Oskar och Elsa Lundström

1930 03 30. Lundström ElsaOskar och Elsa Lundström 1930. Okänd fotograf. Privat bildsamling.Karl Oskar Lundström föddes 30/11 1900 i Holmsvattnet, Skellefteå som son till Karl Edvard Lundström, barnfödd i Vikdal inom Skellefteå socken samt hans hustru Anna Karolina "Lina" Persdotter, bördig från Svarttjärn, Lövånger.

Oskar hade sju syskon. När han var nio år gammal flyttade familjen till grannbyn Fjällboda, belägen mellan Holmsvattnet och Svarttjärn, en bit in i skogen. Från den ensamma gården i Fjällboda fick Oskar och hans syskon gå till skolan i Svarttjärn. Ibland hände det att de nyttjade köroxen, vilket var trevligt men det tog lika lång tid som att traska genom skogen.

"Fjällbo-Oskar", som han kallades flyttade 1928 till Daglösten. Där tjänstgjorde han som dräng hos Per Eriksson med familj. Oskar gifte sig i slutet av mars 1930 med Elsa Malvina Ågren född 1906-12-27 i Övre Bäck, dotter till Karl Olof Ågren och hans hustru Anna Evelina Olofsson, båda härstammande från Övre Bäck. 1911 dog Anna Evelina vilket innebar att fadern Karl Olof lämnades ensam med de tre barnen. Det yngsta var bara en vecka gammalt.

Elsa och Oskar bodde de första sju månaderna efter vigseln i Daglösten. Där föddes också deras son. I oktober 1930 flyttade familjen till Övre Bäck. Barnaskaran utökades under denna tid med två döttrar.

Hösten 1933 deltog Oskar i A:K-arbete i sin hemby Holmsvattnet. Under denna tid råkade han en natt att falla ur översängen han låg i varpå han spräckte hakan och erhöll även andra skador. Han fördes till sjukstugan i Bureå för vård.

I augusti 1946 slog sig familjen ner i Ljusvattnet, Bureå där de köpt ett jordbruk. Ytterligare en dotter kom till världen. Oskar arbetade under denna tid vid massafabriken i Bureå. Köroxen som fanns vid hans uppväxt, hade bytts ut mot en tvåsitsig Messerschmidt, med vilken han färdades mellan hemmet i Ljusvattnet och massafabriken när skiftet var slut för dagen. Oskar Lundström var en arbetskarl som få. Han hade tidigare haft anställning vid Scharins söner i Klemensnäs.

En stor tragedi för Oskar och Elsa var när deras yngsta dotter omkom efter att ha blivit påkörd av en bilist när hon klev av skolbussen 1967. På 1970-talet flyttade makarna till en pensionärslägenhet i Bureå. På Skellefteå lasarett somnade Oskar in 9 maj 1981.

Elsa fick som ung lära sig att sy. Hon inackorderades hos en gammal skräddare i Bureå där hon fick lära sig att hantera nål och tråd. En kunskap som hon fick användning för i sitt hem. Hon tyckte om att virka spetsar exempelvis. Hon var känd som en gladlynt kvinna. En pratstund med Elsa var alltid en upplevelse. 17 september 1992 somnade Elsa in på lasarettet i Skellefteå.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Oj, det blev fel
Skola i 400 år
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 april 2024

Captcha bild