Släktband går igen

Släktband går igen

Hör du till den stora skara av släkt- och hembygdsforskare, som älskar radioprogrammet SLÄKTBAND? Då är du inte ensam. Detta program, som startade 2004, har genom åren fascinerat hundratusentals svenskar och är still going strong. Då som nu heter programledarna, journalisterna och kreatörerna, Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström, och så här skrev Sveriges Radio själva inför premiärprogrammet för mer än 12 år sedan:

I P1:s nya program visar Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström, som utgör den fasta redaktionen, på släktforskningens alla möjligheter. Såväl erfarna släktforskare som noviser och nyfikna ska få inspiration och kunskap om hur man gör för att komma en person nära genom arkiven. Genom att besöka olika arkiv och visa på olika släktforskningsfynd visar redaktionen hur man kan skapa sig en bild av en person som har varit avliden mycket länge. Efter envist letande kan man till slut klä ett namn med en personlighet och ett historiskt sammanhang.

Det var då det, och så har det fortsatt! Spännande, innehållsrikt och folkbildande! År efter år! Med hittills 13 säsonger torde det handla om ca 150 avsnitt, fyllda med väldokumenterad kulturhistoria i lagoma förpackningar. Här några av de mer spektakulära rubrikerna från de senaste åren:

b2ap3_thumbnail_Zulu.jpgb2ap3_thumbnail_Zulu.jpg   

Zuluprinsen blev Sveriges förste svarte präst

Afrikanske prinsen mKhwelantaba fick hjälp från vitt skilda håll när han kom till Sverige på 1800-talet. En artistfamilj anlitade honom som "vilde" på cirkus och Svenska kyrkan gav honom utbildning.

Makens giftförsök blev slutet för Annas liv som gift

Släktforskaren Elisabeth hittade en skilsmässoanteckning från 1829 hos en anmoder. Hon fann en historia med arsenik, misshandel och eländigt äktenskap. Var gick gränsen mellan husaga och misshandel?

Kaparkaptenens försvunna miljardarv

Den svenska kaparkaptenen Jonas Lambert från Umeå lyckades på sina räder till havs samla ihop en enorm förmögenhet. Än i dag fantiserar ättlingarna om att få tillgång till pengarna som kom på avvägar nån gång på 1700-talet.

b2ap3_thumbnail_Bruce.jpgb2ap3_thumbnail_Bruce.jpg

Född som Therese - dog som Andreas

1808 föddes i Stockholm en liten flicka som hette Therese Bruce. Hon dog 1885 på Gotland men då som man vid namn Andreas Bruce. Som vuxen hade Andreas en liten dotter som kallade honom far. Han var i själva verket biologisk mor till flickan, som med tiden förde släkten vidare.

Antons mormors mormor satt på en guldgruva

Margareta Lundberg satt utan att ha själv ha en aning om det på en enorm guldskatt. I dag är det inte många som minns henne men på 1920 talet kom reportrar resande från när och fjärran för att träffa henne.

Förslavad och frigiven

Som släktforskare kan man ibland hitta de mest oväntade fynd i sina anor. Så var det till exempel för Anita Mellberg som häpnade när hon insåg att en av hennes rötter sträckte sig ända till Indonesien och en slavmarknad i Kina. 1766 låg det svenska ostindiska kompaniets skepp "Stockholms slott" utanför Kanton i Kina. De skulle som brukligt var, föra med sig te, porslin och kryddor hem till Sverige. Men den här gången kom skeppet att också ha med sig tre små slavpojkar.

Hårt arbete på andra sidan sundet

Under andra halvan av 1800-talet och fram till första världskriget var det många svenskar som emigrerade. De flesta tog sig till Amerika, men ett annat stort invandrarland som låg betydligt mycket närmare var Danmark.

Och så där har det hållit på. Idel lockande, varierande och fascinerande ämnen. Nu kommer en glad nyhet. Nästan alla dessa pärlor till program kan du alldeles gratis ta del av via Sveriges Radios arkiv. Det är bara att knacka in följande adress i din webbläsare, välja program och sedan bara njuta av all den bildning och kunskap, som Släktband så skickligt lyckas förmedla:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=2068

Som om inte allt detta vore nog, så har jag härmed nöjet att avslöja att dessa båda berättarproffs, Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström, kommer att medverka med en längre artikel i Släktforskarnas Årsbok 2017. Rubriken på berättelsen är som vanligt välfunnen, ja t.o.m. lite vitsig, och kan sägas vara en sammanfattning av och en programförklaring till den radiosuccé, som heter Släktband: 

Släktband lyfter röster från förr 

b2ap3_thumbnail_Omslag-2017-sepia-FINAL.jpgb2ap3_thumbnail_Omslag-2017-sepia-FINAL.jpg

Släktforskarnas Årsbok 2017 förköper du här: http://www.genealogi.se/vara-prenumerationer/bestall-arsboken

 

Bilden på programledarna har ställts till förfogande av dem, både för denna blogg och för Släktforskarnas Årsbok 2017.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Hur kunde de bo här?
Vi gråter inte
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild