Rötterbloggen
Rötterbloggen

Släktforskningens egen dag

Idag när det är Släktforskningens dag ska ni naturligtvis ägna er åt släktforskning. Kanske inte bara letandet i kyrkböcker och andra arkivhandlingar utan också lyssna på föredrag, lära er nytt, få hjälp med era problem och dela med er av det ni själva kan. Nu när släktforskarföreningarna runt om i landet inte kan ha öppet hus så kan vi i stället mötas digitalt.

Jag är föreningsmänniska och med i flera släktforskarföreningar, både där jag bor och där jag har min släkt, vilket aldrig sammanfallit. Ni som ibland läser mina blogginlägg vet att jag har mesta delen av min släkt i Halland och där har Hallands Släktforskarförening den här helgen fri tillgång till databasen Hallands befolkning. Så är det nog på en del andra håll också, tror jag.

Här får du veta mer om vad som händer idag och i helgen.

Årets tema är "Samhällets skuggsida i arkivens ljus" vilket t ex kan innebära både fängelsearkiv och hospitalsjournaler. En hel del är digitaliserat, framför allt fängelsearkiv (mest hos Arkiv Digital), annat får man beställa kopior av från landsarkiv och regionarkiv.

Många av oss som släktforskar hoppas nog på att hitta någon fängelsekund bland våra gamla släktingar, eftersom det är lite extra intressant. För något år sedan hittade jag en man, gift med min farfars syster, som i början av 1900-talet fick fängelsestraff för bedrägeri. Min morfar satt också i fängelse några veckor på 1920-talet, han hade brutit mot den lokala fiskestadgan. I övrigt är det mest skötsamma bönder och torpare i min släkt.

Men så i höst upptäckte jag något jag aldrig väntat mig. Ett mord i släkten. En bror till en av min mammas anor mördade en ingift kvinna i min farmors släkt. Som tur var hände detta så länge sedan som 1668, men förskräckligt ändå, så klart. Något fängelsestraff blev det inte på den tiden, då hade vi ju dödsstraff.

Släktforskning är ju fantastiskt. Ju mer man håller på desto mer hittar man, och aldrig tar det slut...

ArbetetsSoner sid532 bloggbild
En arbetarefamilj med fyra släktled samlad någon gång kring förra sekelskiftet i Söderfors. Bilden finns i boken Arbetets söner som digitaliserats av Projekt Runeberg. Men vilka är detta? Någon som känner igen familjen? Jag är inte släkt med dessa men är ändå nyfiken.

Lars och Jenny Lundmark Forsbacka
Herman
 

Kommentarer 5

Guest - Åsa Tegelberg den lördag, 16 januari 2021 07:40

Hej Eva! Kortet från Sjöbo, Söderfors i Uppland kan vara enligt hfl en Erik Sjöberg född 18091120, hans sonhustru änkan Anna Kristina Sahlberg född 18341212 samt hennes dotter Selma Sjöberg född 18610805, Selmas make Sven Grundqvist född 18600922 och deras söner Einar född 18910531 och Bertil född 18970123. Mannen längst upp till höger får jag inte in i familjen, kann vara en bror kanske till Selma.
Åsa Tegelberg

Hej Eva! Kortet från Sjöbo, Söderfors i Uppland kan vara enligt hfl en Erik Sjöberg född 18091120, hans sonhustru änkan Anna Kristina Sahlberg född 18341212 samt hennes dotter Selma Sjöberg född 18610805, Selmas make Sven Grundqvist född 18600922 och deras söner Einar född 18910531 och Bertil född 18970123. Mannen längst upp till höger får jag inte in i familjen, kann vara en bror kanske till Selma. Åsa Tegelberg
Eva Johansson den lördag, 16 januari 2021 11:32

