Engelsmannen Adrian Targett kan föra sin släkt mycket längre tillbaka än någon släktforskare. Vad sägs om 9000 år, motsvarande ungefär 300 generationer?

Targett fann inte sin släkting genom idogt forskande i kyrkböcker eller mantalslängder, utan genom DNA-testning. Han är bosatt i byn Cheddar i grevskapet Somerset i sydvästra England. Byn är bäst känd som hemort för Cheddarost, men där finns också en ravin med flera grottor och in en av dem upptäcktes 1903 det äldsta bevarade hela skelettet i England. Ett teveprogram lät nyligen göra ett genetiskt experiment. Oxfords universitet jämförde "Cheddar- mannens" DNA med DNA-prover tagna från tjugo personer i trakten, vilkas familjer bott där mycket länge. Till allas stora förvåning visade det sig att Adrian Targetts DNA stämde överens med Cheddar-mannens. De har en gemensam anmoder på raka mödernet.

Jägare och samlare

Cheddar-mannen levde som en jägare och samlare vid en tidpunkt (uppskattad till 7150 f. Kr.) då Englands befolkning ännu inte hade börjat odla jorden. Att hans släkting bor kvar på samma ställe 9000 år senare är mycket intressant för historiker, som länge har diskuterat om jordbruk infördes av inflyttande nya folkstammar från Östeuropa eller inte. DNA-testet antyder att det faktiskt var jägarna och samlarna som själva lärde sig att bruka jorden.

Den engelska tidningen The Independent, som rapporterade denna upptäckt den 8 mars 1997, påpekar att ingen annan kan bevisa släktskap med någon ens tillnärmelsevis lika gammal person. Tidningen skriver att det engelska kungahuset kan endast föras tillbaka till kung Ecgbert, som regerade omkring år 830. Jag antar att de menar att han är den äldsta kända engelske förfadern, för drottning Elizabeth II stammar ju också från Karl den Store (död 814) och hans förfäder.

Stopp vid folkvandringstiden

Vilken är den tidigaste möjliga förfadern? The Independent säger att det finns två män i Taiwan som härstammar från Konfucius' farfars farfars farfar (eller mormors mormors morfar? man kan ju inte skilja på dessa på engelska). Men i Europa gäller nog fortfarande vad Bengt Hildebrand sade i sin Handbok i släkt- och personhistora (1961): Folkvandringstiden innebar ett sådant historiskt avbrott att inga släkter kan följas från senantiken till tidig medeltid. Jag skulle tro att den tidigaste möjliga förfadern för dem av oss som har europeiska förfäder är Karl den stores farfars farfars far, biskop Arnulf of Metz och hans farfars farmors far Pippin I, vilka båda levde på 600-talet. Jag har dock sett en del försök att komma längre, men jag har aldrig sett några övertygande bevis.

Anders Winroth
vars äldsta bevisade förfader, Jakob från Ustersta (Kolbäcks sn),
nämns första gången år 1319.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button