Morfars fars halvbrors dotterson

Kan det finnas något intressant om morfars fars halvbrors dotterson, det är en fråga som jag ställde mig.  Att det knappast känns som vi är riktigt släkt är en del av frågeställningen men också vad som kan hittas om en avlägsen släkting där den gemensamma nämnaren är en torpare i Östra Löa, Ramsbergs socken.  Närmaste större ort är idag Lindesberg och vet du inte vad det ligger så får du leta i Västmanland. Torparen vet jag inte riktigt vad han gjorde men han hade tre hustrur och åtta barn så det blev en del spår efter honom. 

Att ett av barnen är min morfars far har jag redan förtäljt, men nu ska vi se om det finns några intressanta spår av en av hans halvbröder.  Gustaf hette halvbrodern, och han var tre år yngre, son till torparens hustru nummer två som bara fick denna son eftersom hon avled i barnsäng 2 dagar efter Gustafs födelse. En inte alltför rolig start för Gustaf, men det är en annan historia. Han växte i alla fall upp och fick flera barn varav några emigrerade. Och det är på andra sidan Atlanten som vi börjar titta efter spår som kanske kan vara av intresse.

Fri bild av Evan Dennis

Och visst dyker det upp något om vi förflyttar oss till staten Montana, långt västerut i USA med Klippiga bergen och nationalparken Yellowstone som kända landmärken. I den absolut västligaste delen hamnade de två som jag följer, i Missoula. Och om vi tar den ene först, en son till Gustaf så vet jag inte så mycket om honom. Han bildade ingen familj utan levde som skogshuggare tills den dag han av någon anledning fick en större gren i huvudet och avled. Det är åtminstone vad det står på Find A Grave, den stora samlingen av gravstenar och andra äreminnen som finns på nätet.

Det kan vara intressant att någon i alla fall tagit på sig att uppdatera med den informationen och en bild på en liten, enkel gravsten. Det är inte all som blir omskrivna på det sättet, många får vi inte veta så mycket om. Men åter till den som jag började med att berätta om, skogshuggarens systers pojk, så kommer han till i Montana och bor där hela sitt liv.  Jag vet inte om det är Ramsbergsgener eller om det är från hans fars östgötska gener som han får sitt sparsamma leverne. Inte heller denne man hittar någon att gifta sig med verkar det som, men han arbetar och sliter på med sitt arbete son chaufför.  Jag vet inte om han äger sin lastbil, men det verkar i alla fall som han försöker spara in på onödiga uppgifter, vilket kan vara bra för ekonomin men som också kan innebära risker.

När jag hittar hans uppgifter på Find A Grave så besannas risken, man ska nog inte vara för försiktig med vissa utgifter.  Översatt från den notis som finns om honom så kan vi läsa ” James dödades när tändningen på lastbilen han körde slutade fungera och lastbilen stannade vid järnvägsövergången strax öster om virkeshögarna. Den bakre änden av lastbilen blev påkörd av det västgående "Second 603"-tåget. Indikationer var att tändningslåset var ur funktion och att James hade kopplat runt det i stället för att reparera låset.”

Så kan det gå och det är egentligen det jag vet om min morfars fars halvbrors dotterson. Alltid något kan man tycka och även om det är en ledsam läsning så kan jag konstatera att jag i alla fall vet något, och det kan ju vara bättre än ingenting.

Vill du läsa själv, kolla på https://sv.findagrave.com/memorial/84558721/james-gustafson

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Från kollektivt till individuellt liv
180 år gammal skola
 

Kommentarer 1

Gäst
Gäst - Cecilia den torsdag, 13 oktober 2022 16:38

Ibland är det roligt att spåra historier även om man inte har någon direkt koppling.

Har en liknande historia där personen är min sambos farfars brors systers bror och därmed så långt bort från mig men det var spännande att spåra på honom och vad som hände honom och få ordning på släktskrönan.

https://forum.rotter.se/index.php?topic=180467.0

Hittade en annan historia med sambons farfars syster som ingen nu levande visste om. Hennes man, som i slutändan visade sig även vara hennes svåger, rymde från värnplikten och emigrerade under tagen identitet till USA 1916. Militären letade efter honom länge innan han avskrevs (på mönstringskortet stod det missad inryckning 16,17,18,19,20,21 och "Efterspanad 1921" eller däromkring). I mönstringskortet i USA från 1917 så använde han taget namn men skrev mor som som närmast anhörig - tillsammans med hans återgång till riktiga identitet, hans adress vid moderns bouppteckning kunde jag till slut lista ut hur saker och ting hörde ihop.

Ibland är det roligt att spåra historier även om man inte har någon direkt koppling. Har en liknande historia där personen är min sambos farfars brors systers bror och därmed så långt bort från mig men det var spännande att spåra på honom och vad som hände honom och få ordning på släktskrönan. https://forum.rotter.se/index.php?topic=180467.0 Hittade en annan historia med sambons farfars syster som ingen nu levande visste om. Hennes man, som i slutändan visade sig även vara hennes svåger, rymde från värnplikten och emigrerade under tagen identitet till USA 1916. Militären letade efter honom länge innan han avskrevs (på mönstringskortet stod det missad inryckning 16,17,18,19,20,21 och "Efterspanad 1921" eller däromkring). I mönstringskortet i USA från 1917 så använde han taget namn men skrev mor som som närmast anhörig - tillsammans med hans återgång till riktiga identitet, hans adress vid moderns bouppteckning kunde jag till slut lista ut hur saker och ting hörde ihop.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
6 december 2022

Captcha bild