Otto Torell - en cool släkting....

Varberglyx-049

Bland mina mer remarkabla anor i Halland märks den sköna men egensinniga prästdottern Gunilla Ausenia. När hon blev änka 1692, med sex små barn (varav ett var min anmoder Annika), gjorde Domkapitlet flera försök att gifta bort henne, men hon vägrade istadigt. Till slut föll hon till föga och gifte sig med prästen Kollinius. Flyttlasset gick därmed från Torup till Snöstorp, och Gunilla fick fler barn. Bland dem en dotter som hette Sara.  Sara gifte sig med Christian Hummel. Deras dotter Elsa Catharina Hummel gifte sig med Sven Linderoth. Dottern Sara Katarina Linderoth blev gift med Anders Varenius. Och slutligen, deras dotter Susanna Charlotta Varenius gifte sig med läkaren i Varberg Johan Peter Torell, och 1828 föddes sonen Otto i just Varberg. Han var genom denna tidens gång femmänning till min ff mm far August Julius Wetterlund, född 1813 i Fjärås, Halland. 

Otto Torell blev filosofie doktor i Lund 1853, medicine kandidat därstädes 1858, och adjunkt i zoologi 1860. År 1856 studerade han glaciärer i Schweiz, och funderade på om de nordiska länderna en gång kunnat varit täckt av glaciärer. Med samma fundering besökte han Island året efter. 1858 bar det så av till Spetsbergen. 1861 företog han en ny resa till detta isbelagda ställe, och den resan gav särskilt rikhaltiga resultat för forskningen. 

Otto Torell var den förste som bedrev ordentligt organiserad polarforskning i Sverige, och han var den förste som vetenskapligt utforskade Spetsbergen. En av hans lärjungar hette A F Nordensköld, och han skulle så småningom upptäcka Nordostpassagen med skeppet Vega. 

Emellan de kylslagna resorna till Spetsbergen, var Otto också verksam i Sverige. Han initierade och ledde järnmalmsundersökningar i Bergslagen och Lappland, vilket ledde till att stora mängder järnmalm exporterades. Ootto Torell upptäckte också att Skåne hade stora möjligheter att framställa cement, vilket ledde till grundandet av Skånska Cementaktiebolaget. Otto var en av medgrundarna och hade själv aktier i bolaget under en tid. 

Otto Torell anses fortfarande som inlandsisforskningens fader bland vetenskapsmän världen över. Tyvärr var Otto inte mycket för att publicera sig i skrift, vilket kanske har gjort att han idag är betydligt mindre känd än exempelvis lärlingen Nordensköld. 

När jag läste på om Otto, upptäckte jag för övrigt en släktkoppling till. Hans far Johan Peter var son till prästen Olof Torell. Olof hade en bror Christopher T, som var gift med Esther Catharina Roselia. Och hon var syster till Johanna Elisabeth Roselia, farmor till ovan nämnde August Julius Wetterlund. 

Materialet kommer delvis från min artikel om Otto Torell i släkttidningen An-Lunden 2008 nr 3. Samt lite detaljer från Nordisk Familjebok 1953. 

Bilden: Varbergsonen Otto Torell har fått en gata uppkallad efter sig i hemstaden. Foto: författaren. 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

No 38 87/1898
Karl Renström Östra Falmark
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
23 april 2024

Captcha bild