Artiklar

Biografi

Svenskt biografiskt lexikon

Författare: Carl Henrik Carlsson, Uppsala
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -98

Det näst största uppslagsverket i Norden handlar faktiskt om personhistoria. Och det innehåller ofta de senaste forskningsrönen om de mer kända släkterna i Sverige.

Mästaren och tornuren

Författare: Ulla Törnqvist-Esping, Jönköping
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -97, sid. 151
Urmakaren Johan Barkman i Jönköping var skicklig, kreativ och självsäker. Trots att han inte gått den vanliga lärlings- och gesällvägen lyckades han vinna burskap som urmakare.

En kontroversiell präst. Olof Montén (1673-1737) i Söderhamn

Författare: Lars Nylander, Söderhamn
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -98
Olof Montén var en färgstark person med hett temperament. Det skapade problem både i äktenskapen och med underordnade. Men han var också en medryckande förkunnare och skicklig konstnär.

Ett liv i släktforskning. Hans Gillingstam berättar...

Författare: Urban Sikeborg, Sollentuna
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -98
Hans Gillingstam har ägnat sitt liv åt släkt- och personhistorisk forskning. Hans kunnande är imponerande och skicklighet stor. Släktforskarnas årsbok stämde träff med honom hemma i Solna.

Ärkebiskop Uno von Troil. En biografisk skiss

Författare: Irma Ridbäck
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 267
Ärkebiskop Uno von Troil verkade som sådan 1786-1803, och Irma Ridbäck beskriver här hans levnadslopp från barndomen i kyrkoherdebostället i Klara församling i Stockholm och till slutpositionen i Uppsala. Hans karriär gick ganska spikrakt mot en biskopsstol, den i Linköping, och det hela underlättades av goda förbindelser med hovet.

Värmlänningen Anders Eliasson - Strindbergs läkarvän i Ystad

Författare: Carl-Johan Ivarsson
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 2002:1 sid. 7-9
Om lasarettsläkaren Anders Eliasson (1844-1900) i Ystad, hans familj och hans liv. Mest känd är han för sin vänskap med August Strindberg, men i de flesta sammanhang finns han med som en obskyr bifigur till Strindberg. Här får han huvudrollen!