När släktforskningen får liv

Så var det äntligen dags! Nu på söndag den 19 oktober kl. 20.00 är det säsongsstart för TV-programmet "Allt för Sverige". Den nya säsongen är den fjärde i ordningen och visas som vanligt på SVT1 med Anders Lundin som programledare. Tio utvalda svensk-amerikaner med olika bakgrund kommer till Sverige med förhoppningar om att få lära sig mer om vårt land och sina svenska släktingar.

Tillsammans med deltagarna och programledaren slussas vi mellan olika platser i Sverige för att få veta mer om svensk kultur och kutym. Vackra naturlandskap varvas med historia och udda tävlingsgrenar. En efter en får deltagarna åka tillbaka till USA, bara en blir kvar och får priset - en släktträff med den svenska släkten.

Under våren 2014 fick jag beskedet att jag fått en av släktforskartjänsterna inför den kommande säsongen. Tillsammans med Leif Mörkfors, som fick huvudansvaret, skulle jag samla ihop det material som så småningom blev till en levande berättelse i TV. Redan innan jag satte igång förstod jag att det var ett enormt arbete, men det visade sig vara ännu större än jag trodde!

Den första månaden på mitt nya jobb ägnades åt att kontrollera att de som ansökt till programmet verkligen hade svenska anor. Programmet har en egen hemsida där man fyller i ett formulär med ett stort antal frågor, bl.a. kring vad man vet om den svenska släkten, och utifrån den informationen började jag mitt sökande. I vissa fall fanns det mycket upplysningar, men oftast var det ganska knapert. Vissa hade far- eller morföräldrar som emigrerat, andra hade en farfars farfars far som gjort samma sak 50 år tidigare. Varje fall var unikt och hade sin problematik.

En första gallring gjordes av de castingansvariga genom intervjuer på telefon och Skype. Därefter valdes ett 40-tal personer ut för att träffa castingteamet  i USA innan det slutgiltiga beskedet kom. Vid valet av deltagare var det i första hand deras personlighet som spelade in, men vi ville även ha personer med släkt från spännande (och nya) platser och med spännande släkthistorier.  

När deltagarna var valda började nästa del i arbetet, nämligen att generation för generation följa deras svenska emigrants släkt bakåt i Sverige och hitta spännande information. Både jag och Leif ville hitta det där lilla extra om varje person för att göra berättelserna mer levande, så det blev ett intensivt forskande, både i kyrkoarkiv och andra handlingar. Parallellt med det började vi också forska framåt i tiden för att hitta levande släktingar till en ev. släktträff. Eftersom vi inte visste vem som skulle vinna var vi tvungna att förbereda alla tio!

b2ap3_thumbnail_Allt-fr-Sverige.jpgb2ap3_thumbnail_Allt-fr-Sverige.jpg

Troy, John, George, Nick, Leslie, Courtney, Nate, Jennette, Katie och Amanda
- de tio deltagarna i fjärde säsongen av "Allt för Sverige
". (Foto: SVT)

Programmets kärna, som särskilt intresserar oss släktforskare, är de s.k. "skatterna", där deltagarna ensamma får åka iväg till sin svenska släkts hembygd och lära sig mer om hur livet var för dem innan de emigrerade. På en stubbe, sten eller annan upphöjning i naturen får deltagarna öppna en skattkista, vilken innehåller ett brev och ett urval av fotografier och andra dokument som kastar ljus över deras för länge sedan avlidna förfäder.

Det är spännande, lärorikt och känslosamt. Många tror kanske att det "bara är TV", och att man genom omtagning efter omtagning tvingat fram en tår eller två, men så är verkligen inte fallet.  Jag deltog även under inspelningarna och ansvarade då för de ovannämnda "skatterna". Till min förvåning blev flera av deltagarna mycket berörda av det de fick veta om sin släkt, och många gånger resulterade det i att även vi i inspelningsteamet fällde en tår - särskilt när deltagaren läste sitt brev högt. En av anledningarna till att det är så väldigt laddat är för att breven också anknyter till deltagaren och dennes livserfarenheter. Man kan t.ex. hitta likheter mellan deltagaren och någon av hans eller hennes förfäder. Det förstår man tyvärr inte alltid i TV, eftersom större delen av materialet har klippts bort.

I andra fall är tyngdpunkten i berättelsen istället varför deltagarnas släktingar valde att lämna Sverige. Genom kyrkböcker och andra källor kan man måla upp en bild av hur vissa levde i svår fattigdom och inte hade något annat val än att emigrera. I vissa fall kan man också hitta mer konkreta avtryck från deltagarnas förfäder, t.ex. genom brev som skickats från USA hem till Sverige.

Kanske handlar det i slutändan om att äntligen få en slags bekräftelse, både för sin egen skull och för sina närmaste borta i USA. Man har pratat i flera generationer om den svenska man eller kvinna som tog sitt pick och pack och lämnade Sverige, men man vet inget namn och inget om personens bakgrund.  Plötsligt får man allting svart på vitt och en av livets pusselbitar är på plats. I likhet med många adopterade, tror jag att amerikaner känner en viss rotlöshet. Till skillnad från oss i Sverige, som ofta kan följa vår släkt i flera generationer inom ett begränsat område, är alla mer eller mindre inflyttade till USA.

Jag kan redan nu utlova en väldigt spännande programserie med många intressanta släkthistorier! Hoppas ni tycker det är lika kul som oss att få följa med på de tio svensk-amerikanernas fantastiska resa. Vem vet - kanske är ni också en del av de berättelser som skildras i programmet och har gemensamma anor med deltagarna!!

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

»Hans kropp var redan stel och kall»
Storväxt yngling blev brudgum

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 2

Daniel Johnsson den måndag, 20 oktober 2014 10:49

Självklart kommer man följa även den här säsongen! Det jag slogs av var att flera av deltagarnas svenska släktingar utvandrade så sent som på 1910- och 20-talet, och att de så snabbt tappade kontakten med dom här hemma. Men det var väl så att man skapade sig sitt nya liv där på andra sidan Atlanten. Det jag som tittare är nyfiken på är hur omfattande är det material som ni tar fram till varje person och som dom får med sig när dom åker hem, väljer ni att stanna vid exempelvis femte generation bakåt i tiden? Som släktforskare skulle det också vara roligt om ni kunde presentera de äldre generationerna i släktträdet för varje person, tror det skulle vara kul och se om man själv är släkt med någon av deltagarna, även om det är på långt håll.

Självklart kommer man följa även den här säsongen! :) Det jag slogs av var att flera av deltagarnas svenska släktingar utvandrade så sent som på 1910- och 20-talet, och att de så snabbt tappade kontakten med dom här hemma. Men det var väl så att man skapade sig sitt nya liv där på andra sidan Atlanten. Det jag som tittare är nyfiken på är hur omfattande är det material som ni tar fram till varje person och som dom får med sig när dom åker hem, väljer ni att stanna vid exempelvis femte generation bakåt i tiden? Som släktforskare skulle det också vara roligt om ni kunde presentera de äldre generationerna i släktträdet för varje person, tror det skulle vara kul och se om man själv är släkt med någon av deltagarna, även om det är på långt håll.
Fredrik Mejster den torsdag, 13 november 2014 02:41

Hej Daniel! Det är spridda skurar när det gäller emigrationsår, liksom närheten i släktskap mellan deltagaren och emigranten. Du har rätt i att flera deltagare i år har nära kopplingar till sina emigranter - särskilt George, vars pappa emigrerade som barn, och Troy, som hade en farmor som åkte mot USA. Arbetet med släktforskningen är omfattande, men det är inte på förhand bestämt att man ska utforska ett visst antal generationer bakåt på alla led för att ge deltagaren ett komplett släktträd. Det handlar snarare om att leta runt och se om man kan hitta något spännande och som kan kopplas ihop med deltagarens personlighet eller erfarenheter. Många gånger handlar det också om att försöka ge deltagaren svar på varför emigranten lämnade Sverige.Håller med om att det hade varit roligare (för oss släktforskare i vart fall!) att få en tydligare bild av deltagarnas släktträd. Som det är nu släpper produktionsbolaget ingenting förrän serien har gått färdigt på TV. Min förhoppning, om det blir fler säsonger, är att skapa en app eller liknande där man efter varje avsnitt kan se vad deltagarna fick i sin skattkista (brev, fotografier, kartor och andra handlingar). På samma sätt kan man lägga upp släktträden i samband med att en deltagare tvingas åka hem. Den som lever får se...

Hej Daniel! Det är spridda skurar när det gäller emigrationsår, liksom närheten i släktskap mellan deltagaren och emigranten. Du har rätt i att flera deltagare i år har nära kopplingar till sina emigranter - särskilt George, vars pappa emigrerade som barn, och Troy, som hade en farmor som åkte mot USA. Arbetet med släktforskningen är omfattande, men det är inte på förhand bestämt att man ska utforska ett visst antal generationer bakåt på alla led för att ge deltagaren ett komplett släktträd. Det handlar snarare om att leta runt och se om man kan hitta något spännande och som kan kopplas ihop med deltagarens personlighet eller erfarenheter. Många gånger handlar det också om att försöka ge deltagaren svar på varför emigranten lämnade Sverige.Håller med om att det hade varit roligare (för oss släktforskare i vart fall!) att få en tydligare bild av deltagarnas släktträd. Som det är nu släpper produktionsbolaget ingenting förrän serien har gått färdigt på TV. Min förhoppning, om det blir fler säsonger, är att skapa en app eller liknande där man efter varje avsnitt kan se vad deltagarna fick i sin skattkista (brev, fotografier, kartor och andra handlingar). På samma sätt kan man lägga upp släktträden i samband med att en deltagare tvingas åka hem. Den som lever får se...:)
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild