Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Släktforska i Norge

Om du hittar släkt som levt i Norge kan det finnas goda möjligheter att hitta personerna i norska kyrkböcker.

Några få gånger har jag släktforskat i Norge. Inte i min egen släkt utan åt kunder, och första gången var för över tio år sedan. Senast var nu i vår. Min erfarenhet är alltså mycket begränsad, men jag vill ända dela med mig av den just idag.
Vad jag kan minnas från det första forskningstillfället var det inte så lätt, men ändå görbart. Det var innan det blivit gratis att använda det svenska Riksarkivets digitala forskarsal, men både i Norge, Danmark och Finland var det gratis.

Numera har gränssnittet på norska riksarkivets hemsida förbättrats betydligt. Den norska digitala forskarsalen finns på en egen domän och heter Digitalarkivet, https://www.digitalarkivet.no/

Kyrkböckerna söker du i här: https://www.digitalarkivet.no/parish

Det är nog till fördel om du känner till geografin och allra bäst om du vet vilken församling du vill söka i.
När jag sökte nu i vår gällde det en svensk familj med ett ganska ovanligt efternamn, vilket naturligtvis alltid underlättar. Familjen hade bott i Norge under några år och flyttat tillbaka till Sverige efter en tid men några av barnen var födda i Norge. I den svenska husförhörslängden hade prästen skrivit vilken norsk församling dessa barn var födda i.
Jag kunde ju ha nöjt mig med det men ville få det bekräftat. På köpet fick jag lite mer information. När det visade sig vara förhållandevis lätt att söka i de norska kyrkböckerna utvidgade jag sökningen och hittade då ett par barn i familjen som både fötts och dött i Norge, de fanns det ju inga spår av i de svenska kyrkböckerna. För familjehistorien är ju detta viktigt att få veta.

Man ska komma ihåg att i Norge förde inte prästerna några husförhörslängder, i stället får man söka i folkräkningarna, som på norska heter folketellinger. Precis som i Sverige finns de från spridda år.
Jag har för mig att det är så i Danmark också.

Behöver du vägledning i släktforskning i Norge så finns en handbok utgiven av släktforskarförbundet:
https://www.rotterbokhandeln.se/product.html/slaktforska-i-norge
Släktforskning i Danmark:
https://www.rotterbokhandeln.se/product.html/slaktforska-i-danmark
Släktforskning i Finland:
https://www.rotterbokhandeln.se/product.html/slaktforska-i-finland

Norge Flaggborg 17mai PD

Nationaldagsfirande i Norge den 17 maj. Bildkälla: Wikipedia, Public Domain.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Oskar Höglander
Äntligen!
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
17 juni 2025

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
551 inlägg
Mats Ahlgren
341 inlägg
Ted Rosvall
289 inlägg
Anton Rosendahl
273 inlägg
Helena Nordbäck
262 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Michael Lundholm
41 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg

Annonser