Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Sverige kring 1880

Projekt Runeberg digitaliserar äldre litteratur vars upphovsrätt har löpt ut. De publiceras på hemsidan www.runeberg.org där det finns många fina fynd. Många av dessa är intressanta för oss som släktforskar, t ex matriklar, herdaminnen och andra trycksaker med personinformation.
Men idag ska jag tipsa om "Geografiskt-statistiskt handlexikon öfver Sverige", skrivet av Carl Martin Rosenberg och utgivet i två band 1882–1883. Han var bokhandlare och skriftställare från Skåne men flyttade tidigt till Stockholm. Han verkar ha bytt jobb då och då.
Hans storverk är detta uppslagsverk om Sverige, om socknar, byar och gods. Han beskriver platserna kortfattat, så som förhållandena var då framåt slutet av 1800-talet.
I förordet skriver han att syftet är att ge information av praktisk betydelse, t ex samfärdsel, näringar och annat. Bl a uppger han taxeringsvärdet för gårdarna i en socken (uppgifter från 1878) och folkmängden i socknarna vid nyåret 1880. Den huvudsakliga källan är taxeringslängder från 1878 och uppgifter från Statistiska Centralbyrån, andra myndigheter, böcker kalendrar och kartor.

Gunnarp

De här ungdjuren gick och betade på en gård i Gunnarps socken i Halland en augustidag 2018 när jag var där för att leta upp en släktgård. Om Gunnarp kan man läsa i Rosenbergs bok. Eget foto.

Granum 1356

I byn Gränum i Jämshögs socken i Blekinge har mina barns farmor släkt. Läs om Gränum i Rosenbergs bok. Eget foto.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Johan och Matilda Stenlund
Bryggor och bojar
 

Kommentarer 2

Ann-Christin Magnusson lördag, 30 november 2024 19:10

All heder åt dessa entusiaster som digitaliserar detta fantastiska verk (och andra). Det finns ju numera även på Digitala forskarsalen / Riksarkivet. Jag tror att skillnaden är att i Runeberg ser man boksidorna och söker där, medan riksarkivet har gjort en databas som man dels kan söka i, dels ladda ner. Om man nu inte vill investera i fysiska exemplar som finns på Bokbörsen och antikvariat.net. Men det gäller att se upp hur många och vilka delar som är till salu.

Hälsningar
Ann-Christin (född i Ala : "Ala i Hallands län. By i Laholms landtförsamling, Höks hd, öster om staden Laholm, vid Lagaån.", enl Rosenberg

All heder åt dessa entusiaster som digitaliserar detta fantastiska verk (och andra). Det finns ju numera även på Digitala forskarsalen / Riksarkivet. Jag tror att skillnaden är att i Runeberg ser man boksidorna och söker där, medan riksarkivet har gjort en databas som man dels kan söka i, dels ladda ner. Om man nu inte vill investera i fysiska exemplar som finns på Bokbörsen och antikvariat.net. Men det gäller att se upp hur många och vilka delar som är till salu. Hälsningar Ann-Christin (född i Ala : "Ala i Hallands län. By i Laholms landtförsamling, Höks hd, öster om staden Laholm, vid Lagaån.", enl Rosenberg
Eva Johansson lördag, 30 november 2024 19:14

Ann-Christin: Instämmer, de som ligger bakom Projekt Runeberg är värd all uppskattning. Att den finns som databas hos Riksarkivet visste jag inte, jag har inte sökt där.

Ann-Christin: Instämmer, de som ligger bakom Projekt Runeberg är värd all uppskattning. Att den finns som databas hos Riksarkivet visste jag inte, jag har inte sökt där.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
9 december 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
524 inlägg
Mats Ahlgren
325 inlägg
Ted Rosvall
268 inlägg
Anton Rosendahl
253 inlägg
Helena Nordbäck
251 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Michael Lundholm
17 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg

Annonser