Otursförföljda släktforskare

Förra fredagens blogg handlade om brunna kyrkoarkiv, och även om det är en utmaning så är det ju inte direkt något man önskar sig. Faktum är att det finns en hel del vi släktforskare inte vill råka ut för, så när sådant händer gång på gång känner man sig verkligen som en genealogisk otursfågel. I dagens blogg delar jag med mig av tio sådana exempel ur min egen släktforskning, och jag misstänker att många nog kommer känna igen sig:

b2ap3_thumbnail_Andrarum.jpgb2ap3_thumbnail_Andrarum.jpg

Andrarums kyrkoarkiv brann 1875, och det är nästan lite ruskigt att bläddra i den äldsta bevarade, kraftigt brandskadade husförhörslängden; ur Andrarums kyrkoarkiv, vol. AI:1 (1867-1875), sid. 67 (bild: ArkivDigital).

1) Min förfaders syster Kerstina Jönsdotter, född 1824 i Brösarp, flyttade hemifrån 1843, och jag har med stor svårighet lyckats följa henne framåt i tiden genom dåligt skrivna husförhörslängder och slarvigt förda inflyttningslängder. Det sista spåret är att hon flyttar till Andrarum 1855, men där brann kyrkoarkivet 1875, så spåren efter Kerstina går upp i rök – bokstavligt talat. Jag vet fortfarande inte vad som hände med henne.

2) För några år sedan upptäckte jag att min farfars mors kusin fortfarande var i livet, 99 år gammal. Jag skrev ett brev där jag ställde lite frågor om hennes farföräldrar – min farfars morfars föräldrar Hans Petter Persson (1839-1923) och Kjersti Persdotter (1834-1924) – med stora förhoppningar, eftersom hon var tjugo år gammal när de avled och måste ha massor av minnen. En tid senare fick jag svar från den gamla damens dotter, som berättade att modern avlidit kort efter sin hundraårsdag, innan hon hann besvara mina frågor. 

b2ap3_thumbnail_Hyby-infl-attester.jpgb2ap3_thumbnail_Hyby-infl-attester.jpg

Ur arkivförteckningen över Hyby kyrkoarkiv; Nationell ArkivDatabas.

3) En av mina förfäder inflyttade enligt husförhörslängderna till Hyby socken 1809, och eftersom han saknar födelseort så kan man ju misstänka att denna uppgift finns i hans inflyttningsattest. Gissa vilket års inflyttningsattester som saknas?

4) Min förfader Simon Andersson från Nevishögs socken föddes omkring 1718, och eftersom hans barnlösa fasters bouppteckning avslöjar att hans fyra syskon också bodde i Nevishög misstänker jag att de var födda i socknen. Givetvis bodde hela åtta stycken gifta Anders i Nevishög vid tiden för Simons födelse, och trots envist sökande har jag inte lyckats ta reda på vilken av dem som är hans far.

5) Min farfars föräldrar gifte sig aldrig, men enligt en anteckning i kyrkoarkivet skulle de ha varit förlovade, något ingen i släkten kände till. Kyrkoarkivet avslöjar även att det ska finnas uppgifter om denna förlovning bland barnavårdsmannaakterna för Saxtorps församling, men vid kontakt med Landskrona stadsarkiv fick jag veta att klåfingrig amatörarkivarie tydligen gallrade ut många sådana akter 1967. Gissa i vilken församling arkivarien slängde samtliga barnavårdsmannaakter?

b2ap3_thumbnail_Kyrkheddinge-1768.jpgb2ap3_thumbnail_Kyrkheddinge-1768.jpg

Här skulle den utrivna kyrkoboksidan ha funnits; ur Kyrkheddinge CI:1 (1736-1795), sid. 72 (bild: ArkivDigital).

6) Enligt Möllebergas husförhörslängder ska min förfader Per Nilsson vara född den 1 juni 1768 i Kyrkheddinge, men i denna församlings födelsebok har sidan som innehåller alla födslar från december 1767 till juli 1768 givetvis rivits ut. Jag har fortfarande inte lyckats ta reda på vem som är hans föräldrar.

7) Min farmors morfars yngste bror övertog föräldrarnas hus på Österlen, som varit i släktens ägo sedan tidigt 1800-tal. Antagligen övertog han även alla släktklenoder, och det sägs att det fanns många gamla släktfoton i huset, men tyvärr får jag aldrig se dessa fotografier. Huset med alla ägodelar gick nämligen upp i rök vid en brand på 1930-talet. 

8) Nyligen fick jag reda på att det finns en intressant bok, en gammal släktutredning som jag bara måste få tag på. Boken finns bara på ett visst bibliotek, och ni kan ju gissa vilken bok som har status »förkommen» i det aktuella bibliotekets katalog?

b2ap3_thumbnail_Bjrnekulla-vigselbcker.jpgb2ap3_thumbnail_Bjrnekulla-vigselbcker.jpg

Ur arkivförteckningen över Björnekulla kyrkoarkiv; Nationell ArkivDatabas.

9) Nyligen hittade jag ett par i Björnekulla, som enligt församlingsboken skulle ha gift sig 1917. När jag skulle kontrollera vigseldatumet upptäckte jag att lysnings- och vigselboken 1895-1931 saknas hos ArkivDigital, så jag kikade i arkivförteckningen i NAD. Givetvis fanns där en anteckning om att den aktuella volymen »Saknas vid leverans till Landsarkivet i Lund».

10) Och slutligen har vi klassikern, som nog alla släktforskare har råkat ut för – en person anges ha flyttat till en viss församling, som saknar inflyttningslängd för den aktuella perioden. Du börjar därför bläddra igenom den 459 sidor tjocka husförhörslängden, och hittar till slut personen ifråga på sidan 456. Om du nu mot förmodan hade börjat bläddra bakifrån, ja, då kan du vara säker på att personen hade funnits på sidan 3 istället. 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

På tur med släktforskare
Äta bör man

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 3

Siv Johansson den fredag, 24 april 2015 11:40

Ja du Markus, du slog huvudet på spiken vad gäller hinder i forskningen. Mitt första och största hinder är Andrarum, Lars Lundberg som sägs vara född 1766 på bruket. Enl mtl så finns det ett par Lundbergare där, men ingen vars förnamn eller namn (Andreas = Lars 1:a son) som på annat sätt kan ev lösa min gåta. Jag har tom varit på bruket och fått läsa lönelistor för tiden av Lars födelse, men inget napp. Tips mottages tacksamt. Och Markus, dina bloggar är mycket värdefulla för forskning i Skåne. Tack.

Ja du Markus, du slog huvudet på spiken vad gäller hinder i forskningen. Mitt första och största hinder är Andrarum, Lars Lundberg som sägs vara född 1766 på bruket. Enl mtl så finns det ett par Lundbergare där, men ingen vars förnamn eller namn (Andreas = Lars 1:a son) som på annat sätt kan ev lösa min gåta. Jag har tom varit på bruket och fått läsa lönelistor för tiden av Lars födelse, men inget napp. Tips mottages tacksamt. Och Markus, dina bloggar är mycket värdefulla för forskning i Skåne. Tack.
Markus Gunshaga den fredag, 24 april 2015 13:52

Tack för de vänliga orden, Siv! Jag försöker variera mig lite, men eftersom jag har de flesta av förfäderna i Skåne bloggar jag ofta om detta landskap - sedan finns det ju dessutom en hel del intressant forsknings- och arkivmaterial för Skåne, så det är inte svårt att hitta skånska bloggämnen!Jag vet precis hur frustrerande din Lars Lundberg är; min förfader Jöns Nilsson anges vara född 1776 i Andrarums annexförsamling Eljaröd, vars kyrkoarkiv också brann 1875. Jag har vänt upp och ner på hela socknen vid det här laget, noggrant studerat Jöns Nilssons barns faddrar samt försökt med ArkivDigitals bouppteckningsregister, men tycks inte ens vara i närheten av att hitta hans föräldrar. Det är ju inte omöjligt att spåra förfäder i församlingar med brunna kyrkoarkiv (som i Bårslöv, som jag skrev om i förra fredagens blogg), men i Andrarum-Eljaröd verkar det vara nästintill omöjligt - fast kanske någon av bloggens läsare har lyckats bättre?

Tack för de vänliga orden, Siv! :) Jag försöker variera mig lite, men eftersom jag har de flesta av förfäderna i Skåne bloggar jag ofta om detta landskap - sedan finns det ju dessutom en hel del intressant forsknings- och arkivmaterial för Skåne, så det är inte svårt att hitta skånska bloggämnen!Jag vet precis hur frustrerande din Lars Lundberg är; min förfader Jöns Nilsson anges vara född 1776 i Andrarums annexförsamling Eljaröd, vars kyrkoarkiv också brann 1875. Jag har vänt upp och ner på hela socknen vid det här laget, noggrant studerat Jöns Nilssons barns faddrar samt försökt med ArkivDigitals bouppteckningsregister, men tycks inte ens vara i närheten av att hitta hans föräldrar. Det är ju inte omöjligt att spåra förfäder i församlingar med brunna kyrkoarkiv (som i Bårslöv, som jag skrev om i förra fredagens blogg), men i Andrarum-Eljaröd verkar det vara [i]nästintill[/i] omöjligt - fast kanske någon av bloggens läsare har lyckats bättre?
Hans Wilson den fredag, 24 april 2015 22:31

Tack för trevlig läsning varje fredag! Följer din blogg med stort intresse. Hör av mig igen senare.

Tack för trevlig läsning varje fredag! Följer din blogg med stort intresse. Hör av mig igen senare.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild