Sveriges dödbok 1901-2013 DVD

How do I place a shortcut to run the program in windows 8.1?
Open the program and on the program icon in task bar right click and choose send to desktop (create shortcut)…

Open the program and on the program icon in task bar right click and choose send to desktop (create shortcut) or from the new tiles interface right click program/app select pin to task bar--then go to desk top then you can also do the earlier on the program icon in task bar right click and choose send to desktop (create shortcut).

När jag hittat en persons alla uppgifter, hur kan jag spara detta till senare tillfälle?
Du kan kopiera informationen genom att klicka på ikonen "Kopiera till utklipp" som finns uppe till höger i programmet (se…

Du kan kopiera informationen genom att klicka på ikonen "Kopiera till utklipp" som finns uppe till höger i programmet (se bild). Sedan kan du klistra in texten i ett text-dokument eller word-dokument och spara till senare.

db utklipp

Finns det något alternativ för Linux-användare?
Sveriges Släktforskarförbund säljer ingen version av Sveriges dödbok för Linux. Prova med Wine, en emulator som möjliggör användandet av Windows-program…

Sveriges Släktforskarförbund säljer ingen version av Sveriges dödbok för Linux. Prova med Wine, en emulator som möjliggör användandet av Windows-program i Linux. http://sv.wikipedia.org/wiki/Wine

Minimistorleken på fönstret är 10 % större än tidigare, vilket normalt inte är något problem. Den förändringen har skett i takt med att skärmupplösningarna blivit allt större. Den som tycker att dödboken tar alltför stor plats på skärmen bör alltså först kolla vilken upplösning man har själv. Normal skärmupplösning är numera 1920 pixlar på bredden, åtminstone för fasta skärmar.

Kan jag installera på WIndows XP?
Javisst kan du det. Installationsmanual finns att hämta för XP här: http://www.genealogi.se/forlag-pub/cd-dvd-support#db6

Javisst kan du det. Installationsmanual finns att hämta för XP här: http://www.genealogi.se/forlag-pub/cd-dvd-support#db6

Om det finns fel i en post kan man göra en rättelse, men hur gör man ett tillägg om posten (personen) saknas helt?
Poster som saknas får gärna mejlas till dodbok@genealogi.se. Det är viktigt att vi får reda på om någon post saknas…

Poster som saknas får gärna mejlas till dodbok@genealogi.se. Det är viktigt att vi får reda på om någon post saknas eftersom det kan innebära ett systemfel, att något större missats, ett år eller församlingsdel.

Jag har ingen sök-knapp?
På vissa datorer blir programfönstret större än vad din bildskärm är. För att få fram sök-knappen dubbelklicka på programmets fönsterlist…

På vissa datorer blir programfönstret större än vad din bildskärm är. För att få fram sök-knappen dubbelklicka på programmets fönsterlist längst upp så förminskas fönstret och knapparna längst ned kommer fram.

Funkar alla CD-skivorna även i Windows 8?
Alla skivor utom första upplagan av "Svenska ortnamn 1999" är testade och fungerar på Windows 8. Vi brukar rekommendera att…

Alla skivor utom första upplagan av "Svenska ortnamn 1999" är testade och fungerar på Windows 8. Vi brukar rekommendera att man tar hjälp av de installationsmanualer som finns att hämta här.

Vad är det för fel när det står: Access violation at adress 0046F95 in module 'sdb6.exe'. Read of adress 00000030..
Den vanligaste är orsaken är att du har Windows Vista, Windows 7 eller Windows 8 och har installerat i mappen…

Den vanligaste är orsaken är att du har Windows Vista, Windows 7 eller Windows 8 och har installerat i mappen "Program". De nyare Windows-versionerna föredrar att man installerar i mappen "Program Files" eller helt enkelt skapar en egen mapp direkt under C:\, exempelvis c:\Dodbok6\. Avinstallera/radera programmet och installera om med den korrekta sökvägen.

Datumen blir avklippta när jag fått en sökträff?
Om man inte ser de sista siffrorna i datumet beror det på att textstorleken i Windows-inställningarna är ställd på 125%…

Om man inte ser de sista siffrorna i datumet beror det på att textstorleken i Windows-inställningarna är ställd på 125% vilket gör att texten "sväller" utanför program-rutan. På Windows 7 och Windows 8 löser man detta genom att gå till kontrollpanenel -> Teckensnitt -> Ändra teckenstorlek -> och sedan väljer "Mindre - 100% (standard)".

Kan man köra Sveriges dödbok på en Mac?
Nyare utgåvor av Sveriges dödbok har stöd för Mac OS upp till version Mojave 10.14.6. Mac-stöd framgår på omslaget på…

Nyare utgåvor av Sveriges dödbok har stöd för Mac OS upp till version Mojave 10.14.6. Mac-stöd framgår på omslaget på ditt exemplar. Observera att Sveriges dödbok inte fungerar på Mac OS Catalina.

Min mormor avled 1951 och står som "Änka (1914)", men det var då hon gifte sig!
Det förekommer hos ett antal poster, företrädesvis för de som är avlidna 1950 och 1951, att det angivna årtalet när…

Det förekommer hos ett antal poster, företrädesvis för de som är avlidna 1950 och 1951, att det angivna årtalet när en person blir änka/änkling avser vigselåret, medan däremot civilståndet är rätt angivet. Man ska alltså tolka uppgiften som att hon gifte sig 1914, men vid dödsfallet är änka. Sunda förnuftet är ofta en god hjälp där även om det naturligtvis teoretiskt kan vara en korrekt uppgift. Skicka gärna rättelse där det korrekta förhållandet är känt.

Jag kan komplettera en person med uppgifter. Hur ska jag meddela det?
Klicka på knappen RÄTTA... Ett fönster kommer att öppnas i din webbläsare med ett rättningsformulär. Instruktioner och anvisningar om hur…

Klicka på knappen RÄTTA... Ett fönster kommer att öppnas i din webbläsare med ett rättningsformulär. Instruktioner och anvisningar om hur rättningen ska gå till finns i formuläret.

Om du vill komplettera med en saknad födelseförsamling eller ett civilståndsdatum, kolla först så de andra som avlidit samma år i den församlingen har de uppgifterna inskrivna. Annars är det en typ av kompletteringar som kommer att göras församlingsvis när någon frivillig anmäler sig.

Andra typer av kompletteringar tas tacksamt emot.

Jag får beskedet Access violation...!
Den vanligaste är orsaken är att du har Windows Vista, Windows 7 eller Windows 8 och har installerat i mappen…

Den vanligaste är orsaken är att du har Windows Vista, Windows 7 eller Windows 8 och har installerat i mappen "Program". De nyare Windows-versionerna föredrar att man installerar i mappen "Program Files" eller helt enkelt skapar en egen mapp direkt under C:\, exempelvis c:\Dodbok6\. Avinstallera/radera programmet och installera om med den korrekta sökvägen.

Jag får ingen träff alls på någon sökning!
1. Det kan bero på att du gjort en cd-installation istället för att installera hela programmet på hårddisken.Kontrollera enhetsbokstaven under…

1. Det kan bero på att du gjort en cd-installation istället för att installera hela programmet på hårddisken.
Kontrollera enhetsbokstaven under "Den här datorn" där CD-läsaren anges med CD-symbol och texten "Sveriges dödbok 1901 - 2013" med enhetsbokstaven inom parentes efter, vanligtvis "(D:)", men det är när annan bokstav valts i datorns konfiguration som problem kan uppstå. När installationen, efter att alla filer kopierats ner på hårddisken, begär enhetsbokstav för CD-läsaren skriver du alltså in den aktuella om den inte är "D:" innan installationen avslutas.

2. Du fyller i för många sökbegrepp på en gång. Skriv in så få sökbegrepp som möjligt initialt, så är chansen större att den du söker finns med bland träffarna. Sedan kan du stegvis öka sökbegreppen tills du når det resultat du söker.