Midsommar med släkten

Det är midsommarhelg, och då blir det ingen släktforskning. I alla fall inte för mig den här helgen. I stället ska jag prata med släkten, och en släkting ska jag lära det mesta jag kan om DNA-tester. Han har tagit ett test som jag administrerar och han har sin egen inloggning men nu ska jag berätta vad det egentligen är han ser i resultatet. Det är roligt att få dela med sig av det, och även att han testat sig och bidragit till det stora DNA-pusslet vi släktforskare lägger.

Dessutom blir det nog en hel del prat om släkten och även gemensam planering av en kommande släktbok som jag håller på med. Helgen är lång.

För att hinna med allt detta har jag skrivit mitt blogginlägg lite i förväg för på lördag, som är min bloggdag här på Rötterbloggen, lär jag inte hinna med att blogga. Det är viktigt att ta de tillfällen som bjuds att umgås med släkten, de som lever, inte bara de döda.

Nu önskar jag er en glad och fin fortsättning på midsommarhelgen!

Midsommarfirande vid Österby Bruk 1916. Då som nu skulle midsommarstången resas innan dansen kunde börja. Fotograf okänd. Bild från Tekniska Museet.


1913 firade Excelsiorförbundet midsommar på Mösseberg, enligt bildtexten. Förbundet verkade för föreläsningar och folkbildning med mera kan vi läsa på Projekt Runeberg.
Finns det någon som minns det? Finns förbundet kvar? Foto från Falbygdens Museum.


Att festa till på midsommar är ju en gammal sed och hur festandet går till varierar så klart. De här fem herrarna är vägarbetare och på väg till sitt midsommarfirande har de gått till fotografen. Själva tar vi en massa selfies men här blev det nog bara en bild. Den togs någon gång 1901-1905, då vägbygget mellan Lima och Rörbäcksnäs i Dalarna pågick. Foto från Nordiska Museet, fotografen är okänd.


Midsommarfirandet kan gå till på många sätt, även förr i tiden. Det här är ett glatt sällskap som firar midsommar ombord på fartyget Freja 1903. Fotograf okänd, bild från Sjöhistoriska Museet.

Alla bilder kommer från Digitaltmuseum, en fantastisk skatt med gamla bilder från Sveriges museer.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Svårfunna passagerarlistor
Ett papper – ett liv
 

Kommentarer 2

Carin Olofsson den lördag, 24 juni 2017 15:48

Eva, visst är det släktforskning du håller på med när du visar släktingen DNA-testerna. Prat med (och om?) släkten samt förbereda släktbok är också i allra högsta grad släktforskning. Åtminstone tycker jag det. Så helt utan släktforskning i helgen blir du nog inte.

Eva, visst är det släktforskning du håller på med när du visar släktingen DNA-testerna. Prat med (och om?) släkten samt förbereda släktbok är också i allra högsta grad släktforskning. Åtminstone tycker jag det. Så helt utan släktforskning i helgen blir du nog inte. :)
Eva Johansson den söndag, 25 juni 2017 23:11

Carin: Ja, det kan man kanske säga fast det inte är någon direkt forskning jag har bedrivit. Mycket prat om släktforskning blev det i alla fall...

Carin: Ja, det kan man kanske säga fast det inte är någon direkt forskning jag har bedrivit. Mycket prat om släktforskning blev det i alla fall...
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild