Rötterbloggen
Rötterbloggen

Släkt med en kändis?

star

Både släktforskare och 'vanliga' människor berättar gärna att de är släkt med någon känd person. Och det kan vara allt från Gustav Vasa till någon av deltagarna i årets 'Mästarnas Mästare' på TV (för att nu diskret hålla sig till ett någorlunda anständigt program real-TV). Vissa klämmer i med att de minsann har kändisar på båda sidor av släkten.

Själv har jag bara slumpmässigt, när jag tittade på kändis-anor på Rötter för några år sedan, insett att jag på mödernet är släkt med Roger Pontare, långt tillbaka i tiden i Norrland. Inte ens min mamma blev särskilt imponerad av att bli niomänning med Roger P. Och när jag någon gång försökt impa på släkten med några framstående präster nere på västkusten, brukar svaret bli det för släktforskare tämligen själsdödande: 'Ja, alla är visst släkt med alla om man bara forskar tillräckligt länge'.... 

Men är det då någon vits med att kika närmare på misstänkt släktskap med kändis? När man inte ens lyckas imponera på sina anhöriga (och ännu mindre på släktforskarkollegor) med detta? Jo, det kan faktiskt vara roligt ändå. När man har hittat en tråd till en kändis, kanske på nätet eller via andra forskare, och följer upp detta i kyrkböckerna (för det gör ni väl allihop?) så kommer man förhoppningsvis till nya församlingar, byar och gårdar som man kanske inte haft anledning att titta på förut i böckerna. Med nya släktled på varje generation kan man hitta intressanta sidospår, kanske är man rentav släkt med kändisen på två sätt? 

Sedan följer naturligtvis att man på detta sätt lär sig mer om svenska (eller utländska) församlingar, vilka kyrkböcker som finns och hur prästernas handstilar ser ut. 

När jag skriver detta, minns jag plötsligt en diskussion på en släktforskar- och förtroendemannakonferens som jag deltog i för nu säkert 15 år sedan. Vi funderade på om man kunde försöka bjuda in politiker och andra lokala kändisar till lokala släktforskarföreningars träffar och evenemang. På det sättet kunde man ju dels visa kändisen hur roligt det är att släktforska, dels kanske få lite välkommen uppmärksamhet från massmedia i släptåg på kändisen. 

Och faktum är ju att när släktforskare och historiker som blivit TV-kändisar håller föredrag på Släktforskardagarna och andra evenemang, brukar det bli mycket trångt i lokalen....

Så visst kan man ha nytta av kändisar i släktforskningen! På flera olika sätt....

Skiljobrev och klagoskrifter i domkapitlens arkiv
Emma och Erik Andersson
 

Kommentarer 1

Guest - Anders Pemer den tisdag, 14 Maj 2019 23:49

Jag kartlägger ju alla ättlingar till min ursprunglige invandrade Pemer-anfader, Nicolaus, *1608 i Augsburg, † 1687 i Arboga.

Jag har genom åren blivit helt förbluffad över att jag så många gånger lyckats upptäcka folk jag i någon bemärkelse känner eller har känt - gammal arbetsgivare jag inte gillade, gammal kemilärare jag diggade skarpt, nuvarande vänner, bekanta och rätt perifera Facebook-vänner... att det har varit tvärtom, lärt känna folk folk via internetforum och när man väl växlade verkliga namn också så var det en dubbel Pemer-ättling... och en massa i den stilen...

Och sedan ett MYLLER av framstående, bemärkta och kändisar! Jag kör en informell Facebook-grupp "Pemer-ättlingar" och berättar ju om nya sådana upptäckter där, och ofta även i FB-poster på min egen vägg, och det är ALLTID någon som kommer med det trötta "alla är släkt tillräckligt långt tillbaka". Ja, men nu pratar vi ju inte ens om "tillräckligt långt tillbaka" utan den naturligtvis väldigt begränsade krets som är ättlingar just till Nicolaus Pemer som kom till Sverige.

Tyvärr har jag fastnat i närmare 20 år i att uppställningen av Pemer-ättlingar är en doc- eller numera odt-fil där jag skapar familjetabellerna manuellt, och får klippa och klistra. Har använt "Min släkt" i åratal, men har liksom föresatt mig att den pågående omnumreringen av familjetabellerna i odt-filerna går i mål. Nu har den å andra sidan pågått i ca nio-tio år... Förr eller senare råkar jag upptäcka nytt tidigare i filen, velar och tvekar och backar tillbaka dit och börjar om omnumreringen därifrån...

