Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Nummer 500

jubileumsbild500 blogg

Midsommarhelg i Sverige och även jag får nog fira lite eftersom detta är mitt 500:e inlägg i Rötterbloggen, efter drygt tio år som bloggare. Givetvis har jag bett AI (DALL-E) om hjälp med att ta fram en passande jubileumsbild.
I januari hade jag tioårsjubileum och i det inlägget sammanfattar jag lite tankar efter dessa år med blogginlägg om släktforskning. Nu ska jag inte upprepa mig utan bara skriva att jag räknar med att fortsätta blogga här ett tag till.

Det roligaste med bloggandet det är att få dela med mig av kunskap som kan hjälpa dig som släktforskar. Kan jag tipsa om något som är till nytta för dig, då är jag glad.
Långt ifrån alla 499 tidigare blogginlägg handlar om källor eller metodik, ibland skriver jag också om mina egna släktingar eller om någon annan intressant person jag stött på under släktforskningen. Inläggen handlar om allt möjligt, både högt och lågt.

Något som jag kan konstatera efter 14 års släktforskning är att så mycket intressant personhistoria döljer sig i arkiven. Många gånger när jag läst i en kyrkbok eller en annan arkivhandling har jag överraskats, ibland också häpnat över vad som avslöjas där.
Eftersom jag arbetar som uppdragsforskare sedan över tio år så släktforskar jag mycket och har därför mött väldigt många olika personer i arkiven. Rika och fattiga, adliga såväl som statare, änkor och ogifta mödrar, kriminella och brottsoffer, bönder och borgare, backstuguhjon och godsägare, barnmorskor och sjömän. Ja, verkligen alla möjliga historiska människor.

De allra flesta av oss har ju våra förfäder och förmödrar från gårdar och byar på landsbygden, men färre från stadsbor. Men det har ändå blivit en del släktforskning om städernas folk, både köpmannafamiljer, ämbetsmän och hantverkare, och deras pigor och drängar. Det kan ibland vara en större utmaning än forskningen om landsbygdens folk, men också på sätt och vis mer intressant eftersom det kan vara lite mer varierat.
Att släktforska om andras släkt är precis lika roligt och intressant som att forska om min egen släkt, så det ska jag fortsätta med ett tag till. Det som fascinerar mig allra mest med arkivforskningen är att vi sldrig kan veta i förväg vad som möter oss.

Jag önskar er alla en fortsatt fin midsommarhelg!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Johan och Ida Marklund
'Vad sa du nu?'
 

Kommentarer 7

Gäst
Gäst - Bjarne Eliasson den lördag, 22 juni 2024 15:08

Alltid lika intressant att läsa dina inlägg. Började följa dom efter att du skrivit en artikel i tidningen släkthistoria. Den handlade om sjömän under andra världskriget och du skrev om min frus morfar som omkom i Medelhavet efter en torpedering. Gissa om vi blev förvånade när du hade hittat ett foto på honom så att vi fick en bild av hur han såg ut.
Bjarne Eliasson

Alltid lika intressant att läsa dina inlägg. Började följa dom efter att du skrivit en artikel i tidningen släkthistoria. Den handlade om sjömän under andra världskriget och du skrev om min frus morfar som omkom i Medelhavet efter en torpedering. Gissa om vi blev förvånade när du hade hittat ett foto på honom så att vi fick en bild av hur han såg ut. Bjarne Eliasson
Eva Johansson den söndag, 23 juni 2024 10:56

Bjarne: Tack för vänliga ord! Ja, den artikeln minns jag, det är några år sedan nu. Så sorgligt med din frus morfar. Är det Karl Olsson?

Bjarne: Tack för vänliga ord! Ja, den artikeln minns jag, det är några år sedan nu. Så sorgligt med din frus morfar. Är det Karl Olsson?
Gäst
Gäst - Bjarne Eliasson den söndag, 23 juni 2024 11:18

Stämmer

Stämmer
Stefan von Schinkel den lördag, 22 juni 2024 22:11

Grattis! Ingen dålig bedrift. Själv ser jag alltid fram emot att läsa inläggen för att inhämta kunskap och idéer.
Lycka till med de nästa 500 inläggen som kommer förmodar jag.

Stefan v S

Grattis! Ingen dålig bedrift. Själv ser jag alltid fram emot att läsa inläggen för att inhämta kunskap och idéer. Lycka till med de nästa 500 inläggen som kommer förmodar jag. Stefan v S
Eva Johansson den söndag, 23 juni 2024 10:58

Stefan: Tack! Kanske blir det inte 500 till, men vi får se...

Stefan: Tack! Kanske blir det inte 500 till, men vi får se...
Neta Hedberg den onsdag, 26 juni 2024 15:27

Stort Grattis till dina 500 inlägg. En verklig bedrift! Det är alltid intressant att läsa dina inlägg, men allra mest intressant blir det när det handlar om våra gemensamma anor.
Roligt att höra att du tänker fortsätta ett tag till

Stort Grattis till dina 500 inlägg. En verklig bedrift! Det är alltid intressant att läsa dina inlägg, men allra mest intressant blir det när det handlar om våra gemensamma anor. :) Roligt att höra att du tänker fortsätta ett tag till
Eva Johansson den onsdag, 26 juni 2024 16:01

Neta: Tack så mycket! Än har jag inte skrivit klart, så fler inlägg lär det bli.

Neta: Tack så mycket! Än har jag inte skrivit klart, så fler inlägg lär det bli.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 juli 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
503 inlägg
Mats Ahlgren
315 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
243 inlägg
Anton Rosendahl
241 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser