Det är verkligen inga roliga tider vi lever i …
En galning i väst och en galning i öst samtalade igår via telefon om hur de på bästa sätt ska dela upp världen emellan sig, allt medan bomberna fortsätter att regna ner över oskyldiga människor i såväl Ukraina som i Gaza och Jemen. Gamla allianser faller likt korthus och för första gången sedan 1945 känner vi att kriget kanske inte är så långt borta, ens för oss hittills förskonade svenskar. Jag frågade någon gång min mor, som var född 1923, hur det kändes att leva 1938, 1939 och 1940 när Hitler och hans gossar började invadera land efter land. Stod vi näst på tur? Hennes svar var vagt, typ ”det kommer jag inte ihåg” – och kanske är det så: Det hemska och det hotfulla vill vi så fort som möjligt glömma och förtränga.
Den här bloggen skall dock inte enbart handla om storpolitik och krigshot utan mera om de små konsekvenser på det mänskliga och genealogiska planet som världsläget redan börjat servera oss. Jag tänker på våra relationer till alla dessa släktingar vi har i USA och som vi genom åren har haft täta och trivsamma kontakter med. Själv har jag varit i USA 21 gånger, där jag varje gång har träffat och umgåtts med både nära och avlägsna släktingar, gammelfastrar, fars kusiner och mina egna sysslingar och bryllingar. Många av dem har också kommit på svarsbesök och dessemellan har vi hållit kontakten via brev, julkort, epost och Facebook.
Nu går detta knappast längre! Så många av mina amerikanska släktingar har tappat sans och vett och hyllar nu Donald Trump som nationens och världens frälsare. Totalt befriade från logik och moral jublar de över hans dåraktiga påbud och skamlösa förslag, som nu hotar att driva världen in i såväl handelskrig som militära konflikter. Ibland kan man inte låta bli att gå i svaromål – och det tål de inte. Hänförelse och underkastelse är vad kultledaren Donald och hans anhängare kräver, inte insubordination, analys eller ifrågasättande. Jag har nu fått så mycket skäll av en del av mina amerikanska släktingar att jag inte längre kan umgås med dem, inte ens (eller framför allt) på Facebook.
Varför har då så många svenskättlingar utvecklats till hårdnackade republikaner? Svaret sägs ligga långt tillbaka i historien och landar hos folkhjälten Abraham Lincoln, som ju var republikan. Efter inbördeskriget samlades den vinnande sidan kring detta parti, som sedan dess kan sägas ha förflyttat sig 180 grader från sina dåvarande ståndpunkter och värderingar. I USA – och kanske även i vårt land – kan politiken sägas ha kommit att likna en baseballmatch där man kör med innelag och utelag. Vad man kämpar om är inte så viktigt, bara man vinner turneringen och trofén.
För mig som tidigare Amerikavän känns det sorgligt att behöva klippa banden med så många av mina släktingar. Men snälla människa, säger ni kanske, ni kan väl undvika att prata om politik och fokusera mera på släktens historia och utbredning? Kan man kanske tycka, men utvecklingen mot en autokrati liknar allt för mycket Hitlers, Putins, Assads, Mullornas och Napoleons karriärer för att kunna förtigas. Bolsjevism, fascism och nazism måste man som rättänkande varelse ta avstånd ifrån – jag tror allvarligt talat inte att jag någonsin mer kommer att besöka USA och mina släktingar där.
Det har kommit en fnurra på trå´n!
Naturligtvis finns det bland mina amerikanska släktingar också förståndiga och tänkande individer som lider än mer än jag själv över utvecklingen. Men de är i minoritet – som kommer att bli än mer påtaglig i takt med att så många av de förnuftiga skuddar Amerikas stoft av sina fötter och flyr till Kanada och Europa. En av mina amerikanska bryllingar har för övrigt sökt och fått arbete i Lund och flyttar dit om några veckor. Undrar just vad Migrationsverket säger om det …
Släktband är viktiga, men inte till vilket pris som helst ...
BILKÄLLOR: Wikimedia commons (porträtten), Shanghaiarna/Wordpress (Fnurran), Opis Technologu (telefonen) samt Kommandobryggan.se (Kartan).