Mormors mormors mormor...

Förra veckan var hektisk, och inte bara med morsdagsfirande med barn och barnbarn. Dagarna innan fick jag flera mailkontakter med släktingar och möjliga släktingar tack vare mitt DNA-test. Det rasslade till, som hängivna DNA-släktforskare säger. I Peter Sjölunds blogginlägg igår kan ni läsa om vad det beror på.

Att försöka reda ut hur en är släkt kan ta sin tid men ibland är det lätt. En ny träff på Family Finder var så nära som tremänning och det visste min släkting direkt när jag mailat henne. En annan har vi inte rett ut än och en tredje är utredd efter lite letande. De träffarna har jag fått via testet Family Finder.

Det här är ju spännande och kul, att hitta släktingar en inte visste om. Verkligen roligt.

Men jag började med ett mtDNA-test, inte Family Finder. mtDNA-test ger alltså inte så mycket träffar bland närmare släktingar utan berättar mer om mitt ursprung på moderlinjen. Det vill säga varifrån min mormor mormors mormors mormors mormors... kommer för flera tusen år sedan. Vi kom till Sverige med en invandringsvåg av bönder för ungefär 6 000 år sedan. Vi kom till Halland och Västergötland och där har vi stannat kvar. Bönderna som invandrade kom från södra Europa, från ett område kring Turkiet. De trängde delvis ut en tidigare invandringsgrupp med jägare och samlare. Detta vet jag för att min haplogrupp är H1b och den har jag läst om, bl a i Karin Bojs bok "Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren". Det tycker jag är mycket intressant.


Mitt ursprung, enligt DNA-testet. 100 procent skandinav.


Det här är min moderlinje i fem generationer. Jag själv till vänster, min mamma, min mormor, mammas mormor och mormors mormor. Visst finns det likheter? Min mamma är nog mest olik oss andra, hon liknar mer släkten på sin pappas sida, min morfar.

Det finns de som är experter på DNA-test och kan det här mycket bättre, t ex Peter Sjölund som bloggar här, och Magnus Bäckmark. Båda två har skrivit handböcker i ämnet. Och kunskapen sprider sig till allt fler, jag blir imponerad hela tiden av vad andra lärt sig. Själv har jag inte alls förstått vad allt betyder som visas i resultaten.

Det jag förstår är att ju mer gemensamt cM vi har ju närmare släkt är vi. Och utifrån de träffar där släktskapet är klarlagt tänker jag att jag någorlunda bör förstå ungefär hur nära släktskap jag har med andra träffar. Jag har också förstått att detta som kallas chromosome browser säger något om släktskapet, men jag har ännu inte lärt mig vad och hur jag ska tolka det.
Så här ser uppgifterna ut på träffen med min tremänning. Vi delar alltså 303,71 cM. Vi är släkt på min pappas sida.


Detta är en amerikanska som vi vet att vi har en gemensam anfader född i slutet på 1600-talet, på min mammas sida. Vi delar 37,27 cM. Alltså betydligt mindre. Den träffen fick jag i höstas.

Det här är bara två av närmare 560 träffar genom mitt Family Finder-test, och de flesta av dem vet jag ännu inte något om hur vi är släkt. Om vi ens är det.

Det finns förstås oerhört mycket mer att få ut ur sitt DNA-test, jag har bara precis börjat nosa på det och säkert kommer jag att lära mig mer efter hand.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Släktforskarbussen
Många nya släktingar! Eller…?

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 3

Carin Olofsson den söndag, 05 juni 2016 15:52

När jag fick mitt svar trodde jag det var något fel, eftersom jag inte har några (kända) anor i Norge, men sedan förstod jag att "Scandinavia" bara har placerats över Norge trots att det även inbegriper Sverige och Danmark. Ännu tydligare blev det när jag såg din bild här ovan, för du har samma område markerat som jag. Fast jag är "bara" 49 % skandinav. Är 100% europé däremot, vilket stämmer bra med var mina kända anor kommer ifrån.

När jag fick mitt svar trodde jag det var något fel, eftersom jag inte har några (kända) anor i Norge, men sedan förstod jag att "Scandinavia" bara har placerats över Norge trots att det även inbegriper Sverige och Danmark. Ännu tydligare blev det när jag såg din bild här ovan, för du har samma område markerat som jag. Fast jag är "bara" 49 % skandinav. :) Är 100% europé däremot, vilket stämmer bra med var mina kända anor kommer ifrån.
Eva Johansson den söndag, 05 juni 2016 20:44

Carin! Jag tänkte också som du först, att jag har anor från Norge men sedan har jag förstått att detta är skandinaviskt ursprung. Jag har ju 100 procent skandinav, inget annat.

Carin! Jag tänkte också som du först, att jag har anor från Norge men sedan har jag förstått att detta är skandinaviskt ursprung. Jag har ju 100 procent skandinav, inget annat.
Carin Olofsson den söndag, 03 juli 2016 13:29

Apropå DNA-forskning så går det mot nya fantastiska möjligheter. Tydligen kan man få fram en fantombild med hjälp av DNA numera:http://www.hd.se/2016-07-03/spottloska-pa-brottsplats-kan-bli-till-fantombild-med-ny-dna-teknik

Apropå DNA-forskning så går det mot nya fantastiska möjligheter. Tydligen kan man få fram en fantombild med hjälp av DNA numera:http://www.hd.se/2016-07-03/spottloska-pa-brottsplats-kan-bli-till-fantombild-med-ny-dna-teknik
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild