Rötterbloggen
Rötterbloggen

Mörker och kyla i husen

fotogenlampa

Fotogenlampan lyser fint i stugan men ger inte särskilt bra ljus. Eget foto.

Det är inte så länge sedan alla fick ljus och värme inomhus. En eller två generationer bakåt, då var Sverige ännu inte elektrifierat. Då var det ganska skumt i husen, framför allt under vinterhalvåret. Och värmen från spisen tog sig inte alltid ut i hörnen.

Min pappa växte upp i ett torp i Halland. De var åtta barn i torpstugan. Min farmors far bodde där också, han var änkling. Pappa föddes 1926 och de flesta av hans syskon var äldre. 1935, när stugan nog kändes trång, byggde farmor och farfar ett nytt bostadshus på tomten.

Torpet var friköpt och hade blivit ett småbruk. De nyodlade och förbättrade. Men el drog de inte in, det var fortfarande en onödig nymodighet i deras tid. 1940 brann huset ner och ett nytt byggdes, men inte heller då kostade de på elektricitet, det dröjde till slutet av 1940-talet. Kanske räckte inte pengarna.

Tänk att leva med bara några timmars ljus mitt på dagen under flera månader av året. Vara van vid att det alltid är lite skumt i rummet. En fotogenlampa lyser inte upp som elektriskt ljus. Man var van vid mörkret. Och det fanns de som var rädda för det starka och genomträngande elektriska ljuset, när det kom. Jag kan förstå dem.

Kan ni tänka er hur det var att leva i mörker och kyla på vintrarna? Det är inte så länge sedan alla fick ljus och värme inomhus. En eller två generationer bakåt, då var Sverige ännu inte elektrifierat. Säkert är det en del av er som läser detta som själva växt upp utan elektriskt ljus eller centralvärme hemma.

Mina första år i livet på 1950-talet bodde vi också i ett torp. Vi hade elekricitet men inte centralvärme och inte heller vatten inne. Min mamma har berättat att det kunde bli en ishinna på vattnet i hinkarna i köket under kalla vinternätter. När jag var fyra år flyttade vi till en nybyggd och modern villa, så själv minns jag inget av detta.

Idag är det brist på mörker i våra liv. Gatlyktor och ljus från fönstren runt om oss gör det svårt att se stjärnorna en klar vinternatt. Det kan jag sakna som stadsbo. Men kylan saknar jag inte, inte efter att flera år på 2000-talet ha bott i ett äldre vedeldat hus där det ibland på vintern kunde vara neråt 15 grader när vi vaknade på morgonen. Då var det bara att skynda sig ner i källaren och få fyr i pannan. Och så på med raggsockorna och ylletröjan tills värmen stigit några grader.

kakelugn

Visst är det mysigt med kakelugn när det knastrar från brasan. Men var det husets enda värmekälla blev det nog inte så varmt. Eget foto.

Salomon Karlsson
Tretton
 

Kommentarer 2

Birgitta Krantz den torsdag, 13 januari 2022 10:46

Hej Eva!
När jag läser ovanstående kommer jag att tänka på min mamma (f 1904). Hon berättade om när familjen fick elektriskt ljus i lägenheten de bodde i. Far, mor och barn stod samlade i rummet när far tryckte på knappen och glödlampan som hängde i en sladd i taket började lysa. En märklig upplevelse!
Själv (f 1940) har jag alltid bott i modern lägenhet med badrum, centralvärme och förstås elektriskt ljus. Mycket viktigt att släcka när man gick ut ur ett rum! Spara på elen!! Jag kommer ihåg att många av mina kamrater bodde omodernt. Det fanns elektriskt ljus men toalett på svalen och badrum i källaren.
Det är alltid intressant att läsa dina inlägg här på Rötter.
Hälsningar
Birgitta Krantz

Hej Eva! När jag läser ovanstående kommer jag att tänka på min mamma (f 1904). Hon berättade om när familjen fick elektriskt ljus i lägenheten de bodde i. Far, mor och barn stod samlade i rummet när far tryckte på knappen och glödlampan som hängde i en sladd i taket började lysa. En märklig upplevelse! Själv (f 1940) har jag alltid bott i modern lägenhet med badrum, centralvärme och förstås elektriskt ljus. Mycket viktigt att släcka när man gick ut ur ett rum! Spara på elen!! Jag kommer ihåg att många av mina kamrater bodde omodernt. Det fanns elektriskt ljus men toalett på svalen och badrum i källaren. Det är alltid intressant att läsa dina inlägg här på Rötter. Hälsningar Birgitta Krantz
Eva Johansson den torsdag, 13 januari 2022 13:40

Birgitta: Tack! Ja, det är nog många som har lite blandade erfarenheter från sådant här.
När du skriver om din mammas upplevelse med elen påminner det mig om när vi 1958 flyttade till en nybyggd villa (från torpet vi bott i). Inflyttningsdagen tog mamma med min lillebror och mig in genom källaren för att vi skulle spola av våra leriga stövlar innan vi gick in och hon vred på kranen så att vattnet i tvättstugan började rinna. Och vi bara stod och gapade, att det kom vatten ur en kran inomhus. Det där minns jag fortfarande.
Ändå måste vi ha sett det förut för i alla fall hos mormor och morfar hade de vatten inne och modernt i övrigt. Kanske var det att vi själva hade fått det så. Det var som trolleri, minnet sitter kvar.
Det är egentligen nu på senare år som jag förstått hur pappa växte upp, mesta tiden i ett helt omodernt torp. För honom var det självklart och inget han självmant pratat om. För många var det ju så det var, inget konstigt. Han var född 1926.

Birgitta: Tack! Ja, det är nog många som har lite blandade erfarenheter från sådant här. När du skriver om din mammas upplevelse med elen påminner det mig om när vi 1958 flyttade till en nybyggd villa (från torpet vi bott i). Inflyttningsdagen tog mamma med min lillebror och mig in genom källaren för att vi skulle spola av våra leriga stövlar innan vi gick in och hon vred på kranen så att vattnet i tvättstugan började rinna. Och vi bara stod och gapade, att det kom vatten ur en kran inomhus. Det där minns jag fortfarande. Ändå måste vi ha sett det förut för i alla fall hos mormor och morfar hade de vatten inne och modernt i övrigt. Kanske var det att vi själva hade fått det så. Det var som trolleri, minnet sitter kvar. Det är egentligen nu på senare år som jag förstått hur pappa växte upp, mesta tiden i ett helt omodernt torp. För honom var det självklart och inget han självmant pratat om. För många var det ju så det var, inget konstigt. Han var född 1926.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
19 januari 2022
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/