Artiklar

Adel

N. G. Djurklous genealogiska samling

Författare: Jakob Koit
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/2/98
Nils Gabriel Djurklou (1829-1904) var en bekant forskare vid slutet av 1800-talet, och hans efterlämnade medeltidsgenealogiska samlingar förvaras i Riddarhusets arkiv. Jakob Koit redogör i denna artikel för vilka källor Djurklou använt och lämnar också en kortfattad förteckning över arkivet.

Släkten Thams äldsta generationer

Författare: S. Otto Brenner
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/2/112
I denna korta artikel redogör S.Otto Brenner för hur han lyckats finna fler generationer Tham i Landsberg i Sachsen, innan släkten kom till Sverige med Vollrath Tham, f 1629.

Till ätten Silfverstolpes äldsta genealogi

Författare: Erik Hård af Segerstad
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/2/113
Med några utdrag ur Viste härads dombok från slutet av 1500-talet och början av 1600-talet, för Erik Hård af Segerstad ätten Silfverstolpe ytterligare tillbaks i tiden.

Falska adelsmän i Skåne

Författare: Lennart Zielfeldt [?]
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/2/115
Här beskrivs i korthet några försök att anta adliga namn, under påstående att man härstammade från dessa som utdöda ansedda ätter. Det gäller ätterna Stålarm och Ehrensköld.

Sofia Gyllenhielms mödernehärstamning

Författare: Hans Gillingstam
Artikeln ingår i: Genos 21(1950), s. 34-43
Här utreder Hans Gillingstam Sofia Gyllenhielms mödernehärstamning. Hon var s.k. naturlig dotter till hertig Johan, senare Johan III, och det har antagits att hennes mor, Karin Hansdotter var av finsk härstamning. Gillingstam visar här att detta antagligen var fel, och att hennes far var prästen Johannes Nicolai, och modern Ingebrog Åkesdotter, i sin tur oä dotter till Åke Hansson (Tott). Artikeln finns i sin helhet publicerad på Genealogiska Samfundet i Finlands webbplats. För att läsa den, klicka här. Ett referat av artikeln finns i Släkt och Hävd 1950:2 sid. 120.

En gravsten som grundval för forskning (Hård af Segerstad-Vogt von Fronhausen)

Författare: Karl-Egberg Schultze
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1951/1/157
Med utgångspunkt i den gravsten över amiralen Olof Hård af Segerstad (1555-1630) som finns i Reftele kyrka i Småland, samt dennes maka Catharina Vogt von Fronhausen, diskuteras i denna artikel hur deras anvapen på stenen kan identifieras. Som resultat visas att särskilt hustruns antavla tycks skilja sig en del från den vedertagna. Ett fynd var att det finns en anknytning till Johann Wolfgang von Goethes släkt.

Annonser