Systrarna från Askome

A0001

Det här är systrarna Tekla och Rut Larsson från Askome i Halland. Visst är det en fin bild på de två systrarna? Ett fint ljus i bilden. Den finns i en samling fotografier från Kållereds Hembygdsförening men vem som är fotograf är okänt. En ateljébild ser det ut att vara i alla fall.
Askome ligger i mellersta Halland och där har jag en hel del släkt. Men Kållered ligger söder om Göteborg. Där bodde de båda systrarna sedan de gift sig på 1920-talet.

Tekla och Rut var bondedöttrar från Askome. Tekla föddes 1902 och Rut 1898. Deras föräldrar Lars Johan Carlsson och Hilda Nikolina Eliasdotter hade en stor barnaskara på elva barn, födda 1885–1909. När Tekla och Rut var små var föräldrarna hemmansägare i Hansabo, som var deras fars föräldrahem. Sedan blev de arrendatorer, först i Smeagård och sedan i Lågastorp.

Fyra av syskonen emigrerade till Amerika men Tekla och Rut for till Göteborg. Först Rut, som var äldst. Hon blev sjukvårdsbiträde och arbetade kanske på sjukhus, men sedan återvände hon till Halland när hon fick anställning som sjuksköterskebiträde på sanatoriet i Fagered, det som senare kallades Liahemmet. Det har jag hört talas om under min uppväxt i Halland.
Under tiden hade Tekla flyttat till Gamlestaden i Göteborg och fått arbete som sömmerska. 1925 gifte hon sig med målaren Gunnar Karlsson från Kållered och de bosatte sig där. En dotter föddes 1928.
1927 kom Rut till KLållered och gifte sig med byggmästaren Arvid som då hette Bengtsson men 1929 bytte de efternamn till Benkel. Det verkar som om Arvid hade fler syskon som bytte efternamn samtidigt. Rut och Arvid bodde också i Kållered och fick tre barn. Rut och hennes man var engagerade i Kållereds Missionsförsamling, kanske var Tekla och Gunnar det också.
Rut gick bort 1961 och Tekla levde till 1972.

Egentligen är jag inte släkt med dem, bara släkt till släkten. Att jag berättar om de två systrarna beror på att jag såg bilden när jag sökte efter syskonbilder till ett tidigare blogginlägg. Och eftersom de kom från Askome blev jag naturligtvis nyfiken på om vi är släkt. Min morfars fars släkt kommer från Askome i många generationer, ända till 1600-talet.

Systrarnas farmor hette Johanna Gustava Andersdotter och var född 1826 på gården i Hansabo där familjen bodde när systrarna föddes. Deras farfar hette Carl Lorentz Larsson och föddes 1828. Han kom från Bengt Jonsgård i Askome socken. Hans mor hette Helena Svensdotter och hon dog i barnsäng 1837. Hans far Lars Nilsson, född 1798, gifte snart om sig med Anna Johanna Arvidsdotter, född 1811 i Skärvered.
Anna Johanna är syster till min morfars farfar Lars Arvidsson, född 1817. Där har vi min släktkoppling.
Men det kommer mer.

Carl Lorentz blev änkling 1871 och gifte om sig 1873 med Johanna Magdalena Andersdotter, född 1844. Hon dog 1876. 1878 gifte han om sig med Helena Andersdotter, född 1851. De två var systrar och deras mor var Olena Arvidsdotter som var syster till min morfars farfar Lars Arvidsson och därmed också syster till Carl Lorentz styvmor Anna Johanna Arvidsdotter.
Hänger ni med? Carl Lorentz gifte sig alltså med sin styvmors systerdöttrar. Några blodsband fanns alltså inte men det var ju nästan gifte inom familjen.
Med Johanna Magdalena fick han tre barn och med Helena fick han ett barn, då var han 50 år.
Följer vi släkten bakåt så hittar jag inga fler ingiften i min egen släkt, bara med närmaste grannarna till de gårdar i Myckilt och Bökås där min släkt bott på 1700- och 1600-talet.

Carl Lorentz verkar ha haft en svår barndom, sedan hans mor dött 1837, när han var nio år. Då blev hans morfar Sven Johannesson förmyndare för barnen. 1838 stämde han sin svärson för att denne försummat sönerna Carl Lorentz och Nils Severin. De fick inte mat nog att äta hemma utan åt när de var hos sin morfar så nu ville morfadern att deras far skulle betala för detta och för att de fått kristendomsundervisning, som de inte fick hemma. Detta nekade pojkarnas far till och vittnesuppgifterna var motstridiga, så åtalet ogillades. Om detta berättar släktforskaren Ingemar Rosengren i sin gårdsgenealogi för Askome.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Torsten och Anna Brännström
Vilken vecka
 

Kommentarer 2

Gäst
Gäst - Ulf Benkel den torsdag, 06 juli 2023 23:16

Det var mycket roligt att ramla över denna bild på min farmor Rut som ung! Hon dog innan jag föddes, och jag har bara sett bilder på henne som äldre.
Hennes man, byggmästaren Arvid Benkel, var alltså min farfar. Han var en vänlig och lite klurig man som dog 1981. Hans son, min pappa, hette Gerhard, blev advokat och levde 1928–1997.
Tekla, som kallades ”Titti”, fick en dotter som hette Ulla-Britt. Tror hon var född samma år som sin kusin, alltså min pappa Gerhard.
Ulla-Britt var även min syslöjdslärare när jag började skolan (Kållered är inte så stort…).
Tack för detta, det var kul att se!
Ulf Benkel

Det var mycket roligt att ramla över denna bild på min farmor Rut som ung! Hon dog innan jag föddes, och jag har bara sett bilder på henne som äldre. Hennes man, byggmästaren Arvid Benkel, var alltså min farfar. Han var en vänlig och lite klurig man som dog 1981. Hans son, min pappa, hette Gerhard, blev advokat och levde 1928–1997. Tekla, som kallades ”Titti”, fick en dotter som hette Ulla-Britt. Tror hon var född samma år som sin kusin, alltså min pappa Gerhard. Ulla-Britt var även min syslöjdslärare när jag började skolan (Kållered är inte så stort…). Tack för detta, det var kul att se! Ulf Benkel
Eva Johansson den fredag, 07 juli 2023 15:28

Ulf: Vad roligt att du berättar detta! Det var ju en ren tillfällighet att jag råkade se bilden, som är väldigt fin.
http://www.digitaltmuseum.se finns många foton från Kållereds hembygdsförening.
https://digitaltmuseum.se/search/?aq=owner%3F%3A%22S-KHF%22+type%3A%22photograph%22

Ulf: Vad roligt att du berättar detta! Det var ju en ren tillfällighet att jag råkade se bilden, som är väldigt fin. På www.digitaltmuseum.se finns många foton från Kållereds hembygdsförening. https://digitaltmuseum.se/search/?aq=owner%3F%3A%22S-KHF%22+type%3A%22photograph%22
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
25 april 2024

Captcha bild