Så än så länge har jag ingen koll på antalet ättlingar i uppställningen. Och för närvarande knappast hur många familjer det kommer att bli av det jag har nu, och av det jag kommer att kunna kolla upp i kyrkböcker och via modern folkbokföring framöver under arbetet, heller. Men känslan är att det är runt 20.000 familjetabeller just nu.

En annan kraft i vår släktförening valde en liten markering och tyckte det skulle börjas från början med en helt ny officiell hemsida, när den idén väl landade i föreningen för några år sedan, så den inofficiella i olika varianter jag hade hållit föreningen med i princip sedan 1996/97 eller så, har blivit kvar som en markering från min sida. Där har jag följande lista över kända ättlingar, kända ingifta, kända svärföräldrar, kända.... ja, några kategorier är lite krystade... (inga listor är särskilt konsekvent listade efter hur nära släkt folk är, utan har kommit in i listan lite här och där):
http://pemer.net/org/celeb.html

Som motpol till en adlad ättling finns även adligt född ättling som 1832 dömdes förlustig sitt adelskap. Kanske skulle lägga in honom också.

Det finns nog kändisar jag ännu har glömt lägga in på den här sidan också...

Jag kartlägger ju alla ättlingar till min ursprunglige invandrade Pemer-anfader, Nicolaus, *1608 i Augsburg, † 1687 i Arboga. Jag har genom åren blivit helt förbluffad över att jag så många gånger lyckats upptäcka folk jag i någon bemärkelse känner eller har känt - gammal arbetsgivare jag inte gillade, gammal kemilärare jag diggade skarpt, nuvarande vänner, bekanta och rätt perifera Facebook-vänner... att det har varit tvärtom, lärt känna folk folk via internetforum och när man väl växlade verkliga namn också så var det en dubbel Pemer-ättling... och en massa i den stilen... Och sedan ett MYLLER av framstående, bemärkta och kändisar! Jag kör en informell Facebook-grupp "Pemer-ättlingar" och berättar ju om nya sådana upptäckter där, och ofta även i FB-poster på min egen vägg, och det är ALLTID någon som kommer med det trötta "alla är släkt tillräckligt långt tillbaka". Ja, men nu pratar vi ju inte ens om "tillräckligt långt tillbaka" utan den naturligtvis väldigt begränsade krets som är ättlingar just till Nicolaus Pemer som kom till Sverige. Tyvärr har jag fastnat i närmare 20 år i att uppställningen av Pemer-ättlingar är en doc- eller numera odt-fil där jag skapar familjetabellerna manuellt, och får klippa och klistra. Har använt "Min släkt" i åratal, men har liksom föresatt mig att den pågående omnumreringen av familjetabellerna i odt-filerna går i mål. Nu har den å andra sidan pågått i ca nio-tio år... Förr eller senare råkar jag upptäcka nytt tidigare i filen, velar och tvekar och backar tillbaka dit och börjar om omnumreringen därifrån... Så än så länge har jag ingen koll på antalet ättlingar i uppställningen. Och för närvarande knappast hur många familjer det kommer att bli av det jag har nu, och av det jag kommer att kunna kolla upp i kyrkböcker och via modern folkbokföring framöver under arbetet, heller. Men känslan är att det är runt 20.000 familjetabeller just nu. En annan kraft i vår släktförening valde en liten markering och tyckte det skulle börjas från början med en helt ny officiell hemsida, när den idén väl landade i föreningen för några år sedan, så den inofficiella i olika varianter jag hade hållit föreningen med i princip sedan 1996/97 eller så, har blivit kvar som en markering från min sida. Där har jag följande lista över kända ättlingar, kända ingifta, kända svärföräldrar, kända.... ja, några kategorier är lite krystade... (inga listor är särskilt konsekvent listade efter hur nära släkt folk är, utan har kommit in i listan lite här och där): [url=http://pemer.net/org/celeb.html]http://pemer.net/org/celeb.html[/url] Som motpol till en adlad ättling finns även adligt född ättling som 1832 dömdes förlustig sitt adelskap. Kanske skulle lägga in honom också. Det finns nog kändisar jag ännu har glömt lägga in på den här sidan också...
Redan registrerad? Logga in här
Guest
22 oktober 2019
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
256 inlägg
Ted Rosvall
247 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
86 inlägg
Helena Nordbäck
80 inlägg
Gästbloggare
27 inlägg
Anton Rosendahl
24 inlägg