Mormors fars kusin OS-medaljören

Nu i OS-tider måste jag förstås berätta om OS-guldmedaljören i min släkt. Han hette Hjalmar Mellander och tog guldmedalj i antik femkamp i OS i Aten 1906. Då var han 25 år gammal, född den 14 december 1880. Dessutom tog han SM-guld 1904 i både 400 meter och längdhopp, och hade då redan ett SM-brons i längdhopp från 1902. Guldet i längdhopp fick han efter att ha hoppat 6 meter och 42 cm, vilket innebar svenskt rekord. Det dröjde till 1907 innan någon annan slog det.

Allt detta kan ni förstås läsa på Wikipedia, precis som jag gjort. Att vi hade en OS-guldmedaljör i släkten visste jag inte förrän i förra veckan när jag var på besök i hembygden och träffade min mammas kusin Allan Johansson, som berättade för mig om Hjalmar. Tack, Allan! Sådant här är intressant.


På nätet har jag hittat två bilder på Hjalmar Mellander. Den vänstra är från Sveriges Olympiska Kommitté på http://sok.se/idrottare/idrottare/h/hjalmar-mellander.html och den andra är från Wikipedia på https://sv.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_Mellander. Även om de är tagna vid olika tillfällen tror jag inte att detta kan vara samme person. De är för olika. Jag har jämfört med släktporträtt på hans far, farbror och farföräldrar och jag är ganska säker på att det är bilden till vänster som är den rätte Hjalmar. Båda bilderna är tagna så tidigt att de inte längre kan vara upphovsrättsskyddade, så jag hoppas att det är OK att publicera dem här. Vänstra bilden: fotograf är Orla Bock.

Medaljerna han har på sig på bilden ovan skickades senare med ett fartyg för att visas på en utställning. Fartyget gick under och medaljerna låg på havets botten ett tag, tills en dykare tog upp dem och de kunde återbördas till Hjalmar. Detta berättas om i Fageredskrönikan 1963, årlig krönika från Fagereds pastorat där hans fars hemsocken Ullared ingår.
Rättelse 2016-08-15: Nu har jag fått nya uppgifter från Lasse Blomdahl i Halmstad, en sportintresserad man som kan allt om Hjalmar. Lasse berättar att det inte var medaljerna som skickades utan pokalen från Atén. Den var på väg med ett fartyg från England till Svenska Olympiska Kommittén i Stockholm, eftersom den var ett vandringspris. Fartyget gick under men någon i besättningen ska ha tagit med pokalen i livbåten. Tack för den informationen! Lasse bekräftar också att det är det vänstra fotot som är det rätta, precis som jag trott.

Hjalmar Mellander var kusin med min mormors far Malkolm Johansson, vars far Johannes var Hjalmars farbror. Hjalmar föddes i Årstad församling i Halland, där hans far Carl Peter Mellander var folkskollärare 1867–1895. Sedan flyttade de till Halmstad och det var för IFK Halmstad han tävlade. 1902 flyttade han till Liverpool i England och verkar ha bott kvar i England. Han dog den 3 oktober 1919. På Wikipedia står det att han dog på Isle of Man av överansträngning efter att ha räddat en person som var på väg att drunkna. Men min mammas kusin Allan vet att det var av sjukdom som Hjalmar dog, det ska ha varit spanska sjukan. Kanske var han redan sjuk innan och det förvärrades vid drunkningstillbudet eller att det skyndade på hans död.

I Halmstad har han fått en stig uppkallad efter sig, enligt Hallandsposten.

Hjalmar hade sex syskon födda mellan 1874 och 1888. Äldste brodern hette Oskar Theodor och blev skollärare precis som deras far. De två yngsta syskonen, bröderna Ernst och Axel ska ha emigrerat till Kanada, eller möjligen USA, men mer än så vet vi inte. Axel hittar jag i Ellis Islands databas, att han anlände dit den 16 april 1920, men Ernst hittar jag inte. Det kräver mer forskning.

Min mormors farfar Johannes och Hjalmars far Carl Peter var söner till bonden Tore Olofsson, så de borde ju heta Torsson båda två. Men när Carl Peter studerat till folkskollärare bytte han namn till Mellander. Namnet kommer från gården Mellangärde i Ullareds socken i mellersta Halland och det var där de föddes. Storebror Johannes flyttade därifrån 1861 och gifte sig med min mormors farmor Anna Brita Mattiasdotter i Buskabygd i Gällared. Där stannade Johannes kvar och blev en duktig möbelsnickare. I förra veckan besökte jag gården och fick se hans gamla snickarverkstad med en del verktyg kvar. Mellangärde har jag däremot inte besökt än. Även Hjalmars farfar Tore Olofsson var en duktig snickare som bland annat arbetade vid kyrkbygget i Ullared 1829.

Jag tänker mig att det måste ha varit stolta släktingar hemma i Ullared som 1906 fick veta att Hjalmar vunnit guld i OS. Kanske var det ännu större när han 1904 fick SM-guld och satte rekord. På den tiden fanns ju inte radio men kanske hade de tidning på gården i Mellangärde och kunde läsa om Hjalmar. Eller så kom det nog fram ganska snart genom att någon granne läst om det. Då levde inte farföräldrarna på Mellangärde längre men farbröder, fastrar och kusiner. Hans mor kom från Alfshög lite närmare Falkenberg och säkert hade han många släktingar där också.

Johannes Torssons snickarverkstad låg i den högra delen av den här gamla byggnaden.


En del verktyg och andra rester från Johannes Torssons snickarverkstad finns kvar där inne. Lådan på bilden finns i en chiffonjé som Johannes Torsson tillverkat.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Släktforskarpersonlighet
Allt var inte bättre förr
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 april 2024

Captcha bild