Artiklar

Kamerala källor

Länsräkenskaper - en personhistorisk guldgruva

Författare: Christer Danielsson
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1994, sid. 81-106
Sveriges Släktforskarförbunds årsbok 1994 hade titeln »Arkivskatter. Riksarkivet och släktforskaren».

Mantalslängderna i Kammararkivet. Folkbokföring genom 350 år

Författare: Holger Wichman
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1978-79, sid. 144-156

Landsböckerna - en bortglömd guldgruva för släktforskare?

Artikeln ingår i: Gydhingen 1999/1, utgiven av Göinge Släkt- och hembygdsforskarförening
I Gydhingen 1999/1 (Göinge Släkt- och hembygdsforskarförening) finns en intressant artikel om Landsböckerna är länsstyrelsernas kassaböcker, och till dem finns mängder med verifikationer, inkl listor över vilka som betalt olika skatter och mycket, mycket mer, utöver de välkända mantalslängderna. (Saxat ur Släkthistoriskt Forum 3/1999)

Tionderegistrering i Hälsingland under 1500-talet

Författare: Urban Sikeborg, Sollentuna
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -95
Tiondelängderna är den kanske viktigaste källan för släktforskaren under 1500-talet och det tidiga 1600-talet. Men hur kom egentligen dessa längder till?

Likvidationer

Författare: Christer Danielsson
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1994, sid. 107-124
Sveriges Släktforskarförbunds årsbok 1994 hade titeln »Arkivskatter. Riksarkivet och släktforskaren». På grund av statens dåliga finanser under 1600- och 1700-talet blev många enskilda personer, exempelvis statstjänsteman, att ha fordringar på kronan. Det källmaterial som redovisar detta är de så kallade likvidationerna, som förvaras i Kammarkollegiets arkiv i Riksarkivet. Många gånger innehåller det intressant information för släktforskaren, både om personernas yrkeskarriär och deras släktförhållanden.

Befordringsakter i Kammarkollegiets arkiv

Författare: Jan Brunius
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1994, sid. 139-144
Sveriges Släktforskarförbunds årsbok 1994 hade titeln »Arkivskatter. Riksarkivet och släktforskaren». I Kammarkollegiets arkiv (i Riksarkivet) ingår en stor serie så kallade befordringsakter som täcker tiden från 1650 till 1879. Akterna iunnehåller personalhandlingar för ett stort antal ämbetsmän inom lokal och central förvaltning, vilkas tjänster tillsattes av Kammarkollegiet. Dit hörde exempelvis kronofogdar och häradsskrivare, men också ämbetsmän inom amiralitetets och arméns civilstater, bergstaten, jägeristaten, lantmäteriet, Kommerskollegium, Kungliga Myntet, poststaten och tullstaten. Till befordringsakterna finns ett omfattande personregister.

Annonser