Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Vi bodde på Lyngen

I slutet av maj stängdes Lantmäteriets e-tjänst med historiska kartor. Man hade hittat en säkerhetslucka som behövde täppas till. Efter någon vecka öppnades e-tjänsten igen men i skrivande stund är bara kartor fram till 1873 tillgängliga.
Detta gäller de detaljerade kartorna för byar och gårdar. De översiktliga kartorna har inte påverkats av den tillfälliga stängningen.

Gamla kartor är intressanta för oss som släktforskar. Själv älskar jag kartor, både historiska och nutida, så jag är glad att åtkomsten återkommit.

Vill du veta hur många hus som fanns på din släktgård och hur de var placerade förr är kartorna från laga skiftet de som ger bäst upplysning om det. På dessa ritades alla husen in, och ganska exakt skulle jag tro. På storskifteskartor är det oftast bara en symbol för hus på gårdstomten. Kanske beror det på att det vid laga skiftet var någon eller några gårdar i byn som skulle flyttas ut från byn och byggas upp på nytt och att det därför var viktigt att ha koll på alla byggnader. Övrr huvud taget är de laga skifterskartorna mycket detaljerade.
Hur som helst så kan äldre kartor ge en intressant bild av en gårds förändring över tid, eller inte förändring.

Vi tar en titt på gården Lyngen i Ljungby socken i mellersta Halland. Där växte jag upp. Vi flyttade dit 1958 och jag flyttade hemifrån 1972, för mer än 50 år sedan. Men detta är hemma för mig.
Vi hade inte själva bondgården utan mina föräldrar köpte en avstyckad tomt och byggde en villa där. Vi bodde på Lyngen, inte i Lyngen.

Lyngen juni2013

Den här bilden tog jag vid ett besök i mina hemtrakter 2013. Gården Lyngen ligger öster om landsvägen genom byn och hade jag fotograferat från samma ställe före 1966 hade vi haft mangårdsbyggnaden i fonden vid det vita staketet. Det huset brann ner det året, jag minns den dramatiska branden. Gårdsägaren byggde sedan ett nytt boningshus på andra sidan vägen. Huset där vi bodde skymtar på vänstra sidan om vägen längst bort. Min föräldrar flyttade därifrån 1996.

Huset som brann ner 1966 kan ha varit från 1800-talet, kanske från slutet av 1700-talet, men det är för mig något oklart. På 1700-talet var Lyngen en av fyra gästgivargårdar i socknen och möjligen kan huset ha varit den gamla gästgivarbyggnaden.
Lyngen är i alla fall en gammal gård. Den äldsta kartan som visar gården är från 1722. Men gården är äldre än så. I Ljungby äldsta kyrkbok har jag hittat ett barnadop för ett barn från Lyngen den 17 juli 1695 men Lyngen finns också med i den äldsta mantalslängden från 1642, så vitt jag kan se. Då var Halland fortfarande danskt.

Men vi börjar i relativ nutid och går bakåt i kartskatten.

ekokarta

Den ekonomiska kartan är från 1968 men den måste bygga på flygfoton tagna någon gång mellan 1959 och 1966. För vårt hus finns med på tomten Lyngen 1:18 (röd prick) och mangårdsbyggnaden till Lyngen finns med (turkos prick) och på andra sidan vägen var det då obebyggt, där det nya boningshuset sedan byggdes. Norr om mangårdsbyggnaden låg (och ligger fortfarande) gårdens ekonomibyggnader. Under min uppväxt var det en ladugård med kor men sedan lång tid tillbaka är korna borta. Vägen längst väster om byn tillkom på 1960-talet, vägen genom byn är gammal.

laga skifte1866

Laga skiftet gjordes 1866 och på den kartan ser vi att Lyngens ägor sträckte sig i en lång tarm västerut, upp på ett berg. När jag var barn var det betesmark för gårdens kor och längre upp på berget ligger flera torp, de flesta hör till grannbyn Gisselstad.

laga skifte1866utsnitt

Utsnittet från laga skifteskartan 1866 visar husen på Lyngen.

Jag gissar, men det är bara en gissning, att boningshuset är det som ligger som en fristående byggnad norr om de övriga husen. Jag tänker mig att ladugård och andra ekonomibyggnader var ihopbyggda, som på traditonella Hallandsgårdar. Men det kan också vara tvärtom, att boningshuset är en del av de sammanhängande byggnaderna. Boningshuset ska vara detsamma 1866 som brann hundra år senare men ladugården är förmodligen av senare datum och kan då ha placerats på norra sidan i stället.
I övre kanten av utsnittsbilden finns ett annat hus i vinkel och mittemot detta på andra sidan vägen bodde vi.

egometning1775

På platsen för vårt hus fanns på 1700-talet en stuga som kallades Bäckalunda, enligt en karta från 1775. Gården Lyngen är då bara markerad med en symbolbild för ett hus. Kartan gjordes för en ägomätning av utmarken.

Att Bäckalunda är platsen för vårt hus har jag fått bekräftat av en f d skolkamtrat, numera hembygdshistoriker, som gjort en avancerad jämförelse mellan olika historiska kartor och dagens kartor. Stugan ska ha legat precis där vår gårdsplan låg. De som bodde där då flyttade sedan till andra sidan vägen (vinkelhuset på laga skifteskartan).

1722

Den äldsta kartan som jag hittat över Lyngen är från 1722 och visar att Lyngens gårdsbyggnader då låg på precis samma ställe som idag, med undantag av boningshuset efter branden 1966.

