Sitter kunskaper och färdigheter i generna?

Jag hör ibland uttalanden som att ett yrke satt nog i generna, eftersom den ena generationen efter den andra valde samma yrkesbana. Eller att musikaliteten gick i arv och hela släkten visade upp strålande exempel på underbarn. Jag undrar hur en lite större undersökning skulle ge svar, kan man hitta musikgener i sitt släktforskningsDNA eller är det miljön som är svaret.

Jag brukar skoja lite om mina egna erfarenheter av detta med hur drag ärvs, om det är så att vissa saker stärks eller om de gener som finns tar slut eftersom de tas hand om av andra släktgrenar än min egen. Fanns det en pott med skrivargener, humorgener eller kanske gener som gör att man blir duktig in en sportgren, någonstans i begynnelsen och när de delats ut och använts av tillräckligt många i släkten så får inte resterande medlemmar något av den varan.

Och visst verkar det vara så, oavsett vad olika forskargrupper kommer fram till som motsäger den tesen. Det är bara att titta på hur den egna släkten ser ut.  Varje vecka ska det skrivas en blogg men det tar emot, det flyter inte på som det gör för vissa och det finns en naturlig förklaring till det, Dan Andersson finns en bit bak i mitt träd och jag kan bara konstatera att han tog nog tillräckligt stor del av potten med skrivargener så det blev inga kvar till mig. Jag klarar ju knappt att få ihop några hundra ord innan det börjar sina.

Dan Andersson Unknown photographers, Public domain, via Wikimedia Commons

Hur många av er har upplevt pinsamma ögonblick när ni försöker, ofta i ett lite större sammanhang, berätta en rolig historia och när poängen är uttalad så sitter där åhörarna och bara stirrar tomt på er. En pinsam tystnad lägrar sig och det blir att försöka göra sig liten och smyga ut utan att bli sedd. Så kan det gå om humorgenen getts till någon annan, någon som kunde få vad som helst att låta roligt. Att jag har Tage Danielsson på en bits avstånd förklarar i alla fall för mig varför det blir så där konstigt tyst ibland.

Ytterligare bevis kommer det när jag funderar på varför det delades ut en såsslev som pris till den som kom sist i skidtävlingen på Lugnets skidstadion, när det var obligatoriskt skolmästerskap. Att sistaplatsen kan bero på att de gamla bindningarnas läderremmar sprack eller att vallaren blandat ihop färgerna på de vallaburkar som man hade då, är inte tillräcklig ursäkt.  Det fanns säkert någon skidåkargen som saknades. Undrar var den sitter, den genen, är det i Y eller mtDNA, eller är det på kromosom 15, den som brukar strula för ett av testbolagen. Fast det kan ju inte påverka om det är strul med ett test, den måste ju saknas ändå för att påverka resultatet. Jag får nog ta och jämföra mitt DNA-test med Gunde Svan, han fick nog alla de som jag skulle haft från den delen av släkten som fanns i Uppsälje, Dala-Järna.

Naturligtvis kan vi fundera på fördelningen, men slumpen spelar en stor roll och sedan finns ju en miljöpåverkan som vi inte får glömma. Men visst kan det vara skoj en stund att fundera på vilka egenskaper som hamnat på fel ställe i släkten, och med fel är det ju självklart att det vore bäst om de hamnade hos mig och inte hos de andra, som får ära och berömmelse för att de stulit de gener som jag borde haft.

Ser du mönster i din egen släkt, har du ärvt musikalitetsgener eller några av de träsniderigener som du kanske ville ha.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Gravstenens gåta
Gunnar och Hildur Åström
 

Kommentarer 2

Gäst
Gäst - Kerstin Geijer den torsdag, 08 september 2022 12:12

Ja vem vet? Av någon anledning har jag från min ungdom undrat över varför min mor E V, hade egenskaper som inte går att härleda till hennes föräldrar. När jag nu forskar vidare på hennes härkomst så hittar jag just samma egenskaper hos en hel del av hennes DNA-släktingar. Samma egenskaper som jag själv, mina syskon och mina syskonbarn besitter. Det väcker självklart funderingar om ärvda gener och- eller miljöpåverkan. Ja vem vet?
Min mor fick med sina ärvda gener växa upp i en annan miljö än den hon var född i eftersom hon blev förväxlad med en annan flicka T A, på BB, vars anhöriga bekräftar egenskaper och likheter med T A:s riktiga syskon. Båda flickorna har vuxit upp med sina egna gener i olika miljö och vad ska man tro? Själv fortsätter jag att vandra längs ”genvägen” och följer den röda trådens egenskaper, full av undran och häpnad.
Och ja! Vem vet?

Ja vem vet? Av någon anledning har jag från min ungdom undrat över varför min mor E V, hade egenskaper som inte går att härleda till hennes föräldrar. När jag nu forskar vidare på hennes härkomst så hittar jag just samma egenskaper hos en hel del av hennes DNA-släktingar. Samma egenskaper som jag själv, mina syskon och mina syskonbarn besitter. Det väcker självklart funderingar om ärvda gener och- eller miljöpåverkan. Ja vem vet? Min mor fick med sina ärvda gener växa upp i en annan miljö än den hon var född i eftersom hon blev förväxlad med en annan flicka T A, på BB, vars anhöriga bekräftar egenskaper och likheter med T A:s riktiga syskon. Båda flickorna har vuxit upp med sina egna gener i olika miljö och vad ska man tro? Själv fortsätter jag att vandra längs ”genvägen” och följer den röda trådens egenskaper, full av undran och häpnad. Och ja! Vem vet?
Christina Weigel den torsdag, 08 september 2022 16:25

Ja, jag är benägen att tro det. Med anor från bland andra släkten Honkainen kan jag räkna släktskap med Christer Sjögren,. Monica Zetterlund, Gunde Johansson, Dan Andersson, Kris Kristoffersson. Med anor från släkterna Gevert kan jag räkna släktskap med Stefan Borsch, Lena Dahlman, Edwin Eugene ”Buzz” Aldrin, Erland Hagegård, Bengt Sändh. Finns fler exempel.
Resultatet? En skådespelande dotter och operasjungande son.

Ja, jag är benägen att tro det. Med anor från bland andra släkten Honkainen kan jag räkna släktskap med Christer Sjögren,. Monica Zetterlund, Gunde Johansson, Dan Andersson, Kris Kristoffersson. Med anor från släkterna Gevert kan jag räkna släktskap med Stefan Borsch, Lena Dahlman, Edwin Eugene ”Buzz” Aldrin, Erland Hagegård, Bengt Sändh. Finns fler exempel. Resultatet? En skådespelande dotter och operasjungande son.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
1 oktober 2022

Captcha bild