Åsa: Tack för din information! Det var snabbt jobbat. Man ser så många ansikten på fotografier och undrar vilka det är.
Kanske finns det efterlevande till familjen som ser detta. Jag ser att Selma hade en sex år yngre bror som hette Erik Vilhelm, född 1867. Han ser ung ut, boken kom ut 1906 men fotot är minst fem år äldre, kanske taget 1900 eller 1901 när den yngste gossen var 3 eller 4 år. Den äldste Sjöberg på fotot närmade sig 100-årsdagen men hann inte uppleva den, han dog i februari 1902 så fotot är från 1901 eller möjligen 1900.
Innan jag skrev blogginlägget hade jag inte kollat i husförhörslängden för Söderfors, jag ville bara ha en bild att illustrera med. Och när jag fick ögonen på denna tyckte jag det var intressant, med fyra släktled på samma foto, och började fundera på vilka de kunde vara.
Nu såg jag också att Sjöbo verkar vara ett enskilt hus och inte en by i söderfors, så det måste ju stämma med familjen. I de trakterna har jag aldrig släktforskat men jag ska titta lite mer på detta.

Åsa: Tack för din information! Det var snabbt jobbat. Man ser så många ansikten på fotografier och undrar vilka det är. Kanske finns det efterlevande till familjen som ser detta. Jag ser att Selma hade en sex år yngre bror som hette Erik Vilhelm, född 1867. Han ser ung ut, boken kom ut 1906 men fotot är minst fem år äldre, kanske taget 1900 eller 1901 när den yngste gossen var 3 eller 4 år. Den äldste Sjöberg på fotot närmade sig 100-årsdagen men hann inte uppleva den, han dog i februari 1902 så fotot är från 1901 eller möjligen 1900. Innan jag skrev blogginlägget hade jag inte kollat i husförhörslängden för Söderfors, jag ville bara ha en bild att illustrera med. Och när jag fick ögonen på denna tyckte jag det var intressant, med fyra släktled på samma foto, och började fundera på vilka de kunde vara. Nu såg jag också att Sjöbo verkar vara ett enskilt hus och inte en by i söderfors, så det måste ju stämma med familjen. I de trakterna har jag aldrig släktforskat men jag ska titta lite mer på detta.
Guest - Åsa Tegelberg den lördag, 16 januari 2021 11:43

Jag bor i grannförsamlingen till Söderfors.

Jag bor i grannförsamlingen till Söderfors.
Eva Johansson den lördag, 16 januari 2021 11:52

Ja, då känner du till detta. Det här ser ut att höra till Untra lite norr om samhället Söderfors. På en udde i den stora sjön där (heter den Untrafjärden?) ligger Sjöbo. Tre mindre hus med adress Untra 250, 251 och 252. Den gamla stugan kanske är kvar. Enligt Enirokartan är inga personer skrivna där så det är nog sommarstugor idag.

Ja, då känner du till detta. Det här ser ut att höra till Untra lite norr om samhället Söderfors. På en udde i den stora sjön där (heter den Untrafjärden?) ligger Sjöbo. Tre mindre hus med adress Untra 250, 251 och 252. Den gamla stugan kanske är kvar. Enligt Enirokartan är inga personer skrivna där så det är nog sommarstugor idag.
Eva Johansson den lördag, 23 januari 2021 00:46

Ja, då känner du till detta. Det här ser ut att höra till Untra lite norr om samhället Söderfors. På en udde i den stora sjön där (heter den Untrafjärden?) ligger Sjöbo. Tre mindre hus med adress Untra 250, 251 och 252. Den gamla stugan kanske är kvar. Enligt Enirokartan är inga personer skrivna där så det är nog sommarstugor idag.

Ja, då känner du till detta. Det här ser ut att höra till Untra lite norr om samhället Söderfors. På en udde i den stora sjön där (heter den Untrafjärden?) ligger Sjöbo. Tre mindre hus med adress Untra 250, 251 och 252. Den gamla stugan kanske är kvar. Enligt Enirokartan är inga personer skrivna där så det är nog sommarstugor idag.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
5 mars 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
327 inlägg
Ted Rosvall
250 inlägg
Mats Ahlgren
152 inlägg
Helena Nordbäck
143 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
94 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser