Nils Agrell - 1600-talsprofil med egen stil

Varberglyx-017

Nils Persson Agrell eller Nicolaus Petri Agrelius, var min farfars mormors farfars mormors morfars far.
Hans ursprung är tyvärr ganska dunkelt. Carl Sjöström, författare till bland annat 'Göteborgs nation i Lund'tror sig veta (på vilka grunder vet jag ännu inte) att Nils kan ha varit ett av många barn till prästen i Åker i Småland, Petrus Benedicti.
Sagde Petrus var gift två gånger, och hade i första äktenskapet nio barn, samt åtminstone några till i andra giftet.

Första gången Nils Agrell dyker upp i historieböckerna är år 1646. Då har han kommit till Uppsala och finns inskriven som student där. Så gissningsvis är han född någonstans på 1620-talet.

Första gången vår man låter tala om sig är år 1655. Det året trycktes i Stockholm en lärobok i räkning av honom, med den korta behändiga titeln: "Institutiones arithmeticae eller en kort underwijsningh om de skön-högnödigste regler, exempel, italienischer practiquer och kompendier som i daglig rächningh mest bruklige äre."
Skrattretande lång boktitel, men den trycktes faktiskt hela fem gånger, varav den sista så sent som 1798, så tydligen ansågs den rätt användbar.

Efter att ha avslutat sin utbildning, sökte sig Nils Agrell till tullen. Efter en kort period i Jönköping, lyckades han efter energisk 'lobbyverksamhet' få tjänst som tullnär i Varberg istället. Där dyker han upp 1658. Så småningom får han också tjänst som postmästare i Varberg. Som om det inte räckte med två yrken och två avlöningar, kliver Nils år 1660 på allvar fram i rampljuset. Det året avled Varbergs borgmästare Jochum Voht, och den 22 april skriver landshövding Bengt Lilliehöök ett brev och bekräftar att den 'välborne tullförvaltaren' Nils Agrell ska tillsättas som 'borgemester'.

Tre tjänster - och dessutom extraknäckte han som bruksförvaltare åt Carl Gustaf Wrangel på Lindeberg (strax utanför Varberg).

Den 12 augusti 1666 drabbades Varberg av en våldsam brand. I stort sett hela den då befintliga staden (belägen på Platsarna) brann ner till grunden. Detta åstadkom förstås stor förödelse, eller som borgmästare Agrell själv skrev till generalguvernör Banér en vecka senare: 'En elendighet hvilken så stor är, att jag den ej beskriva kan ty tårarna står mig ock över ögonen'.
Det var också under stadens återuppbyggnad, inte minst när det gällde att samla in medel till en ny kyrka, som Nils Agrell fick visa vad han dög till. Han lade upp en så kallad 'stambok', och i den fick alla som donerade medel till kyrkbygget sina namn inskrivna. I boken kan man läsa att borgmästare Agrell hade skänkt hundra daler kopparmynt, 'vilka han pressat av sin gäst, överkommissarie Örne år 1667'. Herr van Texel, kallad 'Varbergs handlandes gamle blodigel' har under påverkan av vår ivrige borgmästare, 'måst ut med tolv daler till kyrkan'. Ingen som Nils kom i kontakt med via tjänsten undgick att skänka pengar till kyrkan. Nils Agrell var ju dessutom fortfarande tullnär, och såg nogsamt till att ingen slapp förbi kyrkplatsen utan att betala tull.
Nils Agrell företog 1666 också en resa till Stockholm för att försöka utverka förmåner för sin nedbrunna stad. Han var rätt framgångsrik, men när han kom tillbaka, klagade borgerskapet på att Nils passat på att utverka lite väl många förmåner för sig själv samtidigt...

Kanske gick det lite väl bra för vår man. Efter branden satte han igång att bygga sig en gård av praktfullt eketrä. Men efter branden var folket i staden fattigt, och kunde inte betala borgmästaren/postmästaren/tullnären den lön han skulle ha. Och eftersom Nils lät bygga med mer medel än tiderna tålde, så blev han svårt skuldsatt på grund av gården.

Nils Agrell dog före april 1681. Hans skulder gjorde att kronan tog över gården. Nedre botten användes som tullstation, övre våningen blev rådssal. 18 maj 1767 brann det i Varberg igen, och den agrellska gården brann ner till grunden.

Nils var gift med Barbara Behrentdtz, som jag trots flitigt letande inte lyckats spåra. Det enda jag vet är att namnet Behrendtz, med olika stavningar, förekommer i Stockholm vid den här tiden. En av parets döttrar, Barbara Agrell, flyttar till Stockholm. En annan dotter, Emerentia, var enligt uppgift ofärdig på något sätt. Hon står med som donator till någon ljusstake till kyrkan. Min anfader Nils blev präst i Torup i Halland. Berendt blev kornett, och företrädde sin mor vid tinget i Varberg i november år 1682. Berendt gifte sig i Falkenberg år 1689, men hustrun dog i barnsäng året därpå. Berendt lever fortfarande åtminstone år 1692, då han nämns i brodern Nils bouppteckning. Ytterligare en bror fanns det, Petrus. Om honom vet jag bara att också han företrädde sin mor vid tinget i Varberg vid något tillfälle.

Det var säkert inte så helt lätt att vara borgmästare i Varberg vid den här tiden. Det var krig mot danskarna 1675-79, det var den stora branden... och samarbetet med borgerskapet var inte alltid gnisselfritt. Nils förefaller dessutom ha haft ett ganska häftigt humör. Vid ett tillfälle kallade han hela det församlade borgerskapet för 'juteskälmar' (= danskjävlar) och påstod sig ha varit den ende svensken i hela staden under krigsåren. 'Utom skeppare Byrge Olsson, som är en hederlig karl'. Vid ett annat tillfälle blev Nils Agrell så uppretad att han smockade till en herr Mormand från Öströö, vilket inte var så lyckat. Mormand slog inte bara tillbaka, han stämde dessutom Nils till tinget.

Det står väl ganska klart att Nils Agrell, denne siffrornas man, var rätt så förtjust i pengar. Men det ska i rättvisans namn påpekas att han tidvis fick rätt dåligt med lön för sina många arbeten. Under krigsåren 1675-79 fick han ut totalt 95 daler silvermynt. Resterande lön fick hans stärbhus först 1684! Hans arbete för att återuppbygga Varberg var omvittnat både energiskt och skickligt. Min huvudsaklige kunskapare Albert Sandklef kallar honom 'En av de bästa borgmästare Varberg någonsin haft'.

Och jag är faktiskt lite stolt över att vara hans ättling.

Sammandrag av föredrag. 

Bilden: Varbergs kyrka, nedbrunnen och uppbyggd fler gånger... Foto: författaren

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

En gård i en liten by
Alexander och Anna Degerstedt Degerbyn Skellefteå
 

Kommentarer 13

Ingvar Månsson den onsdag, 09 september 2020 12:06

Hej! Jag heter Ingvar Månsson från Veddige, Varberg. Tack för en fin, läsvärd blogg! Min morfar har namnet Agrell i det som jag kallar Apelviksgrenen. Så vitt jag vet är den grenen inte släkt med borgmästaren i Varberg. Vet du mer om namnet Agrell? I en sammanfattning skrev jag så här om namnet Agrell.
"NAMNET AGRELL
Antagligen var det Anders Larsson, den blivande komministern i Grimeton, som var först med att använda namnet Agrell inom vår släkt. Vid elevregistreringen 1762 vid Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg skrev Anders in sig med efternamnet Agrell. Skulle man bli präst dög det väl inte med ett simpelt bondnamn. Även bröderna Lars och Olof studerade och bytte till Agrell. Olof latiniserade då också sitt förnamn till Olaus. Brodern Bengt (16) hade efternamnet Larsson i faderns bouppteckning 1773, men när han gifte sig 5 år senare skrivs han som Agrell. Brödernas systrar behåller efternamnet Larsdotter.
Jag vet inte varför Anders tog just namnet Agrell. Någon har teorin att namnet har sitt ursprung från "ager"=åker. Anders är ju född i Två-åker socken. Det hade dock inte varit något ovanligt namn i Varbergstrakten. Nedanstående Agrellare har inga kända släktband med Apelviksgrenen.
Nicolaus Petri Agrelius (senare Agrell), född i Småland, skrev en bok om räknelära, blev tullare och sedan impopulär borgmästare i Varberg. Han dog 1681. Han hade sonen, rektorn i Varberg, Nils Agrell som levde 1656-1692. Nils fick sonen Sven Agrell, född i Torup 1685 som skrev dagbok om Karl XII:s tid i Turkiet, Sven dog som fångpredikant i Adrianopel 1713.
Och i Hunnestads kyrka hänger ett porträtt på kyrkoherde, Laurentius (Lars) Agrell, 1666-1731. Hans dotter Maria Agrell var gift med kyrkoherden Hammar i Varberg. Hammar var före sin tid och propagerade för att barn (av båda könen!) skulle utbildas. Anders träffade säkert kyrkoherden under sin studietid på Varbergs Läroverk och hedrade honom genom att ta hans hustrus efternamn. Maria Agrell avled 1772 och hade alla möjligheter att vara bekant med "vår" Anders Agrell. Det är i alla fall min favorit-teori, men sannolikt helt fel.
Kungsäter har också haft präster med namnet Agrell.
Johan Månsson Agrell, född 1711, gav ursprung till en prästsläkt i Växjö stift, men hade också en släktgren i Stockholm.
Olof Agrell, född 1755 i Hyby i Skåne, skrev populära reseskildringar från Nordafrika.
Sedan fanns det en kyrkoherdesläkt i Uddevalla och i Vänersborg med namnet Agrell.
Namnet Agrell har, på mansidan, varit ganska beständigt inom Apelviksgrenen, alltsedan 1760-talet. Och när namnet tappats bort återtar man det: Redan 1882 bytte kvarnägaren Johan Emil Jönsson (CEA:s far) och hans tre bröder sina efternamn tillbaka till morsnamnet Agrell. Min dotters familj har nu tagit namnet Agrell, även ättlingar på kvinnosidan som nu äger Apelviksgården använder Agrellsnamnet. Namnet lever alltså vidare!
2009 fanns det i Sverige ca 250 personer med efternamnet Agrell."

Hej! Jag heter Ingvar Månsson från Veddige, Varberg. Tack för en fin, läsvärd blogg! Min morfar har namnet Agrell i det som jag kallar Apelviksgrenen. Så vitt jag vet är den grenen inte släkt med borgmästaren i Varberg. Vet du mer om namnet Agrell? I en sammanfattning skrev jag så här om namnet Agrell. "NAMNET AGRELL Antagligen var det Anders Larsson, den blivande komministern i Grimeton, som var först med att använda namnet Agrell inom vår släkt. Vid elevregistreringen 1762 vid Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg skrev Anders in sig med efternamnet Agrell. Skulle man bli präst dög det väl inte med ett simpelt bondnamn. Även bröderna Lars och Olof studerade och bytte till Agrell. Olof latiniserade då också sitt förnamn till Olaus. Brodern Bengt (16) hade efternamnet Larsson i faderns bouppteckning 1773, men när han gifte sig 5 år senare skrivs han som Agrell. Brödernas systrar behåller efternamnet Larsdotter. Jag vet inte varför Anders tog just namnet Agrell. Någon har teorin att namnet har sitt ursprung från "ager"=åker. Anders är ju född i Två-åker socken. Det hade dock inte varit något ovanligt namn i Varbergstrakten. Nedanstående Agrellare har inga kända släktband med Apelviksgrenen. Nicolaus Petri Agrelius (senare Agrell), född i Småland, skrev en bok om räknelära, blev tullare och sedan impopulär borgmästare i Varberg. Han dog 1681. Han hade sonen, rektorn i Varberg, Nils Agrell som levde 1656-1692. Nils fick sonen Sven Agrell, född i Torup 1685 som skrev dagbok om Karl XII:s tid i Turkiet, Sven dog som fångpredikant i Adrianopel 1713. Och i Hunnestads kyrka hänger ett porträtt på kyrkoherde, Laurentius (Lars) Agrell, 1666-1731. Hans dotter Maria Agrell var gift med kyrkoherden Hammar i Varberg. Hammar var före sin tid och propagerade för att barn (av båda könen!) skulle utbildas. Anders träffade säkert kyrkoherden under sin studietid på Varbergs Läroverk och hedrade honom genom att ta hans hustrus efternamn. Maria Agrell avled 1772 och hade alla möjligheter att vara bekant med "vår" Anders Agrell. Det är i alla fall min favorit-teori, men sannolikt helt fel. Kungsäter har också haft präster med namnet Agrell. Johan Månsson Agrell, född 1711, gav ursprung till en prästsläkt i Växjö stift, men hade också en släktgren i Stockholm. Olof Agrell, född 1755 i Hyby i Skåne, skrev populära reseskildringar från Nordafrika. Sedan fanns det en kyrkoherdesläkt i Uddevalla och i Vänersborg med namnet Agrell. Namnet Agrell har, på mansidan, varit ganska beständigt inom Apelviksgrenen, alltsedan 1760-talet. Och när namnet tappats bort återtar man det: Redan 1882 bytte kvarnägaren Johan Emil Jönsson (CEA:s far) och hans tre bröder sina efternamn tillbaka till morsnamnet Agrell. Min dotters familj har nu tagit namnet Agrell, även ättlingar på kvinnosidan som nu äger Apelviksgården använder Agrellsnamnet. Namnet lever alltså vidare! 2009 fanns det i Sverige ca 250 personer med efternamnet Agrell."
Helena Nordbäck den onsdag, 09 september 2020 23:33

Hej Ingvar!
Tack för att du läst min blogg! Jag håller med dig om att Apelviksgrenen nog inte är släkt med borgmästare Agrell.
Har du publicerat din text om Agrell någonstans? Har absolut sett den förut. Reagerade lite förnärmat på att du skrev 'impopulär borgmästare'. OK, Nils hade humör, och retade säkert upp en del personer, men han har fått mycket beröm också. Tror faktiskt inte han var värre än många andra borgare på 1600-talet.... Det om detta. Jag håller med om att namnet Agrell förmodligen kommer från latinets 'ager' som betyder 'åker', jag gissar en antydan om att man var av bondesläkt. Vi har ju också kompositören Johan Agrell. Dessutom talade jag som nybliven släktforskare en gång i telefon med en äldre men mycket vital forskare vid namn Carl Emil Agrell. Är det någon släkting till dig?
Nils Agrell junior fortsatte som präst i Torup efter sin svärfar Sven Ausenius. Förutom Sven Agrell med dagboken, hade han också min anmoder Annika Agrell bland barnen. Hon gifte sig sedan med den nämnde Lars Agrell i Hunnestad! Tyvärr hänger inte porträttet kvar i kyrkan, sorgligt men sant. Annika dog året efter sin make, 1732.
Ja, det finns många Agrellsläkter...
Mvh
Helena Nordbäck

Hej Ingvar! Tack för att du läst min blogg! Jag håller med dig om att Apelviksgrenen nog inte är släkt med borgmästare Agrell. Har du publicerat din text om Agrell någonstans? Har absolut sett den förut. Reagerade lite förnärmat på att du skrev 'impopulär borgmästare'. OK, Nils hade humör, och retade säkert upp en del personer, men han har fått mycket beröm också. Tror faktiskt inte han var värre än många andra borgare på 1600-talet.... Det om detta. Jag håller med om att namnet Agrell förmodligen kommer från latinets 'ager' som betyder 'åker', jag gissar en antydan om att man var av bondesläkt. Vi har ju också kompositören Johan Agrell. Dessutom talade jag som nybliven släktforskare en gång i telefon med en äldre men mycket vital forskare vid namn Carl Emil Agrell. Är det någon släkting till dig? Nils Agrell junior fortsatte som präst i Torup efter sin svärfar Sven Ausenius. Förutom Sven Agrell med dagboken, hade han också min anmoder Annika Agrell bland barnen. Hon gifte sig sedan med den nämnde Lars Agrell i Hunnestad! Tyvärr hänger inte porträttet kvar i kyrkan, sorgligt men sant. Annika dog året efter sin make, 1732. Ja, det finns många Agrellsläkter... Mvh Helena Nordbäck
Gäst
Gäst - Cecilia Ekholm den söndag, 13 september 2020 20:59

Hej Helena

Tack för din intressanta blogg, vi har denne i mina ögon mycket intressante man som gemensam ana.
Han är min morfars farfars morfars mormors morfars far
Jag är även släkt med Ingvar Månson, Anders Larsson Agrell var brorson till min farfars farmors farfars morfar Börje Trulsson f. 1724 i Gamla Köpstad.

Hej Helena Tack för din intressanta blogg, vi har denne i mina ögon mycket intressante man som gemensam ana. Han är min morfars farfars morfars mormors morfars far Jag är även släkt med Ingvar Månson, Anders Larsson Agrell var brorson till min farfars farmors farfars morfar Börje Trulsson f. 1724 i Gamla Köpstad.
Gäst
Gäst - Kenneth Bengtsson den söndag, 11 oktober 2020 17:57

Hej

Du har ingen aning när Lars Agrell gifte sig tredje gången med Annika? Detta bör ju ha skett före 1710 när han fortfarande var aktiv i Göteborg.

Hej Du har ingen aning när Lars Agrell gifte sig tredje gången med Annika? Detta bör ju ha skett före 1710 när han fortfarande var aktiv i Göteborg.
Gäst
Gäst - Kenneth Bengtsson den söndag, 11 oktober 2020 18:08

Hej

Glömde skicka med vad jag har om Lars Agrell.

Lars Agrell (Agrelius (1) ), född 1666, död 1731-09-27 i Hunnestad (N). Amiralitetspastor i Göteborg (2) till 1709, kyrkoherde i Hunnestad 1709-1731. Gift första gången med NN, begravd 1700-12-24 i Göteborgs domkyrkoförsamling. Gift andra gången 1701-10-01 i Lindberg (N) med Katarina Lachonia, förmodligen död före 1709. Dotter till kyrkoherden i Enslöv (N) Johannes (Hans) Petri Lachonius och Mätta Brun. Gift tredje gången förmodligen före 1710 med Annika Agrell, död 1732-03-05 i Hunnestad (N). Dotter till kyrkoherden Nils Nilsson Agrell och Gunnilla Svensdotter Ausenia.


Barn:

­ 1. NN son, född 1700 i Göteborgs Amiralitetsförsamling, död 1700-10-04 i Lundby (O).

­ 1/2. Helena Larsdotter Agrell, född omkring 1701 i Göteborgs Amiralitetsförsamling, död 1773-12-20 i Hunnestad (N). Gift 1730-06-14 i Hunnestad (N) med frälseinspektor Kristoffer Möller, född 1697-09-27 i Ö.Karup (N), död 1754-09-12 i Anders Torbjörnsgården, Hunnestad (N) (3) . Son till klockaren i Ö.Karup Jakob Möller(4) och Lucia(5) (född 1673, död 1745-05-03 i Ö.Karup (N))

­ 2/3. Katarina Larsdotter Agrell, född 1705 i Göteborgs Amiralitetsförsamling, död 1773-06-18 i Askersunds landsförsamling (T)(6) . Gift 1731-05-16 i Hunnestad (N) med, sedermera (1734) kyrkoherden i Askersund, Jakob Grahl, född 1708-02-18 i Varberg (N), död 1779-11-05 i Askersunds landsförsamling (T). Son till Kristian Grahl och Kerstin Svensdotter. Prästvigd i Göteborg 1729. Pastorsadjunkt i Vinberg (Göteb. st.) s. å. Bataljonspredikant. vid burggrefven, general C. A. Dohnas regemente vid Stralsund 1732, då han kallades till pastor här vid 23 års ålder. Domkapitlet i Strrängnäs förelade honom i brev, "under Consistorii Lundensis couvert", den 17 okt. 1733, då han ännu icke velat inställa sig till past, att ovilkorligen med första avlägga denna ex. Därefter erhölls fullmakt 1734, varpå han samma år tillträdde. Jakob omgift 1777-07-27 i Kvistbro (T) med Eva Strömstedt, född 1760-11-24 i Krokane, Vårvik (P), död 1812-05-20 i Jakob o Johannes (A). Dotter till bokhållare Jonas Strömstedt och Hedvig Poignant. Eva omgift med kammarförvaltaren Anders Joakim Hanell.

­ 2/3. Elisabet Maria (Marta) Larsdotter Agrell, född 1706 i Göteborgs Amiralitetsförsamling, död 1772-09-08 i Lindberg (N). Gift 1735-10-16 i Borås (P)(7) med kyrkoherde Anund Bengtsson Hammar, döpt 1708-01-28 i Varberg (N), död 1779-09-05 i Varberg (N), Komminister i Göteborgs domkyrkoförsamling 1737-1752, Kyrkoherde i Varberg 1752-1779. Son till skepparen Bengt Andersson och Anna Nilsdotter.

­ 3. Gunilla Larsdotter Agrell, född 1710, död 1773-11-08 i Hunnestad (N). Gift med Johan (Hans) Östergård, född (1695) 1707 i i Valinge, begravd 1741-06-12 i Falkenberg (N). Komminister i Falkenberg 1736-1742. Gunilla flyttade efter mannens död tillbaks till Hunnestad.

­ 3. Anna Larsdotter Agrell, född 1717-05-25(8) i Hunnestad (N), död 1793-02-24 i Hunnestad (N). Gift 1733-06-01 i Hunnestad (N) med Magnus Andreæ Roselius, född 1695-12-01 i Sibbarps prästgård, Sibbarp (N), död 1771-04-01 i Hunnestad (N). Son till kyrkoherde Andreas Magni Roselius och Anna Kristina Lichtenberg.

­ 3. Sara Larsdotter Agrell, född 1721-08-24(9) i Hunnestad (N), död 1748-05-11 i Hunnestad (N). Ogift.

1. Göteborgs Gustavi eller Domkyrkoförsamlings kyrkoarkiv, Räkenskaper för kyrkan. Huvudserien., SE/GLA/13180/L I a/14 (1700), bildid: C0040682_00097 Artilleripredikanten Lars Agrelius förra hustru begravdes 1700-12-24 i Göteborgs domkyrkoförsamling, ”Hr Laers Agrelius hustru, fördts uthom staden med båth at begrafwa uthom kläde och båhr: ½ ringning alla klockerna”
2. Göteborgs domkapitels arkiv, Protokoll, huvudserie, SE/GLA/12486/A 1 A/3 (1708-1711), bildid: C0074005_00029. 8/11 1708 Rekommenderas Sven Flodérus att efterträda kyrkoherden Lars Agrell vid Göteborgs Amiralitetsförsamling.
3. Himle häradsrätt (N) FIIa:3 (1751-1755) Bild 513 / sid 173. Bouppteckning efter Kristoffer Möller den 26-27/2 1755.
4. Hallands läns landskontor (N) EI:157 (1730) Bild 5280 / sid 4647 Ö.Karup, Djäknebolet: Klockaren Jakob Möller, ”d[otter] Stina hoos brood: Christ: Möller i Hunnestad” (Jakob Möller, född 1673, död 1741-08-06 i Ö.Karup (N).)
5. Östra Karup (L, N) CI:1 (1716-1772) Bild 60 / sid 3. Vid ett dop 1717-03-10 av Nils Mattssons dotter Elna så nämns ”Klåckarens Hustru Lutzia i Karup bar henne”
6. Sundbo häradsrätt (T) FIIa:1 (1742-1789) Bild 141 / sid 138 Bouppteckning efter Katarina Agrell, 15-16/19 1773.
7. Hallands läns landskontor (N) EI:169 (1734) Bild 7360 / sid 5248. Till Borås enligt 1734 års mantalslängd, daterade den 24/11 1733
8. Hunnestad (N) CI:2 (1731-1763) Bild 62 / sid 221
9. Hunnestad (N) CI:1 (1615-1754) Bild 100 / sid 68 Var 26 år, 8 månader och 18 dagar gammal vid dödstillfället 1748-05-11.

Hej Glömde skicka med vad jag har om Lars Agrell. Lars Agrell (Agrelius (1) ), född 1666, död 1731-09-27 i Hunnestad (N). Amiralitetspastor i Göteborg (2) till 1709, kyrkoherde i Hunnestad 1709-1731. Gift första gången med NN, begravd 1700-12-24 i Göteborgs domkyrkoförsamling. Gift andra gången 1701-10-01 i Lindberg (N) med Katarina Lachonia, förmodligen död före 1709. Dotter till kyrkoherden i Enslöv (N) Johannes (Hans) Petri Lachonius och Mätta Brun. Gift tredje gången förmodligen före 1710 med Annika Agrell, död 1732-03-05 i Hunnestad (N). Dotter till kyrkoherden Nils Nilsson Agrell och Gunnilla Svensdotter Ausenia. Barn: ­ 1. NN son, född 1700 i Göteborgs Amiralitetsförsamling, död 1700-10-04 i Lundby (O). ­ 1/2. Helena Larsdotter Agrell, född omkring 1701 i Göteborgs Amiralitetsförsamling, död 1773-12-20 i Hunnestad (N). Gift 1730-06-14 i Hunnestad (N) med frälseinspektor Kristoffer Möller, född 1697-09-27 i Ö.Karup (N), död 1754-09-12 i Anders Torbjörnsgården, Hunnestad (N) (3) . Son till klockaren i Ö.Karup Jakob Möller(4) och Lucia(5) (född 1673, död 1745-05-03 i Ö.Karup (N)) ­ 2/3. Katarina Larsdotter Agrell, född 1705 i Göteborgs Amiralitetsförsamling, död 1773-06-18 i Askersunds landsförsamling (T)(6) . Gift 1731-05-16 i Hunnestad (N) med, sedermera (1734) kyrkoherden i Askersund, Jakob Grahl, född 1708-02-18 i Varberg (N), död 1779-11-05 i Askersunds landsförsamling (T). Son till Kristian Grahl och Kerstin Svensdotter. Prästvigd i Göteborg 1729. Pastorsadjunkt i Vinberg (Göteb. st.) s. å. Bataljonspredikant. vid burggrefven, general C. A. Dohnas regemente vid Stralsund 1732, då han kallades till pastor här vid 23 års ålder. Domkapitlet i Strrängnäs förelade honom i brev, "under Consistorii Lundensis couvert", den 17 okt. 1733, då han ännu icke velat inställa sig till past, att ovilkorligen med första avlägga denna ex. Därefter erhölls fullmakt 1734, varpå han samma år tillträdde. Jakob omgift 1777-07-27 i Kvistbro (T) med Eva Strömstedt, född 1760-11-24 i Krokane, Vårvik (P), död 1812-05-20 i Jakob o Johannes (A). Dotter till bokhållare Jonas Strömstedt och Hedvig Poignant. Eva omgift med kammarförvaltaren Anders Joakim Hanell. ­ 2/3. Elisabet Maria (Marta) Larsdotter Agrell, född 1706 i Göteborgs Amiralitetsförsamling, död 1772-09-08 i Lindberg (N). Gift 1735-10-16 i Borås (P)(7) med kyrkoherde Anund Bengtsson Hammar, döpt 1708-01-28 i Varberg (N), död 1779-09-05 i Varberg (N), Komminister i Göteborgs domkyrkoförsamling 1737-1752, Kyrkoherde i Varberg 1752-1779. Son till skepparen Bengt Andersson och Anna Nilsdotter. ­ 3. Gunilla Larsdotter Agrell, född 1710, död 1773-11-08 i Hunnestad (N). Gift med Johan (Hans) Östergård, född (1695) 1707 i i Valinge, begravd 1741-06-12 i Falkenberg (N). Komminister i Falkenberg 1736-1742. Gunilla flyttade efter mannens död tillbaks till Hunnestad. ­ 3. Anna Larsdotter Agrell, född 1717-05-25(8) i Hunnestad (N), död 1793-02-24 i Hunnestad (N). Gift 1733-06-01 i Hunnestad (N) med Magnus Andreæ Roselius, född 1695-12-01 i Sibbarps prästgård, Sibbarp (N), död 1771-04-01 i Hunnestad (N). Son till kyrkoherde Andreas Magni Roselius och Anna Kristina Lichtenberg. ­ 3. Sara Larsdotter Agrell, född 1721-08-24(9) i Hunnestad (N), död 1748-05-11 i Hunnestad (N). Ogift. 1. Göteborgs Gustavi eller Domkyrkoförsamlings kyrkoarkiv, Räkenskaper för kyrkan. Huvudserien., SE/GLA/13180/L I a/14 (1700), bildid: C0040682_00097 Artilleripredikanten Lars Agrelius förra hustru begravdes 1700-12-24 i Göteborgs domkyrkoförsamling, ”[i]Hr Laers Agrelius hustru, fördts uthom staden med båth at begrafwa uthom kläde och båhr: ½ ringning alla klockerna”[/i] 2. Göteborgs domkapitels arkiv, Protokoll, huvudserie, SE/GLA/12486/A 1 A/3 (1708-1711), bildid: C0074005_00029. 8/11 1708 Rekommenderas Sven Flodérus att efterträda kyrkoherden Lars Agrell vid Göteborgs Amiralitetsförsamling. 3. Himle häradsrätt (N) FIIa:3 (1751-1755) Bild 513 / sid 173. Bouppteckning efter Kristoffer Möller den 26-27/2 1755. 4. Hallands läns landskontor (N) EI:157 (1730) Bild 5280 / sid 4647 Ö.Karup, Djäknebolet: Klockaren Jakob Möller, ”d[otter] Stina hoos brood: Christ: Möller i Hunnestad” (Jakob Möller, född 1673, död 1741-08-06 i Ö.Karup (N).) 5. Östra Karup (L, N) CI:1 (1716-1772) Bild 60 / sid 3. Vid ett dop 1717-03-10 av Nils Mattssons dotter Elna så nämns ”Klåckarens Hustru Lutzia i Karup bar henne” 6. Sundbo häradsrätt (T) FIIa:1 (1742-1789) Bild 141 / sid 138 Bouppteckning efter Katarina Agrell, 15-16/19 1773. 7. Hallands läns landskontor (N) EI:169 (1734) Bild 7360 / sid 5248. Till Borås enligt 1734 års mantalslängd, daterade den 24/11 1733 8. Hunnestad (N) CI:2 (1731-1763) Bild 62 / sid 221 9. Hunnestad (N) CI:1 (1615-1754) Bild 100 / sid 68 Var 26 år, 8 månader och 18 dagar gammal vid dödstillfället 1748-05-11.
Helena Nordbäck den söndag, 11 oktober 2020 20:34

Hej Kenneth Bengtsson!
Fantastiskt, vad du har jobbat med Lars Agrell! Skam till sägandes har jag inte bedrivit så mycket källforskning själv, utom i Hunnestads kyrkböcker. Nej, tyvärr vet jag inte när Annika och Lars gifte sig, men också Annika var gift tidigare, med prästen Anders Olin i Drängsered. 1702, om jag minns rätt. Du råkar väl inte ha någon hum om var Lars Agrell kan ha kommit ifrån? I herdaminnet står att han var född i Västergötland, inte så värst mycket till hjälp...
Tack för att du läst min blogg!

Mvh
Helena

Hej Kenneth Bengtsson! Fantastiskt, vad du har jobbat med Lars Agrell! Skam till sägandes har jag inte bedrivit så mycket källforskning själv, utom i Hunnestads kyrkböcker. Nej, tyvärr vet jag inte när Annika och Lars gifte sig, men också Annika var gift tidigare, med prästen Anders Olin i Drängsered. 1702, om jag minns rätt. Du råkar väl inte ha någon hum om var Lars Agrell kan ha kommit ifrån? I herdaminnet står att han var född i Västergötland, inte så värst mycket till hjälp... Tack för att du läst min blogg! Mvh Helena
Gäst
Gäst - Kenneth Bengtsson den söndag, 11 oktober 2020 22:23

Hej Helena

Nej jag har inte lyckats hitta var ifrån Lars Agrell härstammade.

­Annika Agrell var gift första gången 1701-10-04 i Snöstorp (O) med kyrkoherde Olaus J Olin, begravd 1702-12-10 i Drängsered (N). Kyrkoherde i Drängsered 1696-1702.

Hej Helena Nej jag har inte lyckats hitta var ifrån Lars Agrell härstammade. ­Annika Agrell var gift första gången 1701-10-04 i Snöstorp (O) med kyrkoherde Olaus J Olin, begravd 1702-12-10 i Drängsered (N). Kyrkoherde i Drängsered 1696-1702.
Gäst
Gäst - Kenneth Bengtsson den söndag, 11 oktober 2020 22:30

Hej igen

Här är vad jag har on Annikas familj.



Tabell 1

Nicolaus Petri Agrelius (senare Agrell), död 1681. Borgmästare i Varberg. Agrelius stammade från Småland och skrev in sig vid Uppsala universitet 1646. Han fick 1654 tillstånd att utge en lärobok i matematik, som utkom 1655 under titeln Institutiones arithmeticae. Under en tid verkade han som lärare innan han 1658 blev tullnär i Varberg, och skall som sådan enligt egen utsago under Karl X Gustafs krig lyckas ha tagit priser till ett värde av 15.000–16.000 riksdaler. 1660 blev han även borgmästare i Varberg och samma år generalguvernörens ställföreträdande i staden, även om det ifrågasattes lämpligheten i att han satt på båda dessa poster. 1666 erhöll han Carl Gustaf Wrangel att granska fogdens räkenskaper för hans friherreskap Lindeberg och utsågs 1667 till inspektor över detsamma. Under hans tid som borgmästare inföll Varbergs brand 1666 och Agrelius reste kort efter branden till Stockholm för att utverka stöd för stadens återuppbyggnad.
Hans senare ämbetstid kännetecknades av konflikter med övriga stadsbor. Agrelius menade sig ha varit den enda i staden som hållit sig trogen Sverige under kriget och hade kallat de övriga borgarna "juteskälmar". En kommission som 1675 fick i uppdrag att granska Agrelius klagomål ansåg dock att hans kritik i många stycken var felaktig. Sin tjänst kom han dock att få behålla. Enligt hans änka var Magnus Gabriel De la Gardie hans beskyddare.
Studerade i Uppsala från 1646, gav 1655 ut en senare mycket använd lärobok i räknelära, Institutiones aritmetica. Tullnär i Varberg 1658, borgmästare 1660, 1665 inspektor på det Wrangelska godset Lindeberg i Halland.
Gift med Barbara Berndtz,

Barn:

Beata Agrell., död omkring 1710 i Läby (C) . Gift första gången med jägerifiskalen över Närke, Värmland, Dal, Bergslagen, Dalarna o Norrland, David Gudmundsson Krook, begravd 1695-12-10 i Filke, Hageby (C). Son till häradshövding Gudmund Krook. Gift andra gången 1699-09-xx i Hagby (C) med ”studiosus”, senare komminister i Läby, Benedikt (Bengt) Wallqvist, född 1670, död 1750-02-11 i Läby (C). Gift 1711 med sin piga Magdalena Ek.

Barn:

­ Magdalena Elisabet Krook, döpt 1686-02-21 i Filke, Hagby (C)

­ Barbro Katarina Krook, döpt 1688-12-12 och begravd 1691-04-19 i Filke, Hagby (C)

­ Barbara Elisabet Krook, döpt 1691-10-17 i Filke, Hagby (C)

­ Nils Krook, döpt 1692-10-26 och död 1693 i Filke, Hagby (C)

­ David Krook, döpt 1694-09-24 i Filke, Hagby (C), död 1738-01-03 i Atterstad, Sevalla (U). Löjtnant vid livdrabanterna till häst. Gift 1721-10-08 i Torstuna med Beata Margareta Drommel, född 1700-08-14, död 1736-11-09 i Atterstad, Sevalla (U). Dotter till Gustaf Drommel och Britta Westphal.

­ Lena Margareta Krook, begravd 1702-03-05 i Filke, Hagby (C)


Barbara Agrell, född omkring 1681, död 1741-02-02 i Picke, Od (P). Gift 1697-05-02 i Hagby (C) med Andreas Nicolai Blidberg ”Westgotus”, född omkring 1671, död 1720 i Od (P). Student i Uppsala 1694, prästvigd 1698 till pastorsadjunkt i Varv (P), komminister i Od (P) 1701.

Barn:

­ Anders Blidberg, född 1697-07-14 i Hagby (C)

­ Barbara Blidberg, född omkring 1699 i Varv (P), död 1757-01-07 i Lilla Picke, Od (P). Gift 1722 med faderns efterträdare Olof Larsson Grotte, född 1685, död 1757-05-04 i Od (P). Son till komministern i Härlunda (R) Lars Magni Grotte och Malin Sylvander.

­ Katarina Blidberg, född 1701

­ Nils Blidberg, född 1703 i Stångåsa, Od (P). Bokhållare vid auktionskammaren i Stockholm.

­ Ingeborg Blidberg, född 1706 i Od (P)

­ Petter Blidberg, född 1707 i Od (P)

­ Helena Blidberg, född 1710 i Od (P)

­ Beata, född 1712 i Od (P)



Emerentia Agrell,

Nils Agrell. Se tabell 2

Bernt Agrell. Se tabell 3

Petrus Agrell, (Häradsskrivare i Vändel (C) ??). Se tabell 4

Tabell 2

Nils Nilsson Agrell, född 1656 i Varberg (N), död 1692-02-06 på resa för att mottaga Helsingborgs pastorat. Inskriven i Lund 1673, magister i Uppsala, rektor i Varberg 1677. Vid samma tid pastor vid Svea livgarde och följde svenska armén i det skånska kriget. Kyrkoherde i Varberg 1679. Utnämnd till Vittaryd 1688, till Helsingborg 1691 och vid ungefär samma tid till Köping, men på församlingens övertalning stannade han kvar här . Gift 1680 med Gunilla Svensdotter Ausenius, född 1669, begravd 1719-06-12 i Snöstorp (N). Dotter till kyrkoherden i Torup (N) Sven Eriksson Ausenius och Ingrid Rubenia. Gunilla omgift 1693 med kyrkoherden i Snöstorp (N) Andreas Nilsson Kollinius, född 1666 i Tranemo, död 1717-12-11 i Snöstorp (N). Son till kyrkoherden i Tranemo Nils Andersson Kollinius och Katarina Bengtsdotter Tranander.

Barn:

­ Nils Agrell, som i ungdomen seglat till Ostindien.

­ Elisabet (Lisa) Agrell, född 1681 i Torup (N), begravd 1711-06-12 i Halmstad (N). Gift 1700-11-11 i Snöstorp (O) med Rector Scholae i Halmstad, senare kykoherde i Knäred Arvid Karlsson Bolhemius i hans första gifte, född 1666 i Ulvsbäck, Markaryd (G), död 1738-09-08. Son till kyrkoherden i Markaryd Karl Bolhemius och Ingeborg Arvidsdotter Tidera. Arvid gift andra gången 1713-02-15 i Halmstad (N) med Agneta Römer. Barn: Sven, född 1709-06-xx, död 1725-07-18 i Knäred (N). Elias, född 1711

­ Annika Agrell, Gift första gången 1701-10-04 i Snöstorp (O) med kyrkoherde Olaus J Olin, begravd 1702-12-10 i Drängsered (N). Kyrkoherde i Drängsered 1696-1702. Gift andra gången före 1710 med Lars Agrell (Agrelius ), född 1666, död 1731-09-27 i Hunnestad (N). Amiralitetspastor i Göteborg till 1709, kyrkoherde i Hunnestad 1709-1731. Lars Agrell tidigare gift 2 gånger. Gift första gången med NN, begravd 1700-12-24 i Göteborgs domkyrkoförsamling. Gift andra gången 1701-10-01 i Lindberg (N) med Katarina Lachonia, förmodligen död före 1709. Dotter till kyrkoherden i Enslöv (N) Johannes (Hans) Petri Lachonius och Mätta Brun.

­ Sven Agrell, född 1685 i Torup (N), död 1713 i Adrianopel, Turkiet. Inskrevs som student vid Lunds universitet 1702. Han anslöt sig som fältpräst till Karl XII:s armé i Sachsen 1707 och åtföljde i avvaktan på att erhålla befordran först Skaraborgs, sedan Kronobergs regemente. Han prästvigdes i kungens närvaro i Ukraina 4 april 1709. Efter att ha följt kungen till Turkiet blev han utnämnd till andre legationspredikant i Konstantinopel 3 november 1709. Agrelius har främst blivit känd för den dagbok han förde under fälttåget. Dess första del gick förlorad i Kapitulationen vid Perevolotjna. Dess andra del, som inleds med en sammanfattning av det förlorade partiet, blev dock räddad och förvaras nu i svenska riksarkivet. 1909 utgavs den i tryckt form.

­ Barbro Agrell, född 1687 i Torup (N), död 1750-10-16 i Borås (P). Gift 1707-06-25 i Snöstorp (N) med inspektor vid tullen Peter Wigarth, född 1680 i Singsjö, Vrå (G), död 1758-04-05 i Borås (P). Son till Gudmund Nilsson. Barn: Niklas Johannes, född 1710-05-08 i Borås (P). Gudmund, född 1711-09-28 i Borås (P). Peter, född 1712-10-24 i Borås (P). Inga Katarina, född 1714-05-01 i Borås (P). Nils, född 1715-11-05 i Borås (P). Anna Elisabet, född 1717-04-20 i Borås (P). Andreas, född 1718-12-19 i Borås (P). Inga Katarina, född 1720-09-06 i Borås (P). Ingrid Gunilla, född 1725-11-09 i Borås (P).

­ Ingela Agrell, född 1690-07-20 i Torup (N), död 1726-04-25 i Dalköpinge (M). Gift 1717-01-06 i Snöstorp (N) med regementspastor Olaus Örnberg, född 1680, död 1738-05-18 i Dalköpinge (M). Son till Nils Örnberg och Britta Rynning Barn: Niklas Andreas, döpt 1718-06-05 i Snöstorp (N). Britta Elisabet, född 1720-06-13 i Dalköpinge (M). Johan, född 1721-12-19 i Dalköpinge (M). Olof, född 1723-10-01 i Dalköpinge (M). Sven, född 1724-11-27 i Dalköpinge (M). Ingela Greta, född 1726-04-24 i Dalköpinge (M). Olaus Örnberg gift andra gången 1728-12-18 i Håslöv (M) med Britta Plantin.

Tabell 3
Bernt Agrell , kornett, löjtnant. Död 1712 i Wismar??. Gift första gången 1689-07-07 i Falkenberg (N) med Katarina Falkman, död 1690-07-16 i Falkenberg (N). Dotter till Johan Larsson (Falkman) och Elisabet Persdotter . Gift andra gången 1696-01-06 Karl Gustaf (Skedeskamma) (N,P) med Katarina Charlotta Reuterström, född 1666, död 1731-05-19 i Stackenäs . Dotter till Peder Göransson Falk (adlad Reuterström) och Ingrid Olsdotter Silverlod.

Tabell 4

Peterus (Petter) Agrell, död 1715-05-10 i Vendel (C). Häradsskrivare. Gift första gången 1694-01-25 i Helga Trefaldighet (C) med ladugårdsfogden Erik Joh. Ekegrens änka Kerstin Olsdotter. Gift andra gången 1700-11-04 i Vendel (C) med Elisabet Eriksdotter Vendler, död 1736-04-19 i Vendel (C). Dotter till Erik Andersson Vendel och Maria Persdotter Orm.

Barn:

­ Elisabet Agrell, född 1703, död 1781-07-18 i Gundbo, Vendel (C). Gift 1727-11-23 i Vendel (C) med sergeant Benjamin Elgklo, född 1693, död 1776-11-03 i Gundbo, Vendel (C).

­ Katarina Agrell, född 1705-10-27 och död 1706-03-18 i Bergby, Vendel (C)

­ Helena Agrell, född 1708-11-20 i Vendel (C), lever 1728 (fadder)

Hej igen Här är vad jag har on Annikas familj. Tabell 1 Nicolaus Petri Agrelius (senare Agrell), död 1681. Borgmästare i Varberg. Agrelius stammade från Småland och skrev in sig vid Uppsala universitet 1646. Han fick 1654 tillstånd att utge en lärobok i matematik, som utkom 1655 under titeln Institutiones arithmeticae. Under en tid verkade han som lärare innan han 1658 blev tullnär i Varberg, och skall som sådan enligt egen utsago under Karl X Gustafs krig lyckas ha tagit priser till ett värde av 15.000–16.000 riksdaler. 1660 blev han även borgmästare i Varberg och samma år generalguvernörens ställföreträdande i staden, även om det ifrågasattes lämpligheten i att han satt på båda dessa poster. 1666 erhöll han Carl Gustaf Wrangel att granska fogdens räkenskaper för hans friherreskap Lindeberg och utsågs 1667 till inspektor över detsamma. Under hans tid som borgmästare inföll Varbergs brand 1666 och Agrelius reste kort efter branden till Stockholm för att utverka stöd för stadens återuppbyggnad. Hans senare ämbetstid kännetecknades av konflikter med övriga stadsbor. Agrelius menade sig ha varit den enda i staden som hållit sig trogen Sverige under kriget och hade kallat de övriga borgarna "juteskälmar". En kommission som 1675 fick i uppdrag att granska Agrelius klagomål ansåg dock att hans kritik i många stycken var felaktig. Sin tjänst kom han dock att få behålla. Enligt hans änka var Magnus Gabriel De la Gardie hans beskyddare. Studerade i Uppsala från 1646, gav 1655 ut en senare mycket använd lärobok i räknelära, Institutiones aritmetica. Tullnär i Varberg 1658, borgmästare 1660, 1665 inspektor på det Wrangelska godset Lindeberg i Halland. Gift med Barbara Berndtz, Barn: Beata Agrell., död omkring 1710 i Läby (C) . Gift första gången med jägerifiskalen över Närke, Värmland, Dal, Bergslagen, Dalarna o Norrland, David Gudmundsson Krook, begravd 1695-12-10 i Filke, Hageby (C). Son till häradshövding Gudmund Krook. Gift andra gången 1699-09-xx i Hagby (C) med ”studiosus”, senare komminister i Läby, Benedikt (Bengt) Wallqvist, född 1670, död 1750-02-11 i Läby (C). Gift 1711 med sin piga Magdalena Ek. Barn: ­ Magdalena Elisabet Krook, döpt 1686-02-21 i Filke, Hagby (C) ­ Barbro Katarina Krook, döpt 1688-12-12 och begravd 1691-04-19 i Filke, Hagby (C) ­ Barbara Elisabet Krook, döpt 1691-10-17 i Filke, Hagby (C) ­ Nils Krook, döpt 1692-10-26 och död 1693 i Filke, Hagby (C) ­ David Krook, döpt 1694-09-24 i Filke, Hagby (C), död 1738-01-03 i Atterstad, Sevalla (U). Löjtnant vid livdrabanterna till häst. Gift 1721-10-08 i Torstuna med Beata Margareta Drommel, född 1700-08-14, död 1736-11-09 i Atterstad, Sevalla (U). Dotter till Gustaf Drommel och Britta Westphal. ­ Lena Margareta Krook, begravd 1702-03-05 i Filke, Hagby (C) Barbara Agrell, född omkring 1681, död 1741-02-02 i Picke, Od (P). Gift 1697-05-02 i Hagby (C) med Andreas Nicolai Blidberg ”Westgotus”, född omkring 1671, död 1720 i Od (P). Student i Uppsala 1694, prästvigd 1698 till pastorsadjunkt i Varv (P), komminister i Od (P) 1701. Barn: ­ Anders Blidberg, född 1697-07-14 i Hagby (C) ­ Barbara Blidberg, född omkring 1699 i Varv (P), död 1757-01-07 i Lilla Picke, Od (P). Gift 1722 med faderns efterträdare Olof Larsson Grotte, född 1685, död 1757-05-04 i Od (P). Son till komministern i Härlunda (R) Lars Magni Grotte och Malin Sylvander. ­ Katarina Blidberg, född 1701 ­ Nils Blidberg, född 1703 i Stångåsa, Od (P). Bokhållare vid auktionskammaren i Stockholm. ­ Ingeborg Blidberg, född 1706 i Od (P) ­ Petter Blidberg, född 1707 i Od (P) ­ Helena Blidberg, född 1710 i Od (P) ­ Beata, född 1712 i Od (P) Emerentia Agrell, Nils Agrell. Se tabell 2 Bernt Agrell. Se tabell 3 Petrus Agrell, (Häradsskrivare i Vändel (C) ??). Se tabell 4 Tabell 2 Nils Nilsson Agrell, född 1656 i Varberg (N), död 1692-02-06 på resa för att mottaga Helsingborgs pastorat. Inskriven i Lund 1673, magister i Uppsala, rektor i Varberg 1677. Vid samma tid pastor vid Svea livgarde och följde svenska armén i det skånska kriget. Kyrkoherde i Varberg 1679. Utnämnd till Vittaryd 1688, till Helsingborg 1691 och vid ungefär samma tid till Köping, men på församlingens övertalning stannade han kvar här . Gift 1680 med Gunilla Svensdotter Ausenius, född 1669, begravd 1719-06-12 i Snöstorp (N). Dotter till kyrkoherden i Torup (N) Sven Eriksson Ausenius och Ingrid Rubenia. Gunilla omgift 1693 med kyrkoherden i Snöstorp (N) Andreas Nilsson Kollinius, född 1666 i Tranemo, död 1717-12-11 i Snöstorp (N). Son till kyrkoherden i Tranemo Nils Andersson Kollinius och Katarina Bengtsdotter Tranander. Barn: ­ Nils Agrell, som i ungdomen seglat till Ostindien. ­ Elisabet (Lisa) Agrell, född 1681 i Torup (N), begravd 1711-06-12 i Halmstad (N). Gift 1700-11-11 i Snöstorp (O) med Rector Scholae i Halmstad, senare kykoherde i Knäred Arvid Karlsson Bolhemius i hans första gifte, född 1666 i Ulvsbäck, Markaryd (G), död 1738-09-08. Son till kyrkoherden i Markaryd Karl Bolhemius och Ingeborg Arvidsdotter Tidera. Arvid gift andra gången 1713-02-15 i Halmstad (N) med Agneta Römer. Barn: Sven, född 1709-06-xx, död 1725-07-18 i Knäred (N). Elias, född 1711 ­ Annika Agrell, Gift första gången 1701-10-04 i Snöstorp (O) med kyrkoherde Olaus J Olin, begravd 1702-12-10 i Drängsered (N). Kyrkoherde i Drängsered 1696-1702. Gift andra gången före 1710 med Lars Agrell (Agrelius ), född 1666, död 1731-09-27 i Hunnestad (N). Amiralitetspastor i Göteborg till 1709, kyrkoherde i Hunnestad 1709-1731. Lars Agrell tidigare gift 2 gånger. Gift första gången med NN, begravd 1700-12-24 i Göteborgs domkyrkoförsamling. Gift andra gången 1701-10-01 i Lindberg (N) med Katarina Lachonia, förmodligen död före 1709. Dotter till kyrkoherden i Enslöv (N) Johannes (Hans) Petri Lachonius och Mätta Brun. ­ Sven Agrell, född 1685 i Torup (N), död 1713 i Adrianopel, Turkiet. Inskrevs som student vid Lunds universitet 1702. Han anslöt sig som fältpräst till Karl XII:s armé i Sachsen 1707 och åtföljde i avvaktan på att erhålla befordran först Skaraborgs, sedan Kronobergs regemente. Han prästvigdes i kungens närvaro i Ukraina 4 april 1709. Efter att ha följt kungen till Turkiet blev han utnämnd till andre legationspredikant i Konstantinopel 3 november 1709. Agrelius har främst blivit känd för den dagbok han förde under fälttåget. Dess första del gick förlorad i Kapitulationen vid Perevolotjna. Dess andra del, som inleds med en sammanfattning av det förlorade partiet, blev dock räddad och förvaras nu i svenska riksarkivet. 1909 utgavs den i tryckt form. ­ Barbro Agrell, född 1687 i Torup (N), död 1750-10-16 i Borås (P). Gift 1707-06-25 i Snöstorp (N) med inspektor vid tullen Peter Wigarth, född 1680 i Singsjö, Vrå (G), död 1758-04-05 i Borås (P). Son till Gudmund Nilsson. Barn: Niklas Johannes, född 1710-05-08 i Borås (P). Gudmund, född 1711-09-28 i Borås (P). Peter, född 1712-10-24 i Borås (P). Inga Katarina, född 1714-05-01 i Borås (P). Nils, född 1715-11-05 i Borås (P). Anna Elisabet, född 1717-04-20 i Borås (P). Andreas, född 1718-12-19 i Borås (P). Inga Katarina, född 1720-09-06 i Borås (P). Ingrid Gunilla, född 1725-11-09 i Borås (P). ­ Ingela Agrell, född 1690-07-20 i Torup (N), död 1726-04-25 i Dalköpinge (M). Gift 1717-01-06 i Snöstorp (N) med regementspastor Olaus Örnberg, född 1680, död 1738-05-18 i Dalköpinge (M). Son till Nils Örnberg och Britta Rynning Barn: Niklas Andreas, döpt 1718-06-05 i Snöstorp (N). Britta Elisabet, född 1720-06-13 i Dalköpinge (M). Johan, född 1721-12-19 i Dalköpinge (M). Olof, född 1723-10-01 i Dalköpinge (M). Sven, född 1724-11-27 i Dalköpinge (M). Ingela Greta, född 1726-04-24 i Dalköpinge (M). Olaus Örnberg gift andra gången 1728-12-18 i Håslöv (M) med Britta Plantin. Tabell 3 Bernt Agrell , kornett, löjtnant. Död 1712 i Wismar??. Gift första gången 1689-07-07 i Falkenberg (N) med Katarina Falkman, död 1690-07-16 i Falkenberg (N). Dotter till Johan Larsson (Falkman) och Elisabet Persdotter . Gift andra gången 1696-01-06 Karl Gustaf (Skedeskamma) (N,P) med Katarina Charlotta Reuterström, född 1666, död 1731-05-19 i Stackenäs . Dotter till Peder Göransson Falk (adlad Reuterström) och Ingrid Olsdotter Silverlod. Tabell 4 Peterus (Petter) Agrell, död 1715-05-10 i Vendel (C). Häradsskrivare. Gift första gången 1694-01-25 i Helga Trefaldighet (C) med ladugårdsfogden Erik Joh. Ekegrens änka Kerstin Olsdotter. Gift andra gången 1700-11-04 i Vendel (C) med Elisabet Eriksdotter Vendler, död 1736-04-19 i Vendel (C). Dotter till Erik Andersson Vendel och Maria Persdotter Orm. Barn: ­ Elisabet Agrell, född 1703, död 1781-07-18 i Gundbo, Vendel (C). Gift 1727-11-23 i Vendel (C) med sergeant Benjamin Elgklo, född 1693, död 1776-11-03 i Gundbo, Vendel (C). ­ Katarina Agrell, född 1705-10-27 och död 1706-03-18 i Bergby, Vendel (C) ­ Helena Agrell, född 1708-11-20 i Vendel (C), lever 1728 (fadder)
Gäst
Gäst - Kenneth Bengtsson den måndag, 12 oktober 2020 16:07

Ser att jag har fel födelsedatum för Petter Agrells dotter Helena, rätt skall vara 1711-08-20

Ser att jag har fel födelsedatum för Petter Agrells dotter Helena, rätt skall vara 1711-08-20
Sofia Carlenberg den onsdag, 03 november 2021 19:15

Tack till både Helena och Kenneth för utförlig information! Guld värt för någon som mig som just hittat hit med min släktforskning. Har Barbro/Barbara Agrell och maken Andreas Nicolai Blidberg i mitt släktträd. Födelse för dessa borde vara ca 1670 på Barbara och ca 1671 på Andreas, om man räknar bakåt från den ålder som nämns i deras båda dödböcker i Od. Men var finner jag en källa som visar att denna Barbara är dotter till Nicolaus Petri Agrelius (senare Agrell) med fru?

Med vänlig hälsning,
Sofia

Tack till både Helena och Kenneth för utförlig information! Guld värt för någon som mig som just hittat hit med min släktforskning. Har Barbro/Barbara Agrell och maken Andreas Nicolai Blidberg i mitt släktträd. Födelse för dessa borde vara ca 1670 på Barbara och ca 1671 på Andreas, om man räknar bakåt från den ålder som nämns i deras båda dödböcker i Od. Men var finner jag en källa som visar att denna Barbara är dotter till Nicolaus Petri Agrelius (senare Agrell) med fru? Med vänlig hälsning, Sofia
Roger Hammarström den måndag, 19 december 2022 13:48

Utmärkt Kenneth. Har du några indikationer på om Agrell arna återgår till Agrelius? Såsom Nicolaus Petri Agrelius först
använde sitt efternamn. Jag har några Agrelius i ett av mina träd. Christopher Christian Agrelius född i Södermanland 1694 med dog i Femsjö Halland 26 MAR 1767

Hans far dog 8 DEC 1735 • nöckna, Mörkö, Södermanland, Sverige och var född 18 aug 1671, oklart var.

Jag gissar att det finns kopplingar till Agrell/Agrelius i Halland som du har forskat på. Det förefaller märkligt att ta en tjänst som soldat i Femsjö i Halland om man är född i Södermanland. Hans hustru kommer Bolmsö Småland.

Har du koll på eventuella bröder till Nicolaus Petri Agrelius ?

Utmärkt Kenneth. Har du några indikationer på om Agrell arna återgår till Agrelius? Såsom Nicolaus Petri Agrelius först använde sitt efternamn. Jag har några Agrelius i ett av mina träd. Christopher Christian Agrelius född i Södermanland 1694 med dog i Femsjö Halland 26 MAR 1767 Hans far dog 8 DEC 1735 • nöckna, Mörkö, Södermanland, Sverige och var född 18 aug 1671, oklart var. Jag gissar att det finns kopplingar till Agrell/Agrelius i Halland som du har forskat på. Det förefaller märkligt att ta en tjänst som soldat i Femsjö i Halland om man är född i Södermanland. Hans hustru kommer Bolmsö Småland. Har du koll på eventuella bröder till Nicolaus Petri Agrelius ?
Gäst
Gäst - Kenneth Bengtsson den söndag, 11 oktober 2020 22:34

Lite källor också.

Halmstads häradsrätt (N) FIIa:2 (1692-1695) Bild 243
Anno 1693, den 3 Octobris, effter plägat communication, medh wedherbörande, blef hållen richtigh Registrering, Skiffte och dehlningh, effter fordom Probsten och Körkioheerden till Helsingborgh, dhen Ehrewordige och HöghLärde Herr Magistrum Nicolaum Agrell, emellan dheß effterLåtne K: Hustru Ehreboren och dygdesamma Matronan Hustru Gunilla Auseniam, och begges dheras Barn, Elisabeth, Annicka, Swen, Barbro, Engel och Nils Agrell, och ändoch Leutnanten Edle och Manhafft[ig]e Berent Agrell, såsom närmaste Skyldheman och Fadher brodher till Barnen, war kallat, och annu ey tillstädes, har men Lykwähl Registeringen begynt, intill dheß dhen 4 hujus Wälbemte Hr Leutnant tillstädes kom, dhå honom förLästes Pastoris till Snöstorp och Tröninge, Wördige och Wällärde Hr Andreæ Collinij Bref, dher uthinnan han såsom Enckians förlofwade Mann, af Fadherl: Kärleek och vinwårdnadt för Barnen, sigh påtages, att willja dheras Patrimonium mothtaga, sedhan dhet effter Lagh afwytrat blifwer att förqalta och förestå......Swågern Hr Fiscalen David Krook ey tillstädeß war....
Godz Ahylta 1 hemman

Halmstads häradsrätt (N) FIIa:1 (1671-1691) Bild 60 / sid 81
8/9 1687 hölls skifte efter framlidne kyrkoherden i Torup Svenonem Ausenium som avled 1678. Efterlämnade änkan Ingrid Rubeniam. Barn: Gunilla, Johan, Daniel, Samuel, Nicolaus, Annika, Sara Benedikta och Margareta Britta. Kyrkoherden Nils Agell på sin hustru Gunilla Ausenia, fänrik Johan Ausenius.

Himle häradsrätt (N) FIIa:3 (1751-1755) Bild 513 / sid 173
Åhr 1755 den 26 och 27 Februarii blef af undertecknad uppå anmodan förrättat laga Bo upteckning efter aflne Frälße Inspectoren wid Respective Herrar Tripparnes godz här i Halland Christopher Möller, som bodde och dödde här på 11/24 Frälße hemmanet Hunnestad Anders Torbiörsg: samt efter sig lämnat, jemte des i lifstiden kiära ällskeliga maka och Hustru Madame Hellena Agrell, Trenne döttrar, neml: Catharina Lucia, Christina och Anna Maria, warandes äldsta dottren förlofwad med aflne Möllers efterträdare i Embetet, Inspectoren wid förenämbde frällse godz Ähreborne och Wälbetrodde Hr Anders Jönsson, som nu war tillstädes jemte Änkan och deß omyndiga döttrar, Christina 22 år gammal och Anna Maria 20 åhr gammal, men ingen å deße yngre döttrars wägnar närwarande mer än Kyrckioherden här i Hunnestad Wälärewördige och Höglärde Herr Magnus Roselius...

Enligt bouppteckningen fanns följande silverföremål med inskriptioner:
En större förgylld bägare daterad 1749 C:M:H:A (Christoffer Möller - Helena Agrell)
En dito äldre A.S.C.AU.tZ.E M:B:O.r.G
En mindre J:M L:F (Jakob Möller - Lucia F-Dotter)
En mindre åttakantig B:J:S J:P Gifwen till J:B:S 1699 (Hustruns morgongåva)
En mindre daterad 1726 J:C:M L:F (Jakob Christoffer Möller - Lucia F-Dotter)
En matsked daterad 1723 J:C:M L:F (Jakob Christoffer Möller - Lucia F-Dotter) (Hustruns morgongåva)
En matsked daterad 1728 C.Möller
En matsked C:M H:A (Christoffer Möller - Helena Agrell)
En matsked A:RE:M:F



Tönnersjö häradsrätt (N) FIIa:2 (1718-1731) Bild 147
Anno 1719 d. 16 junij har uti Snöstorp af HäradsHöfdingen Hugo Wilman hållen laga afwittring effter frambl: Probsten och Kyrckioherden Herr Andreas Kollin och des Hustru Gunnela Ausenia, närwarande deras begge kullar barn, 1o Sl: Probstinnans egna af förra gifftet och Sl: Herr Probstens Stufbarn We Sohnen Nills Agrell, som i ungdomen seglat till Ostindien, wetandes man intet om han är lefwandes elr dödh, döttrarne Elisabet Agrell, som är död och lämnat effter sig 2 Söhner å hwars wägnar Kyrckioherden Herr Magist. Arwed Bohlenius war till städes, dottn Annica Agrell, gifft med Kyrckioherden Herr Lars Agrell i Hunnesta, dr Barbro Agrell, gifft med Tullinspectoren Herr Petter Wigart i Boråhs, dotn Engel, gifft med Kyrckioherden i Dahlkiöping Hr Mag: Olaus Örnberg, och af senare gifftet endast dott: Sara Kollin gifft med Kyrckioherden i Snöstorp Herr Christien Hummel, uti hwilckas närwaro uppgafs och inventerades som föllier




Lite källor också. Halmstads häradsrätt (N) FIIa:2 (1692-1695) Bild 243 Anno 1693, den 3 Octobris, effter plägat communication, medh wedherbörande, blef hållen richtigh Registrering, Skiffte och dehlningh, effter fordom Probsten och Körkioheerden till Helsingborgh, dhen Ehrewordige och HöghLärde Herr Magistrum Nicolaum Agrell, emellan dheß effterLåtne K: Hustru Ehreboren och dygdesamma Matronan Hustru Gunilla Auseniam, och begges dheras Barn, Elisabeth, Annicka, Swen, Barbro, Engel och Nils Agrell, och ändoch Leutnanten Edle och Manhafft[ig]e Berent Agrell, såsom närmaste Skyldheman och Fadher brodher till Barnen, war kallat, och annu ey tillstädes, har men Lykwähl Registeringen begynt, intill dheß dhen 4 hujus Wälbemte Hr Leutnant tillstädes kom, dhå honom förLästes Pastoris till Snöstorp och Tröninge, Wördige och Wällärde Hr Andreæ Collinij Bref, dher uthinnan han såsom Enckians förlofwade Mann, af Fadherl: Kärleek och vinwårdnadt för Barnen, sigh påtages, att willja dheras Patrimonium mothtaga, sedhan dhet effter Lagh afwytrat blifwer att förqalta och förestå......Swågern Hr Fiscalen David Krook ey tillstädeß war.... Godz Ahylta 1 hemman Halmstads häradsrätt (N) FIIa:1 (1671-1691) Bild 60 / sid 81 8/9 1687 hölls skifte efter framlidne kyrkoherden i Torup Svenonem Ausenium som avled 1678. Efterlämnade änkan Ingrid Rubeniam. Barn: Gunilla, Johan, Daniel, Samuel, Nicolaus, Annika, Sara Benedikta och Margareta Britta. Kyrkoherden Nils Agell på sin hustru Gunilla Ausenia, fänrik Johan Ausenius. Himle häradsrätt (N) FIIa:3 (1751-1755) Bild 513 / sid 173 Åhr 1755 den 26 och 27 Februarii blef af undertecknad uppå anmodan förrättat laga Bo upteckning efter aflne Frälße Inspectoren wid Respective Herrar Tripparnes godz här i Halland Christopher Möller, som bodde och dödde här på 11/24 Frälße hemmanet Hunnestad Anders Torbiörsg: samt efter sig lämnat, jemte des i lifstiden kiära ällskeliga maka och Hustru Madame Hellena Agrell, Trenne döttrar, neml: Catharina Lucia, Christina och Anna Maria, warandes äldsta dottren förlofwad med aflne Möllers efterträdare i Embetet, Inspectoren wid förenämbde frällse godz Ähreborne och Wälbetrodde Hr Anders Jönsson, som nu war tillstädes jemte Änkan och deß omyndiga döttrar, Christina 22 år gammal och Anna Maria 20 åhr gammal, men ingen å deße yngre döttrars wägnar närwarande mer än Kyrckioherden här i Hunnestad Wälärewördige och Höglärde Herr Magnus Roselius... Enligt bouppteckningen fanns följande silverföremål med inskriptioner: En större förgylld bägare daterad 1749 C:M:H:A (Christoffer Möller - Helena Agrell) En dito äldre A.S.C.AU.tZ.E M:B:O.r.G En mindre J:M L:F:D (Jakob Möller - Lucia F-Dotter) En mindre åttakantig B:J:S J:P:D Gifwen till J:B:S 1699 (Hustruns morgongåva) En mindre daterad 1726 J:C:M L:F:D (Jakob Christoffer Möller - Lucia F-Dotter) En matsked daterad 1723 J:C:M L:F:D (Jakob Christoffer Möller - Lucia F-Dotter) (Hustruns morgongåva) En matsked daterad 1728 C.Möller En matsked C:M H:A (Christoffer Möller - Helena Agrell) En matsked A:RE:M:F Tönnersjö häradsrätt (N) FIIa:2 (1718-1731) Bild 147 Anno 1719 d. 16 junij har uti Snöstorp af HäradsHöfdingen Hugo Wilman hållen laga afwittring effter frambl: Probsten och Kyrckioherden Herr Andreas Kollin och des Hustru Gunnela Ausenia, närwarande deras begge kullar barn, 1o Sl: Probstinnans egna af förra gifftet och Sl: Herr Probstens Stufbarn We Sohnen Nills Agrell, som i ungdomen seglat till Ostindien, wetandes man intet om han är lefwandes elr dödh, döttrarne Elisabet Agrell, som är död och lämnat effter sig 2 Söhner å hwars wägnar Kyrckioherden Herr Magist. Arwed Bohlenius war till städes, dottn Annica Agrell, gifft med Kyrckioherden Herr Lars Agrell i Hunnesta, dr Barbro Agrell, gifft med Tullinspectoren Herr Petter Wigart i Boråhs, dotn Engel, gifft med Kyrckioherden i Dahlkiöping Hr Mag: Olaus Örnberg, och af senare gifftet endast dott: Sara Kollin gifft med Kyrckioherden i Snöstorp Herr Christien Hummel, uti hwilckas närwaro uppgafs och inventerades som föllier
Gäst
Gäst - Kenneth Bengtsson den söndag, 11 oktober 2020 22:36

Glada gubbar blev det i stället för ett D

Glada gubbar blev det i stället för ett D
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 april 2024

Captcha bild