Svaret på gåtan

Dagens blogginlägg blir svaret på förra veckans gåta. Johanna Matilda Tengström är funnen, tack vare er släktforskare som undersökt detta. Precis som jag trodde. Tack för alla kommentarer, mail och telefonsamtal om henne!

Av kommentarerna på förra blogginlägget framgår att hon måste vara den Johanna Matilda Frendberg som gifte sig 1891 med Per Alfred Tängström. De bodde på ön Elba i Mälaren och han var fiskare. Han hade varit gift tidigare och hade minst sex barn från första äktenskapet. Med Johanna Matilda fick han åtta barn.
Familjen var först skriven på ön Elba i Badelunda församling (församlingen där jag själv bor) men 1904 överfördes de till Västerås Domkyrkoförsamling. Men där var de fortfarande skrivna på Elba så jag antar att de inte flyttade utan att det var en administrativ förändring mellan församlingarna.

Elba

Elba är den gröna ön mellan de två vita öarna i Västeråsfjärden. Karta från www.kartbild.com

I en kommentar till förra blogginlägget berättas att Johanna Matilda finns med i databasen Begravda i Sverige (som jag inte har) men att maken inte ligger i samma grav. Jag undrar varför? Maken dog 1917 och Johanna Matilda levde till 1947 så kanske fanns inte hans grav kvar efter 30 år?
En annan teori var att eftersom han var fiskare så kanske han drunknade och kroppen inte återfanns. Men så var det inte, i dödboken (Västerås Domkyrkoförsamling (U) F:13 (1917-1925) Bild 350 / sid 30 (AID: v261132.b350.s30, NAD: SE/ULA/11727)) står det att han dog av "emollitio cerebri" och något som jag tolkar som "actesi cerebri". Att det har med hjärnan att göra begriper jag och på DDSS kan vi läsa att "emollitio cerebri" betyder hjärnuppmjukning och det ska innebära hjärninfarkt. Medicinska termer är inte min starka sida men det verkar ju rimligt att han kan ha dött av en hjärninfarkt, som förr kallades slaganfall. (Läs om hjärnuppmjukning.)
Enligt Begravda i Sverige ligger tre av de gemensamma barnen (Karl Erik, John Georg och Knut Otto) i graven plus två personer som inte är namngivna men begravda 1919. Den ene av dessa är troligen sonen Ernst Robert som dog 1919, 14 år gammal.

Johanna Matilda Frendberg var född 1861 i Tillberga. Hennes far Carl Reinhold Frendberg var skomakare och hennes mor hette Hedvig Lovisa Ersdotter. När Johanna föddes bodde de på Hedensberg i Tillberga socken, dit de kommit 1860. Tidigare var de statare. Innan hon gifte sig hade Johanna flera olika pigplatser, bland annat i Falun och Ovansjö. Sedan återvände hon till Västerås innan hon gifte sig.

Så var det. Nu är hon funnen i alla fall. Men hur hon såg ut vet jag inte. I Svenskt Porträttarkiv finns bilder på två av hennes söner:

 John

Karl

Gåtan vem Johanna Matilda Tengström var är bara något jag råkade på när jag gick på Östra kyrkogården en dag. Som släktforskare är det så lätt att börja fundera över sådant här, av ren nyfikenhet. Eftersom jag arbetar som släktforskare sedan tio år så har jag nog tittat i tusentals kyrkböcker och andra arkivhandlingar och ibland stöter jag på mysterier. De senaste veckorna har jag funderat över tre gåtor: ett par försvunna barn på 1890-talet, en man som verkar ha varit gift två gånger men ena familjen bara försvann, och så en familj där det verkar oklart vem som är far till vem och barn till vem. Säkert blir det fler blogginlägg om dessa framöver. Och jag tror att jag kommer att få svar då också, tack vare er släktforskare som liksom jag drivs av viljan att få veta.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Rudolf och Henny Vikström
Från limpa till .......
 

Kommentarer 6

Carin Olofsson den lördag, 17 september 2022 09:29

Kul att få veta mer om Matilda och att se bilder på sönerna.

Kul att få veta mer om Matilda och att se bilder på sönerna. :)
Eva Johansson den lördag, 17 september 2022 14:28

Carin: Ja, så känner jag också.

Carin: Ja, så känner jag också.
Stefan Simander den lördag, 17 september 2022 10:29

Fantastiskt roligt att gåtan fick sin lösning!
På har man ju som mångårig västeråsare (1962-1981) såväl badat som festat!
På Hedensberg bodde min klasskamrat Didrik Hamilton då vi började skolan i Sevalla 1964 och min far var rättare hos bandykungen och bonden Pontus Widén på Dräggesta i Tortuna!

Fantastiskt roligt att gåtan fick sin lösning! På har man ju som mångårig västeråsare (1962-1981) såväl badat som festat! På Hedensberg bodde min klasskamrat Didrik Hamilton då vi började skolan i Sevalla 1964 och min far var rättare hos bandykungen och bonden Pontus Widén på Dräggesta i Tortuna! :)
Eva Johansson den lördag, 17 september 2022 14:31

Stefan: Du menar på Elba, förstår jag. Visst går det utflyktsbåtar dit? Eller har gått? Jag har för mig att jag sett Elbakajen i stan, kanske har jag gått förbi den.
Nu fick jag veta lite mer om omgivningarna här. Intressant.

Stefan: Du menar på Elba, förstår jag. Visst går det utflyktsbåtar dit? Eller har gått? Jag har för mig att jag sett Elbakajen i stan, kanske har jag gått förbi den. Nu fick jag veta lite mer om omgivningarna här. Intressant.
Stefan Simander den söndag, 18 september 2022 08:25

Ja, Elba!

Ja, Elba! :)
Stefan Simander den söndag, 18 september 2022 08:27

Jag skrev ett tillägg med namnet Elba ig´år, men det försvann tydligen!

Jag skrev ett tillägg med namnet Elba ig´år, men det försvann tydligen! :p
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
1 oktober 2022

Captcha bild