Samtliga kartor är från Lantmäteriet.

2022

Vårt hus på Lyngen. Fotografiet tog jag för två år sedan. Under min barndom var det ljusgult. Precis framför våra garageportar ska stugan Bäckalunda ha legat. Hitom gårdsplanen hade vi barn vår sandlåda på 1960-talet.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

'Vad sa du nu?'
Ernst och Linnéa Marklund
 

Kommentarer 6

Stefan Simander den lördag, 15 juni 2024 04:34

Så fint och gediget skildrat om något så hemtamt!!!

Det påminner om nät som nybliven släktforskare i slutet av 1980-talet eller början av 1990-talet, så exakt som möjligt dokumenterade alla mina och min familjs boställen och flyttningar. Då undrade de på Uppsala domkyrkoförsamlings pastorsexpedition vad jag skulle med det till, så hade ingen nörd gjort innan. påstod de i alla fall!

Så fint och gediget skildrat om något så hemtamt!!! :D Det påminner om nät som nybliven släktforskare i slutet av 1980-talet eller början av 1990-talet, så exakt som möjligt dokumenterade alla mina och min familjs boställen och flyttningar. Då undrade de på Uppsala domkyrkoförsamlings pastorsexpedition vad jag skulle med det till, så hade ingen nörd gjort innan. påstod de i alla fall! :p
Eva Johansson den lördag, 15 juni 2024 20:17

Stefan: Ja, vi kan nog kalla oss nördar, vi som släktforskar och dokumenterar minsta detalj.

Stefan: Ja, vi kan nog kalla oss nördar, vi som släktforskar och dokumenterar minsta detalj.
Maria Timashans den lördag, 15 juni 2024 12:08

När jag växte upp undrade jag över min pappas fascination över kartor - det var bilatlas (Caltex) med lite vaxat papper så att kaffespillet kunde torkas bort, kartan från senaste bilsemester oftast uppslagen på vardagsrumsbordet och Det Bästas världsatlas i bokhyllan. Nu har jag själv kartor från alla min utlandsresor utom den första (London 1978) och många gratiskartor från Svenska orter. Den rutiga resväskan med pappas kartor som jag ärvde, är bland mina käraste ägodelar (både väskan och innehållet).
Men dessa uråldriga kartor som gör att man kan se var byggnaderna låg "för flera hundra år sedan" är nåt alldeles speciellt.
Trevlig sommar!
hälsar en annan kartnörd

När jag växte upp undrade jag över min pappas fascination över kartor - det var bilatlas (Caltex) med lite vaxat papper så att kaffespillet kunde torkas bort, kartan från senaste bilsemester oftast uppslagen på vardagsrumsbordet och Det Bästas världsatlas i bokhyllan. Nu har jag själv kartor från alla min utlandsresor utom den första (London 1978) och många gratiskartor från Svenska orter. Den rutiga resväskan med pappas kartor som jag ärvde, är bland mina käraste ägodelar (både väskan och innehållet). Men dessa uråldriga kartor som gör att man kan se var byggnaderna låg "för flera hundra år sedan" är nåt alldeles speciellt. Trevlig sommar! hälsar en annan kartnörd
Eva Johansson den lördag, 15 juni 2024 20:19

Maria! Underbart! Kartor är fantastiska! På den tiden vi bara hade papperskartor samlade jag också på mig kartor från resor utomlands. De har jag kvar än i ett par tidskriftsamlare. Även äldre kartor från hemtrakterna. Idag finns ju allt på nätet men papperskartor har sin charm ändå och ger överblick.

Maria! Underbart! Kartor är fantastiska! På den tiden vi bara hade papperskartor samlade jag också på mig kartor från resor utomlands. De har jag kvar än i ett par tidskriftsamlare. Även äldre kartor från hemtrakterna. Idag finns ju allt på nätet men papperskartor har sin charm ändå och ger överblick.
Ingegerd Mårtensson den lördag, 15 juni 2024 15:11

Hej Stefan! Tror inte ickesläktforskare förstår meningen med släktforskning.
Hälsningar Ingegerd Mårtensson, Ystad. ingegerd@positron.se
Minns i början fanns det utställningar i Malmö, Baltiska hallen. Där kunde jag få tag i några fyrkantiga kuvert från Halland,
det var trevligt, men så mycket lättare nu, när det finns på nätet. Så du är inte ensam "Nörd".
Jag har ju min pappa Otto, en av 14 syskon. Kan fortfarande inte förstå att kvinnorna på den tiden orkade föda så många barn. ingegerd@positron.se

Hej Stefan! Tror inte ickesläktforskare förstår meningen med släktforskning. Hälsningar Ingegerd Mårtensson, Ystad. ingegerd@positron.se Minns i början fanns det utställningar i Malmö, Baltiska hallen. Där kunde jag få tag i några fyrkantiga kuvert från Halland, det var trevligt, men så mycket lättare nu, när det finns på nätet. Så du är inte ensam "Nörd". Jag har ju min pappa Otto, en av 14 syskon. Kan fortfarande inte förstå att kvinnorna på den tiden orkade föda så många barn. ingegerd@positron.se
Eva Johansson den lördag, 15 juni 2024 20:20

Ingegerd: Ja, det finns mycket att fundera på kring detta.

Ingegerd: Ja, det finns mycket att fundera på kring detta.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 juli 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
503 inlägg
Mats Ahlgren
315 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
243 inlägg
Anton Rosendahl
241 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser