Släktträd i husförhörslängden

Varsågod! Ett helt släktträd från sent 1600-tal till 1800-talet. Det finns i Svinhults husförhörslängd AI:16, på ett av försättsbladen. Det visar släkten Hultgren i Svinhults socken men börjar med Hemming Persson i Norrhult i Vena socken, gift i slutet av 1694 med Ingrid Danielsdotter. Ja, det är bara att läsa innantill på sidan.

Hultgren Svinhult

Länk hos Riksarkivet: https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0018464_00014

Källhänvisning hos Arkiv Digital: Svinhult (E) AI:16 (1891-1895) Bild 14 (AID: v29366.b14, NAD: SE/VALA/00359)

Jag har nog aldrig sett något liknande i någon vanlig kyrkbok. Har du? Man kan fynda en hel del i kyrkböckerna, men ett helt släktträd?

Jag undrar vem som gjort det? Det borde väl vara prästen. Men ingick prästen Carl Manneberg i den här släkten? Längst ner finns tio syskon och jag tror att syskonens far var skollärare i Svinhult. Kanske var prästen och skolläraren släkt? Eller är det läraren själv som skrivit, om han också var klockare?

Som ni förstår har jag inte forskat på den här släkten alls, jag bara råkade se detta när jag sökte efter ett ortsregister i längden. Normalt använder jag Arkiv Digital och från denna tid finns ju registret för folk i Sverige 1860-1947, då man kan gå direkt till en sida och alltså lätt missar en sådan här skatt.

Det jag vet är att yngste sonen August Christian i den tiohövdade syskonskaran var fotograf och har lämnat efter sig många fantastiskt fina bilder från bygden.

Läs om August Christian Hultgren på Wikipedia.
Här finns en bild på honom. Scrolla ner en liten bit.
Här finns länkar till hans digitaliserade bilder.

Östergötlands Museum har publicerat flera av hans bilder på Digitaltmuseum, med Public Domain-licens. Här är några av dem: 

OM.E.014894
Fotografen själv "in action" 1951, så den här måste någon annan ha tagit. Han levde till 1961.

OM.H.001832
Klara Palm på farstubron till sitt hem Palmslund i Svinhult.

OM.H.000873
Katarina Bram utanför Svinhults fattighus Bona. 1912, vid tiden för fotograferingen var hon den äldsta kvinnan i församlingen. 

OM.H.001031
Potatisupptagning på Svinhults prästgård 1920.

OM.H.001828
Första motorcykeln i Svinhult var en Indian, på 1920-talet.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

I kjolvattnet på Kvinnodagen
Hedvig Hurtig
 

Kommentarer 12

Irene Johansson den lördag, 09 mars 2019 06:31

Oj, vad intressant! Tack för du delade med dig, Eva!
Släktforskarhälsningar
Irene Johansson
Borås

Oj, vad intressant! Tack för du delade med dig, Eva! Släktforskarhälsningar Irene Johansson Borås
Eva Johansson den lördag, 09 mars 2019 12:33

Irene: Tack själv! Så roligt att du läser och gillar detta. Visst är det intressant!

Irene: Tack själv! Så roligt att du läser och gillar detta. Visst är det intressant!
Eva Wassén Eriksson den lördag, 09 mars 2019 11:49

Hej Eva,
Tack för alla klurigheter du delar på lördagarna!
Otroligt viktiga tidsdokument som August Christian tagit. Klara Palm - vilken vacker kvinna! Undrar vad hon tänker på där hon sitter på farstubron.
Vänligen
Eva

Hej Eva, Tack för alla klurigheter du delar på lördagarna! Otroligt viktiga tidsdokument som August Christian tagit. Klara Palm - vilken vacker kvinna! Undrar vad hon tänker på där hon sitter på farstubron. Vänligen Eva
Eva Johansson den lördag, 09 mars 2019 12:35

Eva: Tack för din kommentar, det värmer! Ja, fotografierna är så fascinerande, människorna blir så levande. Verkligen en fantastisk skatt.

Eva: Tack för din kommentar, det värmer! Ja, fotografierna är så fascinerande, människorna blir så levande. Verkligen en fantastisk skatt.
Eva Wassén Eriksson den lördag, 09 mars 2019 14:38

Hej igen,
Glömde säga STORT grattis till litteraturpriset!
Vänligen
Eva

Hej igen, Glömde säga STORT grattis till litteraturpriset! Vänligen Eva
Eva Johansson den lördag, 09 mars 2019 14:47

Tack så jättemycket! Jag är så glad och stolt över det.

Tack så jättemycket! Jag är så glad och stolt över det.
Bo Peter Persson den lördag, 09 mars 2019 12:20

Av handstilen att döma är det Manneberg som skrivit in släktträdet. Varken han eller hustrun härstammade dock från denna släkt, utan det är nog uppgifter som han fått av skollärare Hultgren (Christian Hultgrens far). Allt stämmer inte; den noterade stamfadern, rusthållaren Hemming Persson i Norrhults Norrgård var gift tre gånger; den första hustrun, Ingiel Danielsdotter, dog redan 1696 utan barn. Per Hemmingsson var i likhet med Hemmings övriga barn född i andra giftet, ingånget 1697 ca med Anna Persdotter, som dog 1728. Per Hemmingssons hustru, Elin Larsdotter, född 1721 (dp 24/9) i Hultåsa, Vena sn, och dog 1795 25/11 i Norrhults Norrgård och de båda hade 9 barn, födda 1740-1760.

