Ny megabas för emigrantforskare

Ny megabas för emigrantforskare

Till mina rutiner hör att varje dag före frukost starta min dator och ge mig ut på en morgonpromenad bland alla ”mina” databaser och sajter för att se om något nytt och matnyttigt har tillkommit. Det blir naturligtvis en titt in på Rötter och ett skrollande bland alla nya inlägg på Anbytarforum. Så en stund på Facebook med alla dess släktforskningsgrupper och annat spännande. Därefter fortsätter cyberturnén med en utblick i världen, enkannerligen då över den nordamerikanska kontinenten. 

Först ett besök hos generösa Familysearch.org där det nästan var dag brukar finnas nya databaser att pröva. Man trycker search, sedan records och därefter Browse all published collections och slutligen Last updated. Upp kommer en lista på alla nya eller uppdaterade databaser och det framgår också hur många poster de innehåller. Det går också att begränsa listan till att gälla en kontinent eller en nation. Ofta förekommer det nya databaser som man helt enkelt måste pröva. Då blir frukosten rejält försenad … 

Nästa stora resurs heter Ancestry.com [Ancestry.se], som också har en lista över nytt material. Från Home skrollar man ned till rubriken See all new records där de nya databaserna presenteras. Vill man veta hur många poster nytillskotten innehåller får man i stället gå till rubriken Card Catalog under Search, där listorna kan begränsas till nation, stat, källsort, ämne o.s.v. 

Andra sajter som brukar få ett morgonbesök av mig är t.ex. Genealogybank.com, FindMyPast och Geneanet. Med flera … 

Häromdagen fastnade jag dock för en ny bas med nästan 3 miljoner poster hos Ancestry: 

 

Evangelical Lutheran Church of America, Records, 1875-1940

 

Wow, hinner man tänka! Skall vi nu äntligen få digital tillgång till alla de svenskamerikanska kyrkoböcker som Svenska Emigrantinstitutet ruvat över i över fyrtio år? Tyvärr, kära emigrantforskare, är nyheten inte fullt så god. Så här ligger det till: 

Evangelical Lutheran Church of America bildades 1988 genom en sammanslagning av tre äldre lutherska kyrkor, The American Lutheran Church, Lutheran Church in America och Association of Evangelical Lutheran Churches. Den förstnämnda, The American Lutheran Church bildades 1960 genom en sammanslagning av American Lutheran Church, med i huvudsak tyskt ursprung, Evangelical Lutheran Church, med norskt ursprung samt United Evangelical Lutheran Church, med danskt ursprung. Den mellersta av de tre först uppräknade,  Lutheran Church in America, var I sin tur en sammanslagning (1962) av tre ännu äldre samfund; United Lutheran Church in America, Augustana Evangelical Lutheran Church (Augustanasynoden) med svenskt ursprung och American Evangelical Lutheran Church med danskt ursprung. En snårskog av synoder och samfund således, och en sammanslagningsiver som inte står den inom Svenska Kyrkan efter. 

Det förefaller som om den nya databasen hos Ancestry huvudsakligen emanerar från den norska grenen av detta Lutherska kyrkoträd, och att man därför i huvudsak hittar norske män och kvinnor här. Detta är dock en sanning med modifikation eftersom svenskarna, på de platser där det inte fanns någon svenska församling, ofta valde att gå med i en norsk, eller gifte in sig där. Av de ca tre miljoner posterna är det därför säkert en god procent som har svensk anknytning. Har man förgäves sökt efter sina försvunna släktingar bland de svensk-amerikanska kyrkoböckerna i Växjö eller annorstädes, kanske det i själva verket är i detta norska material man till sist återfinner dem.

b2ap3_thumbnail_Search-meny-ELCA.JPGb2ap3_thumbnail_Search-meny-ELCA.JPG

 

Sökmenyn är omfattande, generös och en smula invecklad. Man gör klokt i att pröva sig fram en stund för att se hur det hela fungerar och hur man bäst fyller i (eller avstår från att fylla i) sina parametrar. Själv skrev jag som vanligt SANDGREN i efternamnsrutan, och fick omgående 45 träffar, däribland min släkting Clara Elisabeth Sandgren (1871-1899), vars dödsnotis jag sedan kunde studera hos den norska församlingen Madison Lutheran Church, Lac qui Parle Co, Minnesota. (se rubrikbilden ovan). Här en bild på stackars Clara, som dog så ung, medan storasyster Hannah i Minneapolis blev över de hundra.

b2ap3_thumbnail_Clara-Elisabeth-Sandgren-1871-1899.jpgb2ap3_thumbnail_Clara-Elisabeth-Sandgren-1871-1899.jpg

Denna nya megabas omfattar födde, vigde och döde – eller döpta, vigda och begravda - i de norska och svensk/norsk/danska församlingarna i Amerika från ca 1875 till 1940. Däremot omfattar den inga ”husförhörslängder”. Sådana finns ju som bekant inte i våra grannländer Danmark och Norge, och därmed förekommer de inte heller i Amerika. Svenskarna tog ju med sig den goda vanan att föra husförhörslängder till Amerika. Omdöpta till MEMBERSHIP ROLLS är de nästan lika bra som de svenska. 

Vi får hoppas att Ancestry nu raskt går vidare med de övriga församlingarna, särskilt då de svensk-amerikanska inom den nya gemensamma synoden. Har det gått att få tillstånd att skapa denna nya publika databas för de norska delarna av materialet skall det väl inte vara omöjligt att göra sammalunda med de svenska och danska delarna. Väl?  

Efter fyrtio års skuggtillvaro hos Svenska Emigrantinstitutet är det på tiden att detta innehållsrika och ytterst forskningspotenta material (begreppet inlånat från den akademiska världen) nu äntligen blir tillgängligt för alla! 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Toner av lycka och elände
På tur med släktforskare
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild