Har du gamla brev i dina gömmor? Vi som släktforskar vet vilken skatt de kan vara.
I mitt arkiv har jag både mina egna gamla brev och brev som utvandrades efterlevande skrev till mina morföräldrar i mitten av 1900-talet. Eget foto.
Det är ett bekymmer att vi numera nästan slutat skriva brev. Vad finns bevarat av våra tankar för kommande generationer? Kommer barnbarnen att ens kunna öppna mina gamla e-mail om 20 år? Och kommer de att hitta de mail som är viktiga för dem bland alla tusen mail i min inkorg?
Jag är en sådan som sparar. Jag har sparat massor av gamla brev, från den tiden när man skrev brev. Från 2000-talet är det mest julkort, men även de har sinat på senare år. Här om året slutade jag helt att skicka pappersjulkort, nu är det bara digitalt.
I mitt släktarkiv har jag bl a ett par buntar äldre Amerikabrev. Min morfars utvandrade släktingar och deras efterlevande höll kontakten länge genom brev, men i mitten av 1900-talet ebbade det ut, när senare generationer tappade kontakten och utvandrarnas barnbarnsbarn inte kunde skriva på svenska.
Dessa brev är jag väldigt tacksam för att de finns kvar. Även om de flesta mest handlar om vardagen på farmen eller vilka barnbarn som fötts så är det ändå just det här som ger liv åt släkthistorien. Genom breven kan jag komma nära mina äldre amerikanska släktingar. I släktboken om min mammas släkt har breven bidragit till ett par fylliga kapitel där dagens släktingar får veta mycket om dem som levde långt där borta.
De allra flesta brev jag själv har sparat är brev från min ungdom, som inföll på 60-talet och 70-talet. På den tiden skrev vi brev till varandra. Kompisar som var borta på sommarlov. Barndomsvännerna jag inte längre träffade så ofta sedan jag flyttat långt hemifrån. Jag hade flera brevvänner i tonåren, det var ganska vanligt då. Släktingar skrev brev och jag till dem.
Min mamma gick bort 2009. Under alla år sedan jag flyttat hemifrån skrev vi brev till varandra. Vi pratade inte så ofta i telefon, i stället skrev vi. Jag blev au pair i England när jag var 18 år och att min mamma skulle ringa utrikessamtal fanns inte på kartan, så det blev brev i stället. Det var så det började.
Kanske kommer mina barnbarn att en dag, när jag är borta, uppskatta att läsa vad deras farmors mor skrev för flera decennier sedan.
Jag önskar förstås att jag hade haft ett skrin med gamla brev från min farmors eller mormors ungdom, allra helst kärleksbrev. Men det har jag inte.
Hittar du gamla släktbrev så håll hårt i dem, bevara dem rätt och läs med ödmjukhet.
Väldigt många äldre brev måste ju ha kastats. Även om de flesta inte skrev så många brev, så var det ju på papper man kommunicerade innan telefon var vanligt.
Min mamma döstädade på 90-talet och då brände hon breven som mina föräldrar skrev till varandra under förlovningstiden. Jag har förståelse för det, de var ju väldigt privata, men önskar att hon inte hade gjort så. Jag ska inte göra så. När jag är borta gör det inte mig något om mina barn får läsa liknande brev, i stället tror jag att det kan ge dem en bättre förståelse för mitt liv och vem jag är.
En släktforskare jag känner har berättat om att senare ägare till en släktgård i hennes släkt hittade en resväska med massor av gamla brev från hennes släktingar, undanstoppad på en loge. Vilken skatt! Det blev grunden till en släktbok.
Så nu bestämde jag mig för att jag ska skriva ett pappersbrev till en närstående, i stället för att skicka ett mail som jag annars skulle gjort.
Tankarna på brev kom upp när jag för en stund sedan läste ett mail från en väninna som fyllt år och hon berättade om hur hon blivit uppvaktad och skrev så här: "Jag fick två pappersbrev också! Det är ovanligt numera." Det har hon ju rätt i.
När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.
Kommentarer 12
Har inga brev från äldre släktingar, men jag önskar så att jag hade det. Det bör ha förekommit en hel del amerikabrev, eftersom det finns många emigranter bland syskonen till mina anor, men vem som har breven vet jag inte - om de överhuvudtaget är sparade. Däremot har jag sparat alla brev och jul-/vykort jag har fått i min barn- och ungdom. Har scannat in de flesta jul-/vykorten, men ännu inte börjat på breven. Ska försöka ta tag i det också, för just nu ligger de i en "salig röra" och om jag scannar dem så kommer jag att döpa dem i datumföljd. Då blir det lättare att hitta rätt. Tyvärr har jag dock inte sparat mina "kladdar" (som jag alltid skrev), så jag vet inte vad jag själv skrev. Sådant tänker man inte på när man är 10-12 år eller tonåring.
Carin: Så är det, jag saknar också mina egna svar, de brev jag skickade. Jag skrev också kladdar men sparade inte heller. Inte tänker en på sådant som barn.
Att inte ha sparade brev från äldre släktingar är nog en vanlig situation för släktforskare. Med lite tur kan de finnas kvar hos en mer avlägsen släkting som får veta att just du är intresserad och lånar ut dem. Sådan tur har jag haft med Amerikabreven, de har jag lånat från en moster.
Har inte så många släktingar kvar i livet, och jag har ingen kontakt med deras barn. Det är möjligt att barnen har fått ärva breven, men nuförtiden är de flesta inte intresserad av "sådant gammalt skräp", så chansen är nog liten. Vet dessutom inte vilka som möjligen skulle kunna ha något kvar. Men man vet ju aldrig. Plötsligt händer det.
Vi hoppas på det.
Jag tycker verkligen om att skriva brev, och även om det inte blir så ofta nu för tiden (långa brev alltså) p g a problem med händerna, så värnar jag och några vänner om att åtminstone skriva kort vykort till varandra. Har kvar samtliga brev från de brevvänner jag hade på 70- och 80-talet, och så gott som alla kort (undantag när någon skrivit något elakt...). Har även kvar alla de brev som min pappa skrev till mamma när de var nykära, tyvärr sparade inte pappa breven som mamma skrev. Något enstaka brev från emigrerade släktingar har jag också, allt detta tar inte upp mer än några kartonger på vinden och utrymme har jag så än så länge tänker jag inte städa bort dem. Plockar fram en slumpvis bunt då och då för att läsa och det är väldigt roligt.
Maria: Då har du en skatt att vara rädd om. Brev är personliga och säger mycket om människorna.
Jag har tre stora plastlådor med brev som jag har fått av släktingar eller som är relaterade till min släktforskningen. Flera av de personer som har skrivit breven finns inte med oss i dag, tyvärr. Dessa brev kommer jag inte att slänga.
Anton: Vilken skatt du har! Det förstår jag att du rädd om de breven.
Jag har börjat kopiera in mejl-text i InDesign-dokument, mejlen kan sen kastas. Det är intressant att läsa det som skrevs för bara 15 år sedan också.
Kerstin: Vilken bra idé! Så långt har jag inte ens tänkt. Men man får göra ett urval.
Tips - om du inte redan gör det - spara även en kopia som pdf. Har själv använt InDesign i olika projekt, men eftersom de är slut nu så har jag ingen prenumeration på InDesign längre, och då går det inte att läsa dokumenten.
Jag har ingen prenumeration utan använder den jag köpte själv för längesen. Gör ofta pdfer och även backuper.