Hjälp fotografiRamen runt fotografiet ska inte beskäras. A. Skanna
Skanna in din bild i jpeg/jpg-format. Var noggrann med att den ligger rakt – så blir det enklare att beskära den sedan.

B. Beskär
Öppna den inskannade bilden i valfritt bildbehandlingsprogram. Till exempel Paint duger bra. Beskär bilden så precist som möjligt, men utan att beskära själva innehållet. Hela bildens framsida, inklusive text, skall finnas med om det finns sådan.

C. Spara
Spara sedan bilden i jpeg-format. Bildens storlek får vara max 8MB tung. Bildens pixel-storlek omvandlas vid uppladdningen och från och med 2019-05-07 har max-storleken ökats till omvandla bilden till 1240 pixlar utifrån den längsta sidan av bilden.

Tips! Skanna  med mobilen

Vill du lägga upp dina bilder i Porträttfynd men saknar skanner? Då kan du använda dig av din mobiltelefon i stället – numera finns nämligen riktigt bra fotoskanningsteknik att ladda ned som app till din mobiltelefon eller platta.

De fungerar som så att du fotar av bilden som rättas till och tvättas från reflektioner och använder du Googles skanner med ett Google-konto kopplat till din mobil tankas den automatiskt upp till molntjänsten Google Photos. Har du inte ett sådant konto sparas bilderna i din telefons kamerarulle. 

smartphone m skanner3

smartphone m skanner2

Tekniken har förstås sina brister – det gäller att vara hyfsat stadig på handen och det kan vara rätt tidsödande om det är många fotografier som ska digitaliseras. Men det är ett bra alternativ om man inte har en stationär skanner och när man till exempel är på resa och inte har möjlighet att låna hem ett fotografi.

smartphone m skannerDet finns en uppsjö av olika mobil-skanners och en av de enklare är den från Google Foto. Du hittar den här:

För andriod

För iOS-enheter

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button