Christian Hultgrens fotografier finns bl.a. i boken Bygatan, som utgavs av Östergötlands länsmuseum 1972 och som utkommit i ytterligare några upplagor. I sin förmåga att välja motiv och att få de medverkande personerna att inte posera var Hultgren mästerlig. Plåtarna är av utomordentligt god kvalitet, vilket jag kunnat konstatera själv, eftersom min mor anlitades av museet för kopiering av dem.

Hultgren var Indian-motorcykelns uppfinnare Carl Oscar Hedströms fars sexmänning.

Av handstilen att döma är det Manneberg som skrivit in släktträdet. Varken han eller hustrun härstammade dock från denna släkt, utan det är nog uppgifter som han fått av skollärare Hultgren (Christian Hultgrens far). Allt stämmer inte; den noterade stamfadern, rusthållaren Hemming Persson i Norrhults Norrgård var gift tre gånger; den första hustrun, Ingiel Danielsdotter, dog redan 1696 utan barn. Per Hemmingsson var i likhet med Hemmings övriga barn född i andra giftet, ingånget 1697 ca med Anna Persdotter, som dog 1728. Per Hemmingssons hustru, Elin Larsdotter, född 1721 (dp 24/9) i Hultåsa, Vena sn, och dog 1795 25/11 i Norrhults Norrgård och de båda hade 9 barn, födda 1740-1760. Christian Hultgrens fotografier finns bl.a. i boken [i]Bygatan[/i], som utgavs av Östergötlands länsmuseum 1972 och som utkommit i ytterligare några upplagor. I sin förmåga att välja motiv och att få de medverkande personerna att inte posera var Hultgren mästerlig. Plåtarna är av utomordentligt god kvalitet, vilket jag kunnat konstatera själv, eftersom min mor anlitades av museet för kopiering av dem. Hultgren var Indian-motorcykelns uppfinnare Carl Oscar Hedströms fars sexmänning.
Eva Johansson den lördag, 09 mars 2019 12:43

Bo: Tack för ditt klargörande! Jag funderade en del på hur det kom sig att släktträdet finns i kyrkboken och om det var prästen som skrivit det. Men vem annars skulle ge sig till att rita in ett släktträd i en kyrkbok? Roligt att du känner igen hans handstil. Undrar om Manneberg var släktforskare själv också.
August Christian Hultgrens fotografier är en fantastisk skatt och jag är så glad att Östergötlands Museum gjort dem tillgängliga på nätet så att fler får se dem. Det fanns många mycket duktiga bygdefotografer men här har museet gjort en föredömlig insats.
Att han var släkt med motorcykelns uppfinnare var ju roligt! Det visste kanske ingen av dem.

Bo: Tack för ditt klargörande! Jag funderade en del på hur det kom sig att släktträdet finns i kyrkboken och om det var prästen som skrivit det. Men vem annars skulle ge sig till att rita in ett släktträd i en kyrkbok? Roligt att du känner igen hans handstil. Undrar om Manneberg var släktforskare själv också. August Christian Hultgrens fotografier är en fantastisk skatt och jag är så glad att Östergötlands Museum gjort dem tillgängliga på nätet så att fler får se dem. Det fanns många mycket duktiga bygdefotografer men här har museet gjort en föredömlig insats. Att han var släkt med motorcykelns uppfinnare var ju roligt! Det visste kanske ingen av dem.
Gäst
Gäst - Otto Manneberg den fredag, 29 december 2023 22:05

Om någon vill ha mer info om prästen ifråga är vi fortfarande några Manneberg kvar. Han var inte en del av den släkten, men handstilen påminner starkt om den som är skriven av honom på baksidan av en klocka som gått i arv ett bra tag
/Otto Manneberg

Om någon vill ha mer info om prästen ifråga är vi fortfarande några Manneberg kvar. Han var inte en del av den släkten, men handstilen påminner starkt om den som är skriven av honom på baksidan av en klocka som gått i arv ett bra tag :p /Otto Manneberg
Eva Johansson den lördag, 30 december 2023 13:10

Otto: Tack för din kommentar! Så roligt att få veta detta, jag funderade ju på ett eventuellt släktskap när jag såg släktträdet i kyrkboken.

Otto: Tack för din kommentar! Så roligt att få veta detta, jag funderade ju på ett eventuellt släktskap när jag såg släktträdet i kyrkboken.
Gäst
Gäst - Otto Manneberg den lördag, 30 december 2023 17:18

Har pratat med min far som säger att det antagligen var hans morfar Allan Manneberg som lade till släktträdet. Vet att Allan gillade släktforskning, men tyvärr gillade han också en bra story vilket gör att hans egengjorda släktträd exvis innehåller Karl XII (via ett oäkta barn till kungen ifråga. Här gäller det ju inte hans egen släkt, så här har han nog hållit sig på mattan.

Har pratat med min far som säger att det antagligen var hans morfar Allan Manneberg som lade till släktträdet. Vet att Allan gillade släktforskning, men tyvärr gillade han också en bra story vilket gör att hans egengjorda släktträd exvis innehåller Karl XII (via ett oäkta barn till kungen ifråga. Här gäller det ju inte hans egen släkt, så här har han nog hållit sig på mattan.
Eva Johansson den lördag, 30 december 2023 20:23

Otto: Ja, så kunde det nog vara ibland. Det var fler än din morfar som ville ha något extra intressant i sitt släktträd.

Otto: Ja, så kunde det nog vara ibland. Det var fler än din morfar som ville ha något extra intressant i sitt släktträd.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
25 april 2024

Captcha bild