Artiklar

Källor

Så återskapas kyrkoböckerna på Sotenäset

Författare: Carl-Olof Hasselberg och Nils Marelius
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -97, sid. 177
Brunna kyrkoböcker. En mardröm för släktforskaren. Men det finns möjligheter att återskapa de förstörda handlingarna. Sedan flera år pågår ett sådant projekt för Tossene pastorats kyrkoböcker.

Palmskiöldska samlingen. En ofta förbisedd guldgruva

Författare: Olof Cronberg, Växjö
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -98
Elias Palmskiöld var en samlare av stora mått. Den så kallade Palmskiöldska samlingen förvaras i Universitetsbiblioteket i Uppsala och innehåller mängder med värdefull genealogisk information.

Nationalregistret över enskilda arkiv och REA-projektet

Författare: Martin Bjersby
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1994, sid. 31-32
Sveriges Släktforskarförbunds årsbok 1994 hade titeln »Arkivskatter. Riksarkivet och släktforskaren». Datoriseringen av Nationalregistret över enskilda arkiv sker inom ramen för REA-projektet (Registrering Enskilda Arkiv).

»Riksarkivets arkivskatter ... äro icke de enda»

Författare: Lars Otto Berg
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1994, sid. 65-80
Sveriges Släktforskarförbunds årsbok 1994 hade titeln »Arkivskatter. Riksarkivet och släktforskaren». Artikeln ger exempel på det rika källmaterial som finns i Riksarkivet och Landsarkiven och då främst sådant som intresserar släkt- och personforskaren. Här omnämns kyrkböcker för de äldre svenska församlingarna i Amerika, länsstyrelsernas lysningshandlingar (1733-1748), mantalslängder och andra handlingar som upprättats vid uppbörden av mantalspenningen, uppgifter om avlidna i domstolsarkiven (bouppteckningar och dödlistor) samt fångrullor och militärt källmaterial.

Likvidationer

Författare: Christer Danielsson
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1994, sid. 107-124
Sveriges Släktforskarförbunds årsbok 1994 hade titeln »Arkivskatter. Riksarkivet och släktforskaren». På grund av statens dåliga finanser under 1600- och 1700-talet blev många enskilda personer, exempelvis statstjänsteman, att ha fordringar på kronan. Det källmaterial som redovisar detta är de så kallade likvidationerna, som förvaras i Kammarkollegiets arkiv i Riksarkivet. Många gånger innehåller det intressant information för släktforskaren, både om personernas yrkeskarriär och deras släktförhållanden.

En förbisedd personhistorisk skattgömma. Departementsarkiven och deras föregångare

Författare: Gunilla Karlsson
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1994, sid. 125-138
Sveriges Släktforskarförbunds årsbok 1994 hade titeln »Arkivskatter. Riksarkivet och släktforskaren».

Annonser