aldre bockerDet ska bli enklare att låna Kungliga bibliotekets litteratur. Regeringen har gett Kungliga biblioteket i uppdrag att inleda försöksverksamhet med att förmedla och tillgängliggöra e-böcker via nationella katalogen, Libris. Regeringen tillför också 2 miljoner kronor i särskilda medel för det uppdraget.

Många unika böcker

Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek och har sedan 1660-talet samlat in i stort sett allt som getts ut i Sverige. Detta för att det utgivna ska finnas tillgängligt och för att det ska bevaras för framtiden i bibliotekets samlingar. Genom en så kallad förlagsplikt är alla förlag tvungna att förse Kungliga biblioteket med ett exemplar av allt de ger ut. Upplagor säljs ut, biblioteken föryngrar sitt sortiment, vilket gör att många böcker och annat tryck i dag endast finns på Kungliga biblioteket.

E-böcker ödesfråga för förlag

Att äldre böcker med utgången upphovsrätt görs tillgängliga är troligtvis inget som förlagsbranschen förfasar sig över. Men vad det gäller nyare böcker anses frågan om e-böcker vara en ödesfråga för förlagsbranschen. Enligt tidningen Computer Sweden har e-böcker ökat på marknaden, men ännu så länge är e-böckerna en dålig affär för förlagen. De största köparna av e-böcker är biblioteken, och e-bokslånandet ökar stadigt. Något som gör att förlagsbranschen befarar en vinstförlust.

Läs artikeln på Computer Swedens webbplats