På plats i Umeå

Den här helgen pågår årets upplaga av Släktforskardagarna i Umeå. Det är där jag befinner mig just nu.

I fredags höll jag i ett redaktörsmöte på eftermiddagen, lyssnade sedan på stämman och dagen avslutades med trevlig middag med idel släktforskare. I går hjälpte jag till i Rötterbokhandeln och på kvällen var det bankett med utdelning av olika priser och hedersutmärkelser.

Det roligaste med att vara med på Släktforskardagarna är alla de spontana mötena med andra släktforskare, både med tidigare helt okända människor men också med personer jag haft kontakt med på mail eller telefon, eller har träffat tidigare. Himla kul, det är det verkligen!

Till redaktörsmötet kom drygt 40 deltagare, släktforskare som är redaktörer för medlemsblad hemma i sin respektive förening. Enligt Rötter finns det 109 publikationer som ges ut inom släktforskarrörelsen, och så gott som alla tack vare ideellt arbete. Vi har till stor del liknande förutsättningar och liknande problem men inte helt. I fredags diskuterade vi till exempel bildhantering och upphovsrätt, en eventuell kommande artikelbank och en hel del annat. Tack till Viola Ek, Elisabeth Fagerberg, Olle Söderström och Ted Rosvall för er medverkan!



På redaktörsmötet berättade Elisabeth Fagerberg från Hallands Släktforskarförening om nästa års släktforskardagar i Halmstad.


Förbundets årsstämma hölls på fredageftermiddagen och gick rekordsnabbt, på 43 minuter. Om stämman kan ni läsa mer här på Rötter.

Igår lördag var jag med som volontär i Rötterbokhandeln hela dagen. Vi är åtta volontärer plus fyra av förbundets anställda från kansliet. Vi turas om och har olika pass så att vi också hinner med att gå på föreläsningar och på mässan. Själv var jag inte på någon föreläsning igår, men ska idag lyssna på Jan Samuelsson, docent i historia vid Mittuniversitetet. Han ska tala om baptisterna som på 1860-talet utvandrade från Mora i Dalarna till Hallen och Marby i Jämtland. Det är ett forskningsprojekt han arbetat med i flera år och där vi som läst släktforskning vid Mittuniversitetet varit delaktiga. Det ser jag fram emot.

Precis som tidigare år har det blivit många tillfälliga möten med kända och okända släktforskare där vi stannat upp en stund och pratat om om ibland gemensamma släktingar, ibland något helt annat.

Lördagkvällen avslutades med bankett, dvs middag med utdelning av priser och hedersbetygelser och tack. God mat och trevligt sällskap. Och roligt att personer som gör något bra för släktforskarrörelsen uppmärksammas.

Själva mässan är som vanligt. Utställarna är föreningar och andra organisationer plus företag i branschen. Allt från enskilda författare till stora amerikanska företag. Precis som det brukar vara. Stort tack till medlemmarna i föreningen Södra Västerbottens Släktforskare som gjort ett stort jobb för att få allt att fungera bra!

Fler bilder från Släktforskardagarna:


Viola Ek är redaktör för KGF-nytt (Kronobergs Genealogiska Förenings medlemsblad), en tidning som fått pris som bästa medlemstidning. På redaktörsmötet berättade hon om hur hon arbetar med den.


Förbundsstämman filmades så framöver kommer du att kunna se och höra från hela stämman.


Michael Lundholm från Genealogiska Föreningen var en av dem som begärde ordet på stämman.


Gunnel Eriksson från Västerbottens Hemslöjd i sin vackra Västerbottensdräkt.


De flesta av oss som jobbade i Rötterbokhandeln. Foto: Charlotte Thomasson, förbundskansliet. Bilden lånad från förbundets Facebooksida.


Det var en ganska jämn ström av släktforskare som kom till Rötterbokhandeln under dagen.


Ådalens Släktforskare var med som utställare, precis som många andra släktforskarföreningar från norra delen av Sverige. Och några kom söderifrån.


Stockholms Stadsarkiv var på plats, och givetvis också Riksarkivet, flera av landsarkiven, Lantmäteriet med flera.


En annan intressant utställare.


Hos Familysearch var det föreläsning med jämna mellanrum.


Bilder från banketten:
(Tyvärr var det extremt svår fotograferat pga dåligt ljus.) Prisutdelare är förbundets ordförande Erland Ringborg.


Anna-Lena Hultman fick årets Örnbergpris.


Donald Freij från Värnamo fick Genealogisk Ungdoms stipendium för sitt arbete med släktforskning i skolan.


Guy Persson från Blekinge Släktforskarförening var en av fyra som fick pris som Årets Eldsjäl.


Nu får Hallands Släktforskarförening ta över arbetet med att ordna Släktforskardagar. I arbetsgruppen ingår Lars-Gunnar Svensson, Ulf Josefsson och Inger Gärdfors. Anna Nyberg, ordförande i Södra Västerbottens Släktforskare, lämnade över budkaveln.


×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Klubbat och klart - snabbt och snopet i Umeå
Släktforskarpersonlighet
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild