jöns Götesson var en frälseman som tycks ha levt i mitten av 1300-talet och haft sitt ursprung i Östergötland, även om han även tjänstgjorde som fogde i Viborg. Han hade 1368 sin sätesgård på Somvik i Malexander. I denna uppsats diskuteras Jöns familjeförhållanden och kontakter i det östgötska lågfrälset.

N. G. Djurklous genealogiska samling

Författare: Jakob Koit
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/2/98
Nils Gabriel Djurklou (1829-1904) var en bekant forskare vid slutet av 1800-talet, och hans efterlämnade medeltidsgenealogiska samlingar förvaras i Riddarhusets arkiv. Jakob Koit redogör i denna artikel för vilka källor Djurklou använt och lämnar också en kortfattad förteckning över arkivet.

De svenska släktböckerna före Rasmus Ludvigsson

Författare: Hans Gillingstam
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1951:2 sid. 208
I denna artikel berättar Hans Gillingstam om bl.a Hans Brasks släktbok, Anna Pedersdotter Bielkes släktbok, m.fl. Intressant är att läsa om hur man spårar de olika avskrifternas förhållande till varandra och vilken som är äldst etc.

Herrarna till Aspanäs - medeltida stormän i Sommabygden

Författare: Göran Sparrlöf, Vadstena
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2002, sid. 221
Den heliga Birgitta tillbringade på 1300-talet några barndomsår hos sin moster på sätesgården Aspanäs i Malexander i Östergötland. Det är ägarna till denna gård som skildras i denna artikel.

Annonser