Släktböcker på gång

Ibland är det bra med en extra helgdag och en klämdag. Igår och i förrgår har jag ägnat det mesta av tiden åt att färdigställa två släktböcker. En om min mammas släkt och en om min pappas. Det är nog över tio år sedan jag började skriva på dem men först nu är det dags för tryckning. Jag har släktforskat och skrivit parallellt.

Tidigare i vår har jag gjort klart och tryckt en provbok för vardera boken. Det är först när jag har en tryckt bok i handen som jag verkligen ser vad som behöver ändras. Det är ju inte bara fel som ska rättas, det är också sådant jag efter hand ser kan bli bättre om jag gör på ett annat sätt.

Jag har lovat mina släktingar att böckerna ska bli klara i sommar, så att de som vill ha respektive bok då ska kunna beställa. Men allt måste vara kontrollerat och rätt, och jag vill vara nöjd innan jag släpper iväg böckerna till andra. Att släppa taget om sin bok kan vara svårt, det finns alltid mer att förbättra.

mammas pappas 

De båda böckerna är sinsemellan lite olika. Min pappas släktbok (till vänster) handlar till stor del om hans familj, alltså mina farföräldrar och deras barn (min pappa och hans sju syskon). Flera av mina kusiner har t ex bidragit med berättelser om sina föräldrar. Därför ska den boken bara spridas inom vår egen släkt eftersom den handlar om personer som lever idag (vi kusiner och våra barn). Dessutom ingår förstås vår släkthistoria, så långt den gått att hitta.

Båda böckerna innehåller berättelser om släkten. Det är inte kataloger över släktingar, med ansedlar och uppställda fakta om olika familjer. I stället har jag utsnitt från släktträdet ihop med texten, och hela släktträdet längst bak, uppdelat i lagom bitar så att det är läsligt.

pappas uppslag 

I den första versionen blev pappas släktbok en alldeles för tjock bok, 340 sidor. Alldeles för dyr att trycka och tung att hålla i. Därför gör jag nu om den. Jag har ändrat layouten så att mer text får plats på varje sida, några få bilder har tagits bort och ytterligare några har jag minskat i storlek. Då har jag fått ner antalet sidor till 280 i stället, vilket i alla fall är mer rimligt även om det fortfarande är en tjock bok.

mammas uppslag 

Min mammas släktbok har jag nu gjort i en första del. En del 2 ska bli klar inom några år. Först hade jag tänkt att ha med hela släkten i boken, men då blir den också alldeles för tjock. Så ganska snart bestämde jag mig för att dela upp det. I denna del 1 berättar jag om mina morföräldrar och de närmaste generationerna före dem, men med nedslag i vissa släktgrenar ända till 1500-talet. Del 2 kommer att handla om en hel del av de släktingar som levde på 1600- och 1700-talet. Min mamma har en väldokumenterad och stor släkt och det finns mycket att berätta.

En anledning till denna uppdelning av mammas släktbok är att fem av min mammas syskon ännu lever. I del 1 kommer de att företrädesvis kunna läsa om människor de själva känner till och har hört talas om, som t ex sina mor- och farföräldrar och dessas syskon. Alltså de som är mer nära dem än min generation.

I boken om min mammas släkt skriver jag inte om min mamma och hennes syskon, för det har redan en av mina mostrar gjort i en bok från 2015. Därför handlar denna bok nästan uteslutande om folk längre tillbaka, i stort sett alla är döda, och därför kommer jag också att sprida den boken till fler utomstående. Den ska vem som helst som är intresserad kunna köpa.

Det här har jag funderat en hel del på under arbetets gång, och kommit fram till detta. Jag ska också dela upp mammas släktbok så att det blir en del om min morfars släkt och en del om min mormors, för dem som bara är intresserade av den ena eller den andra delen. Alltså olika delversioner av samma bok. Under årens lopp har jag haft många kontakter med mer eller mindre avslägsna släktingar som jag tror är nyfikna på hur boken blivit, t ex de som bidragit med bilder eller annan hjälp.

Det är mycket att fundera på när man gör släktbok.

Parallellt med arbetet arbetet med min mammas och pappas släktböcker har jag också hållit på med en bok om mina barns farmors släkt. Den släkten kommer dels från Gotland, dels från Småland, Blekinge och Västmanland. I vår gjorde jag en provbok av den, men bara fastlandsdelen (Gotlandsdelen är inte klar än) i en billigare variant med mjuka pärmar. När den är helt klar ska den också ha hårda pärmar och kommer att bli på omkring 200 sidor.

Rolfs 

Att kunna göra böcker om släkten är verkligen roligt. Tidigare har jag gjort en om min ena svärdotters släkt, en första version om min pappas släkt till min farbrors hundraårsdag 1919 och en släktbok till en svägerska. Plus släktböcker åt kunder. Det är lika roligt varje gång en färdig bok anländer från tryckeriet.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Anselm och Erika Norström
Patent
 

Kommentarer 6

Stefan Simander den lördag, 28 Maj 2022 03:06

Bra jobbat!

Bra jobbat! :)
Eva Johansson den lördag, 28 Maj 2022 11:36

Stefan: Tack!

Stefan: Tack!
Gäst
Gäst - Marius Hellerud den söndag, 29 Maj 2022 10:17

Veldig inspirerende! Skulle jeg komme med et ønske for et fremtidig blogginnlegg, hadde det ha vært enda litt mer detaljer rundt bok-skriveprosessen og layout-løsninger. Elsker å lese sånt! Hvordan kommer du til å distribuere den av bøkene som skal være til salgs for allmenheten? Du kommer kanskje til å ha med noen på slektsforskerdagene? Kunne godt tenkt meg et eksemplar nemlig

Veldig inspirerende! Skulle jeg komme med et ønske for et fremtidig blogginnlegg, hadde det ha vært enda litt mer detaljer rundt bok-skriveprosessen og layout-løsninger. Elsker å lese sånt! Hvordan kommer du til å distribuere den av bøkene som skal være til salgs for allmenheten? Du kommer kanskje til å ha med noen på slektsforskerdagene? Kunne godt tenkt meg et eksemplar nemlig :)
Eva Johansson den söndag, 29 Maj 2022 16:15

Marius: Tack för din uppmuntran! Jag ska gärna skriva mer om detta, det är mycket att fundera på. Jag håller fortfarande på med detta nu i helgen, det är så många detaljer att tänka på och faktiskt lite svårt att släppa taget och bli klar...
Min pappas släktbok är bara tänkt för min egen släkt, för i den förekommer mina kusiner och våra barn och barnbarn. Den förutsättningen har jag haft från början, när jag bett om deras medverkan.
Min mammas släktbok räknar jag däremot med att sälja till vem som helst, eftersom den nästan uteslutande handlar om tidigare generationer, där alla omskrivna är döda. Den kommer bara att säljas på nätet, jag beställer inget lager att ha hemma och skicka till kunder, den trycks på Books on Demand i takt med beställningar. På Släktforskardagarna ska jag stå i Rötterbokhandeln och jobba åt förbundet.

Marius: Tack för din uppmuntran! Jag ska gärna skriva mer om detta, det är mycket att fundera på. Jag håller fortfarande på med detta nu i helgen, det är så många detaljer att tänka på och faktiskt lite svårt att släppa taget och bli klar... :) Min pappas släktbok är bara tänkt för min egen släkt, för i den förekommer mina kusiner och våra barn och barnbarn. Den förutsättningen har jag haft från början, när jag bett om deras medverkan. Min mammas släktbok räknar jag däremot med att sälja till vem som helst, eftersom den nästan uteslutande handlar om tidigare generationer, där alla omskrivna är döda. Den kommer bara att säljas på nätet, jag beställer inget lager att ha hemma och skicka till kunder, den trycks på Books on Demand i takt med beställningar. På Släktforskardagarna ska jag stå i Rötterbokhandeln och jobba åt förbundet.
Anton Rosendahl den söndag, 29 Maj 2022 18:14

Bra jobbat! Vilket tryckeri har du använt dig av?

Bra jobbat! Vilket tryckeri har du använt dig av?
Eva Johansson den söndag, 29 Maj 2022 18:15

Anton: Tack! Jag trycker på Books on Demand (http://www.bod.se)

Anton: Tack! Jag trycker på Books on Demand (www.bod.se)
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild