Livsberättelser i dödboken

Har du dina rötter i Särna på 1700-talet kan du som släktforskare skatta dig lycklig. Här har prästen skrivit ganska långa berättelser om församlingsborna som dog på 1700-talet. I dödnotiserna finns inte bara uppgifter om den döde utan också om föräldrar, make och barn. Dessuom gör prästen en sorts levnadsbeskrivning som ibland ger lite kött på benen om människans liv.

När jag läser en del av dem slås jag av hur rekorderliga dessa människor måste ha varit. De är gudfruktiga och dygdiga, strävsamma och goda kristna. Eller är det så att prästen förskönat? Det vet jag inte, och kanske finns det dödnotiser där personen inte beskrivs i fullt så fina ordalag. Jag har ju inte läst alla. En del notiser är korta, utan levnadsbeskrivning. Kanske är det människor som prästen inte haft så mycket gott att skriva om men inte velat sätta detta på pränt?

Flera kvinnor beskrivs som lydiga både mot sina föräldrar och sina makar. Det säger ju en del om den tidsandan.

Kanske är det så här även i många andra socknar och inte bara i norra Kopparbergs län, men jag har inte stött på det någon annanstans, inte så här konsekvent och under så lång tid. I Särna börjar dessa långa notiser kring sekelskiftet 1700 och finns i både F:1 och F:2, som slutar 1778. Längre fram har jag inte tittat. Ett postumt tack skickar jag till dessa präster!

Själv har jag ingen släkt här utan har kommit hit när jag släktforskat åt en kund. Det var roligt att kunna ge mer än bara de vanliga personuppgifterna.

Ett par exempel (med reservation för feltolkningar av 1700-talstexten):

Elisabeth Israelsdotter: Född av ärliga föräldrar den 4 juli 1683, far är Israel Ersson och mor är Marit Engelbertsdotter. Hon är en sondotter till den förste svenska pastorn i Särna, Lars Erik Wahlerius. Tidigt har hon fått lära sig läsa "utur bok". Hon har gift sig den 19 april 1702 med Håkan Svensson "här i Särna" och de har "i god sämja" levt ihop i 45 år och fått med fem barn, varav en dotter är död. Hon har varit änka i fem år. Hela sitt liv har hon levt "oklandrad", hon har flitigt gått i kyrkan och tagit nattvarden. Hon dog den 13 juni 1758. Från Särna F:1 (1682-1758) Bild 93/sid 170 Arkiv Digital.

Anders Jonsson på Idre: Född den 29 mars 1715, far är Jon Andersson, mor är Karin Ersdotter. Han har haft försvarlig kristendomskunskap. Allt ifrån ungdomen har han tjänat "än i Norge, än hemma på Idre". Han har haft problem med magplåga, "förorsakad av hunger och otjänlig spis". Han var en allvarsam, flitig och saktmodig dräng och dog den 13 juli 1756. Från Särna F:1 (1682-1758) Bild 87/sid 164 Arkiv Digital.


Bilder från Arkiv Digital, ovanstående exempel.

Jag betonar att detta inte är min släkt utan jag har forskat här på uppdrag åt en kund, och då upptäckt dessa långa nekrologer. Ingen av de personer jag nämner ingår i forskningsuppdraget heller, utan detta är bara exempel på vad man kan hitta.

Under släktforskningsuppdraget har jag bara forskat i Särna och Idre. Nu funderade jag på om det är fler socknar i norra Kopparberg med liknande utförliga dödnotiser och tittade i Lima C:5. Här finns något som jag inte vet, men tror, är lite ovanligt. I slutet av C:5 har prästen skrivit upp hela sina begravningstal (verkar det som) som dödnotiser, från och med 1833 och fram till 1841.


På Marie bebådelsedag 1834 har prästen begravt drängen Olof Påhlson på Rörbäcknäs. Begravningstalet inleds så här: "Till erinran om vår dödlighet och flyktigheten av vårt vistande här på jorden hava våra sinnen i dag ånyo blivit väckta, då vi i graven nedsänkt det andelösa stoftet av drängen Olof Påhlson..." (moderniserad stavning). Prästen talar sedan om drängens "saktmodiga fromhet" och att han dött genom olyckshändelese "...så är det blott ett steg mellan livet och döden."
Från Lima C:5 (1817-1842) Bild 184 (bilden ovan)

Det ser alltså ut som begravningstal. Eller är det så att prästen helt enkelt skriver sådana här dödnotiser? Om en gammal man som dött skriver prästen att mannen 1783 ingått "...i äkta förening med sin till evighetens land föregångna maka Greta Hindriksdotter...". En annan är begravd "...till att förvaras i jordens famn..." På något sätt tycker jag att det här är lite charmigt även om det är högtravande på gränsen till pekoral. De här predikningarna i Lima säger ju inte lika mycket om den döde som i dödnotiserna i Särna på 1700-talet, men de är intressanta ändå.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Facebook fungerar finfint för flitiga förfäderfors...
»At med förenade krafter rädda desse uslingar»

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 6

Annika Gylling den söndag, 05 april 2015 11:49

Det stämmer Eva, att om man hittar en sådan dödbok, då kan man komma längre tillbaka i tiden Har nämligen själv hittat det i två församlingar i Blekinge län! Det är socknarna Hjortsberga och Edestad. Volymerna är CI: 1 för bägge.Sedan hade vi sån tur, att vår duktiga Björn-Åke Petersson, som tyvärr inte finns längre, skrev av hela volymen Hjortsberga CI: 1 och där i dödboken kan man hitta många intressanta saker. Läs gärna en dödsnotis som Björn-Åke skrev av källtroget, är för året 1723: N-o 2Annandag Pingst begrofz gårdmannen för Wång Jöns Clemetsson med likpredikan. A. 1655 är han i Wång född, fadren war Clemet Jönsson i Wång, Modren hustru Kirstin Stensdotter, då han war 25 åhr gifte han sig 1-a gången med Enkan Bothel Hansdotter, med hwilcken han lefde 30 åhr, utan barn. 2-a gången med Enkan Elsa Persdotter, som han i 11 åhr haft och 2-ne barn med henne aflat af hwilcka lefva 1 dotter med modren, d. 25 Maji då han i marcken brände en Bråne, hwilcken itände gärdzgården, omkom han ömkel. Genom fall och brand, sedan han lefvat i 60 åhr. Grannarna witna om honom at han fördt ett stilla och sachtmodigt lefvne.Avskriften för Hjortsberga CI: 1 finns att köpa via Blekinge Släktforskarförenings bokhandel!

Det stämmer Eva, att om man hittar en sådan dödbok, då kan man komma längre tillbaka i tiden :)Har nämligen själv hittat det i två församlingar i Blekinge län! Det är socknarna Hjortsberga och Edestad. Volymerna är CI: 1 för bägge.Sedan hade vi sån tur, att vår duktiga Björn-Åke Petersson, som tyvärr inte finns längre, skrev av hela volymen Hjortsberga CI: 1 och där i dödboken kan man hitta många intressanta saker. Läs gärna en dödsnotis som Björn-Åke skrev av källtroget, är för året 1723: N-o 2Annandag Pingst begrofz gårdmannen för Wång Jöns Clemetsson med likpredikan. A. 1655 är han i Wång född, fadren war Clemet Jönsson i Wång, Modren hustru Kirstin Stensdotter, då han war 25 åhr gifte han sig 1-a gången med Enkan Bothel Hansdotter, med hwilcken han lefde 30 åhr, utan barn. 2-a gången med Enkan Elsa Persdotter, som han i 11 åhr haft och 2-ne barn med henne aflat af hwilcka lefva 1 dotter med modren, d. 25 Maji då han i marcken brände en Bråne, hwilcken itände gärdzgården, omkom han ömkel. Genom fall och brand, sedan han lefvat i 60 åhr. Grannarna witna om honom at han fördt ett stilla och sachtmodigt lefvne.Avskriften för Hjortsberga CI: 1 finns att köpa via Blekinge Släktforskarförenings bokhandel!
Eva Johansson den söndag, 05 april 2015 11:57

Annika! Vad intressant! Man stackars man! Jag hoppas det finns fler socknar där prästerna varit lite mer vidlyftiga i sina dödnoteringar, för det kan ändå ge en liten glimt av en människas liv.

Annika! Vad intressant! Man stackars man! Jag hoppas det finns fler socknar där prästerna varit lite mer vidlyftiga i sina dödnoteringar, för det kan ändå ge en liten glimt av en människas liv.
Eva Mörck den söndag, 05 april 2015 14:18

Hittade en "levnadsbeskrivning" om min ff fm mf ff Daniel Dunderberg född 1721 i Ljusnarsberg. Han dog i Heds socken, Västmanland den 5 november 1784 och i dödboken har prästen skrivit följande: Dödboken - noterat vid Daniel Dunderbergs död Hed AI:4 bild 197...avskedade soldaten och profossen, ärliga Daniel Ersson Dunderberg ifrån Bråten var född uti Ljusnarsbergs församling av ärbara föräldrar som där var bergfolk .... Vid 18 års ålder ankom hit till orten och antog soldattjänst här i församlingen, den han med vederbörandes nöje förestod. För omkring 28 år sedan blev han under pågående stensprängning till sin byggnad uti Bråten genom ett olyckligt skott så illa skadad att han förlorade den högra handen och blev alltså ifrån krigtjänsten den han inte längre kunde förestå entledigad. Har i omkring 13 år varit häradsprofoss. Uti sitt övriga uppförande har han varit ärlig och hjälpsam. Fjorton dagar sedan under det han gick till kyrkan blev han av håll och styng angripen och på vägen måste vila, men gick dock fram till kyrkan och bevistade gudstjänsten. Samma sjukdom fortfor sedermera till dess han avled. (Min förklaring: Häradsprofoss under 1700-talet - utdelade spöstraff och liknande kroppsstraff efter dom av häradstingen)."

Hittade en "levnadsbeskrivning" om min ff fm mf ff Daniel Dunderberg född 1721 i Ljusnarsberg. Han dog i Heds socken, Västmanland den 5 november 1784 och i dödboken har prästen skrivit följande: [b]Dödboken - noterat vid Daniel Dunderbergs död Hed AI:4 bild 197[/b]...avskedade soldaten och profossen, ärliga Daniel Ersson Dunderberg ifrån Bråten var född uti Ljusnarsbergs församling av ärbara föräldrar som där var bergfolk .... Vid 18 års ålder ankom hit till orten och antog soldattjänst här i församlingen, den han med vederbörandes nöje förestod. För omkring 28 år sedan blev han under pågående stensprängning till sin byggnad uti Bråten genom ett olyckligt skott så illa skadad att han förlorade den högra handen och blev alltså ifrån krigtjänsten den han inte längre kunde förestå entledigad. Har i omkring 13 år varit häradsprofoss. Uti sitt övriga uppförande har han varit ärlig och hjälpsam. Fjorton dagar sedan under det han gick till kyrkan blev han av håll och styng angripen och på vägen måste vila, men gick dock fram till kyrkan och bevistade gudstjänsten. Samma sjukdom fortfor sedermera till dess han avled. (Min förklaring: Häradsprofoss under 1700-talet - utdelade spöstraff och liknande kroppsstraff efter dom av häradstingen)."
Anders Berntsson den söndag, 05 april 2015 20:42

Även i Torsåker (Y) C:2 kan man hitta en hel del utförliga livsbeskrivningar i dödboken. De utförligare notiserna börjar dyka upp i november år 1813 (sid 358) och förekommer ända fram till november år 1841 (sid 425). Allra bäst är de från och med ca år 1820 och framåt, där merparten av dödsfallen har förärats med en ganska omfattande levnadsbeskrivning.

Även i Torsåker (Y) C:2 kan man hitta en hel del utförliga livsbeskrivningar i dödboken. De utförligare notiserna börjar dyka upp i november år 1813 (sid 358) och förekommer ända fram till november år 1841 (sid 425). Allra bäst är de från och med ca år 1820 och framåt, där merparten av dödsfallen har förärats med en ganska omfattande levnadsbeskrivning.
Eva Johansson den söndag, 05 april 2015 21:37

Eva och Anders! Vad roligt att det finns fler socknar med dessa längre livsberättelser. Kyrkböckerna kan vara en verklig skatt för oss som i dag vill veta mer om våra förfäder.

Eva och Anders! Vad roligt att det finns fler socknar med dessa längre livsberättelser. Kyrkböckerna kan vara en verklig skatt för oss som i dag vill veta mer om våra förfäder.
Martin Nordling den måndag, 06 april 2015 18:43

Sköllersta i Närke har också under en period i slutet av 1700-talet skrivit korta levnadsteckningar där föräldrarna uppgivits.Jan Tarberg dog 25 augusti 1778 och har en något kort sådan, hustrun Maria Gabrielsdotter dog 4 december 1798 och har en något utförligare beskrivning. Jag minns även att jag stött på en soldat Gabriel någonting (kanske Drakenberg) som hade varit med och transporterat Karl XII:s lik. De verkar dock inte vara lika utförliga som de som Eva nämnt.

Sköllersta i Närke har också under en period i slutet av 1700-talet skrivit korta levnadsteckningar där föräldrarna uppgivits.Jan Tarberg dog 25 augusti 1778 och har en något kort sådan, hustrun Maria Gabrielsdotter dog 4 december 1798 och har en något utförligare beskrivning. Jag minns även att jag stött på en soldat Gabriel någonting (kanske Drakenberg) som hade varit med och transporterat Karl XII:s lik. De verkar dock inte vara lika utförliga som de som Eva nämnt.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild