Nya ord

Varje år publiceras det sammanställningar på nya ord, som enligt uppgift inte funnits tidigare och som nu anses vara tillräckligt förankrade för att få lite av en officiell status. Ett av årets ord var jobbonär, som ska vara en pensionär som också har ett jobb med lön.  Jag undrar om det finns ett bra ord för de som är pensionärer och som har ett jobb utan lön, kan det bli någon form av volosionär, en blandning av volontär och pensionär. 

Fast hur kom jag nu in på detta med nya ord, det finns ju en massa gamla fina ord som inte hörs så ofta, varför inte börja använda de orden istället för att hitta på nytt hela tiden. En del av de ord som dyker upp kanske många känner till, men för mig dyker de upp då och då när jag släktforskar. Ett sådant ord, kanske självklart för vissa, var myndling.  Det stod framför ett namn på en ung flicka och det var faktiskt första gången jag sett det. Om det beror på att jag läst fel böcker eller om det inte används i de delar av Sverige som jag kollat på, må vara osagt. Ordet i sig är ganska lätt att förstå, men det är ju inte alltid som betydelsen är den som det borde vara.

I detta fall så blev det uppenbart att det hade med förmyndare och att myndling var den som förmyndaren var satt att ta hand om. Men vilken skillnad var det på fosterdotter och myndling, det kanske någon kan svara på. I det här fallet är det ung flicka, som föds oäkta i Stockholm, mammans namn anges men jag hittar inte någon med det namnet och den angivna åldern. Hon placeras hos en vaktmästare några år, tycks försvinna under något för att sedan dyka upp i Blekinge. Hur han placerades hos vaktmästaren återstår att hitta, hon finns inte med i Allmänna Barnhusets rullor, så det kanske skedde genom något av de andra barnhus om fanns då.

Detta är inte myndlingen, utan en annan emigrant. Foto i författarens ägo

I Blekinge, där jag stöter på begreppet myndling, finns hon hos en premiärlöjtnant av adlig börd och dennes hustru, också hon av adlig börd.  Hur hamnade flickan hos dessa båda?  Visserligen hade de varit gifta sex år, utan egna barn, men jag förundras över hur flickan hamnade i det sällskapet.  Hon blev med säkerhet väl mottagen och bodde kvar med sina fosterföräldrar och nämns med fosterfaderns adliga efternamn när det blir dags för lysning. Det blir intressant att försöka hitta lite mer om när och hur hon börjar använda det namnet. Undrar vad släkten sa, men det kanske inte har så stor betydelse.

Att flickan fick ett bra liv, det verkar klart och hon gifter sig, får barn och emigrerar senare till Amerika. Det finns en del intressanta spår att följa runt familjen i olika register. Det tycks finnas oanade möjligheter att skapa hur konstiga relationer som helst, men det får bli en annan historia för det blir så invecklat med födslar långt efter mammans död och halvsyskon här och där. Numera tror jag mig veta lite mer om myndling och i just detta fall också myndlingens liv, men det återstår att hitta hur det var i början på hennes liv, det får bli underlag till en framtida blogg.


Har du många myndlingar i din släktforskning?

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Covid på Släktforskningen Dag
Farväl till Norrland - eller?
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild