Nytt, nytt och nytt

Ibland händer ingenting och sedan händer allting på en gång. Visst kan det vara så med släktforskning. Vi läser och begrundar, vi kontrollerar och jämför. Det ena dokumentet efter det andra, den ena källan efter den andra.  Ibland så blir det bara snurrigare och snurrigare och till det verkar som att allt blir ett enda trådnystan. Men så drar du i rätt tåt och plötsligt så löser allt sig. Kanske en något drastisk beskrivelse, men visst kan det kännas så och då blir lösningen riktigt skön.

Nu kan det finnas andra typer av händelser som en släktforskare kan bli inblandad i och just dessa dagar så har jag drabbats av nya böcker, om det nu kan kallas att jag drabbas. Tre böcker av olika karaktär, men med en viss koppling till släktforskning. Nu beror ju allt på hur vi karaktäriserar begreppet, men i min värld så finns det kopplingar.

Den första boken som kom hem till mig har en koppling till många fina sommarvistelser på Öland. En bok som jag nog inte hade tittat i så mycket om det inte var för en speciell del av den. Den heter Gåtfulla Gårdby, och handlar egentligen om Gårdby kyrka, där arkeologer fick möjlighet att gräva ut hela kyrkan när fuktproblem gjorde att hela kyrkgolvet måste brytas upp.  Många beskrivningar av olika byggnadsdelar och hur det kan ha sett ut. Men sen kommer de till de som begravts under kyrkgolvet och då blir det intressant, för kyrkan är riktigt gammal.

Det som arkeologerna hittar är bland annat ett riktigt gammalt skelett, men helt inlindat med rep från huvud till tå och med skador som tyder på en bråd död. Vem kan det ha varit?  Och det kommer den ena graven efter den andra, en del med en, andra med flera begravda. Och det är nu det blir intressant, för med hjälp av DNA och gamla källor söker man klura ut vilka det kan vara som är begravda. Känd släktforskare hjälper till och flera laboratorier ställer upp och det kommer en del svar. Ibland är de släkt, ibland är de absolut inte släkt. Ska bli spännande att läsa de sista sidorna, de är fortfarande olästa. Men jag vet att det finns uppgifter om olika haplogrupper, som är mer eller mindre exakta beroende på hur skadat genmaterialet är.

Eget foto

Och jag hann inte läsa allt för då kom boken om Europas mödrar av Karin Bojs. Släppt på Släktforskardagarna i Skövde, så populär så alla böcker såldes så jag fick ingen. Men nu har jag läst den och försökt insupa allt som står där, mycket intressant, men jag tror nog att jag måste läsa en gång till, det fanns så mycket intressant och så många slutsatser att fundera på, inte minst runt påverkan från olika håll, under tidens lopp, som förändrat och fortfarande förändrar min syn på var vi kommer ifrån.

Lite mer handfast verkar den bok vara på som presenterades på Historiska Museet i kväll (onsdag 21 september skriver jag detta). En intressant vinkling på många av de frågor som släktforskare säkert ställer sig, hur levde de vi hittar i källorna och vad kunde påverka dem. Fyra författare har skrivit om var sin tidsperiod, vad som karaktäriserar och påverkar under ett antal år. Från 1920 tillbaka till 1850, 1850 till 1750, 1750 till 1600 och slutligen medeltiden. Indelning går alltså åt samma håll som släktforskare oftast gör, vi börjar med det vi vet om nuet och söker oss bakåt. Jag kan inte berätta riktigt hur boken är, jag har haft den i några timmar, men författarsamtalet gav vid handen att det finns många intressanta aspekter på historia kopplat till släktforskning. Om jag går efter det de sa, så kommer jag att använda boken många gånger för att läsa på om just en tidsperiod, ett yrke eller något annat som påverkar just mina släktingar.

Mycket nytt blev det den här gången, men det är tjusningen med släktforskning, man kan få influenser från många håll och det ger mer och mer ”kött på benen” runt mina personer i mitt släktforskningsprogam.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Broströmska Villan
Rudolf och Henny Vikström
 

Kommentarer 3

Stefan Simander den torsdag, 22 september 2022 03:37

Känd släktforskare, kan det vara Peter Sjölund?
Spännande hur som helst! Särskilt om det går att koppla till sentida/nutida släktingar i socknen Gårdby!
Karin Bojs bok fick jag tag på i Skövde. Intressant likaså!
Historieboken för Släktforskare hoppas jag fyller sin plats i släktforskarhistorien!

Känd släktforskare, kan det vara Peter Sjölund? :p Spännande hur som helst! Särskilt om det går att koppla till sentida/nutida släktingar i socknen Gårdby! :) Karin Bojs bok fick jag tag på i Skövde. Intressant likaså! Historieboken för Släktforskare hoppas jag fyller sin plats i släktforskarhistorien! :D
Mats Ahlgren den torsdag, 22 september 2022 09:38

Nej, det är Niklas Hertzman som gjort släktforskningen.

Nej, det är Niklas Hertzman som gjort släktforskningen.
Carin Olofsson den torsdag, 22 september 2022 09:51

Vann boken Sveriges historia för släktforskare i en utlottning i tidningen Svenska Öden & Äventyr, och jag har precis börjat läsa den. Inledningsavsnitten var rätt dryga att ta sig igenom - mest statistik och siffror - men sedan började det bli intressantare. Hoppas det fortsätter så i resten av boken.

Vann boken Sveriges historia för släktforskare i en utlottning i tidningen Svenska Öden & Äventyr, och jag har precis börjat läsa den. Inledningsavsnitten var rätt dryga att ta sig igenom - mest statistik och siffror - men sedan började det bli intressantare. Hoppas det fortsätter så i resten av boken.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
25 april 2024

Captcha bild