Rötterbloggen
Rötterbloggen

Lillejulafton i Låssa

Bästa juldagen i år blev lillejulafton. Då träffade vi barn och barnbarn. Jag har två söner, båda är gifta och har barn och bor i Stockholm. Jag har fem barnbarn mellan sju och fyra år. I onsdags träffades vi allihop i ett naturreservat som heter Rösaringsåsen. Det ligger i Låssa i Upplands-Bro och är ungefär halvvägs mellan Västerås och Stockholm. Ett bra sätt att träffas i dessa coronatider. Vi höll avstånd och var utomhus hela tiden. Jag fick ny energi bara av att träffa dem, att få se mina barn och barnbarn och kunna prata med dem.

Rösaringsåsen visade sig vara ett perfekt ställe att träffas på med leksugna barn med spring i benen. Det här är ett område rikt på fornfynd och inom reservatet finns både gravrösen, en husgrund från 800-talet och en gammal processionsväg. Den vägen leder fram till en forntida labyrint. Mycket intressant och givetvis pratade vi mycket om historia. Läs om Rösaringsåsen.

1
Den gamla processionsvägen går rakt fram genom skogen i 540 meter. Eget foto.

2
Vid processionsvägens slut finns en öppen plats med gravrösen och en forntida labyrint. Här fick vi en fin stund i solskenet dagen före julafton. Eget foto.

Julafton var alla hemma hos sig och firade jul.

För att komma till Rösaringsåsens naturreservat passerar man Låssa kyrka. På hemvägen stannade vi till där, maken och jag. En släktforskare tar väl alla tillfällen i akt att se sig om på en kyrkogård... Den vackra lilla kyrkan ligger fint i den nedgående vintersolens ljus. Delar av kyrkan är från medeltiden och den var från början patronatskyrka till Säbyholms gods alldeles i närheten. Läs mer på Wikipedia.

stiglucka
Låssa kyrkogårdsmur har en stiglucka med grindar. Eget foto.

gravkor
På Låssa kyrkogård finns ett gravkor för släkten Sparre. Eget foto.

 

Hebbe Tamm
I graven som är omgärdad med staket vilar brukspatronen Andreas Hebbe, död 1825, och hans hustru Anna Catharina Timm, död 1820. Gravstenen i förgrunden gäller Dagmar Tamm, 1903-1995. Eget foto.

En del äldre gravar är bevarade men det stora flertalet gravar verkar vara mer nutida. Alldeles intill södra väggen finns de inhägnade gravarna för brukspatronen Andreas Hebbe, född 1734 och död 1825, och hustrun Anna Catharina Timm, född 1759 och död 1820. Andreas Hebbes far Christian Hebbe var invandrad från Greifswald i Tyskland till Stockholm. Andreas verkar ha varit yngst av fem bröder. Han gifte sig 1777 med Anna Catharina Timm men några barn fick de inte. De bodde på Ådö slott i dåvarande Låssa församling (numera är den sammanslagen med Bro församling) men ägde också flera bruk och andra gods. Anna Catharina var född på Semla bruk. Hennes mor Emerentia Sofia Barchæa kom från Skerike här vid Västerås, där Anna Catharinas morfar var kyrkoherde. Läs mer om Andreas Hebbe och Anna Catharina Tamm på släktforskaren Mattias Lomans hemsida.

Hanna
Hanna Gerlofssons grav. Eget foto.

En mer anspråkslös grav är Hanna Gerlofssons från 1918. Hanna föddes 1881, hennes mor Carolina Charlotta Fagerström var då ogift dotter till en torpare i Svartkärret i Låssa. 1887 gifte modern sig med statdrängen Carl August Marmlund och Hanna fick senare styvfaderns efternamn Marmlund. Kanske var Carl August hennes far, men det vet jag inte. I slutet av 1890-talet var Hanna piga hos inspektorn på Säbyholm och sedan hos ingenjören Klas Adolf Tamm på Ådö slott, som alltså måste vara en sentida släkting till förra slottsfrun.

1903 gifte Hanna sig med Gustaf Adolf Hjalmar Gerlofsson på Ljusterö. Han var född 1877 i Gladhammar i Småland, den församling jag själv bodde i när mina barn var små. Han föddes på gården Bergebo, närmaste granne till den gård där vi bodde 1984-1994. Världen är sannerligen liten ibland...

Gustaf Adolf Hjalmar Gerlofsson var bonde på en gård som hette Ström på Ljusterö. Under sitt 15 år långa äktenskap fick makarna sju barn. Den yngste föddes den 16 oktober 1918 och en vecka senare, den 24 oktober blev Hanna ett av tusentals offer för spanska sjukan i Sverige. Hon blev 37 år. Att hon dog på Ljusterö men begravdes hemma i Låssa förklarar varför maken inte är med på gravstenen.

MariaEngstrom
Maria Engströms grav. Eget foto.

Den 23 februari 1898 dog Maria Engström, hustru till statdrängen Karl Gustaf Engström på Toresta herrgård i Låssa socken. Hennes gravsten finns på norra sidan om kyrkan och på den står det "H. H. Vår älskade moder Maria Engström *18/12 1838 †23/2 1898 samt fader C. G. Engström" följt av faderns födelse- och dödsdatum. H. H. är förkortning av "Här hvilar". Att Maria står överst beror förmodligen på att hon dog först. Det vanliga är annars att mannens namn står överst på gravstenar. Kanske var Maria mer älskad av sina barn än deras far var. De kan ha rest stenen efter hans död 1920, det verkar nästan så eftersom texten är lik trots att det är 22 år mellan deras död.

Enligt husförhörslängderna var Maria född den 18 augusti 1838 och inte i december som det står på gravstenen, och hon hette Kindberg i efternamn. Hon är en av de många som bara fått Stockholm som födelseort när hon flyttat ut på landsbygden så vilken församling hon var född i kan man fundera på. Maria och Carl Gustaf fick fyra barn, tre döttrar och en son, efter att de gift sig 1867. En av döttrarna dog 1877 men de övriga tre barnen Johanna Charlotta, Axelina Matilda och Axel Ludvig överlevde barndomen. Familjen tog också hand om ett barnhusbarn som fosterbarn på 1880-talet och vid Marias död hade de en dotterdotter som fosterbarn.

De var statare under hela sitt gemensamma liv och säkert var det både slitsamt och ibland bedrövligt, som för de flesta statare. De kom till Toresta 1872 efter att ha haft statplats på några olika gårdar i Färentuna och Adelsö. Eftersom de stannade kvar på Toresta kanske det var bättre villkor där än på andra ställen. Året efter Marias död gifte maken om sig, fick två söner till och levde till 1920. Kanske är det inte så vanligt att fattiga statare har kvar sina gravar efter mer än hundra år.

Hallgren
Kyrkoherde Hallgrens grav. Eget foto.

I en av gravarna på Låssa kyrkogård vilar kyrkoherden Birger Theodor Hallgren, född 1802 och död 1857, med maka och barn, enligt texten på gravstenen. Kyrkoherden hade tillträtt sin tjänst 1847 och dog tio år senare, alltså förhållandevis ung. Han dog av bröstvärk, enligt kyrkboken, kanske var det influensa.

Makan som nämns på gravstenen men inte fått sitt namn där var Ida Fredrika Palin, född 1822 och död 1898 i Stockholm. De hade flera barn. En dotter hette Mathilda och gifte sig 1864 med Paul Peter Waldenström, känd ledare för Missionsförbundet, men först präst i statskyrkan. Hans memoarer är digitaliserade av Projekt Runeberg och där berättar han om det romantiska mötet med fröken Hallgren. En bild på henne finns ett par sidor framåt i boken.

kyrkan
Delar av Låssa kyrka är från medeltiden. Eget foto.

Att kunna träffa barn och barnbarn blev en fin avslutning på det här året. Nu ser jag fram emot ett nytt år och nya livsöden att berätta om.

Gott nytt år
Ett skepp kommer lastat
 

Kommentarer 6

Madeleine Tapper den måndag, 04 januari 2021 01:44

Hej! Tack för att du skrev om Hanna Gerlofsson, och tog fint foto av gravplatsen. Hanna var min farfars mor. Roligt att få veta lite som jag inte vetat innan.

Hej! Tack för att du skrev om Hanna Gerlofsson, och tog fint foto av gravplatsen. Hanna var min farfars mor. Roligt att få veta lite som jag inte vetat innan.
Eva Johansson den måndag, 04 januari 2021 12:20

Hej Madeleine! Tack för sin kommentar! Vad roligt att du hör av dig!
Jag visste ingenting om Hanna Gerlofsson när jag kom till Låssa kyrka, jag blev intresserad när jag såg att gravstenen är över hundra år gammal. Det finns så många livsöden att berätta om och jag funderar mycket på det när jag ser gamla gravstenar på kyrkogårdar. Så tragiskt med Hannas död så ung! Min morfars mor dog också i spanska sjukan, men hon var betydligt äldre.
När jag såg att Hannas make kom från Gladhammar, där jag själv bott, blev jag verkligen överraskad. Jag undrar hur det kom sig att han hamnade här uppe norr om Stockholm. Det har jag inte undersökt, jag bara såg var han var född.

Hej Madeleine! Tack för sin kommentar! Vad roligt att du hör av dig! Jag visste ingenting om Hanna Gerlofsson när jag kom till Låssa kyrka, jag blev intresserad när jag såg att gravstenen är över hundra år gammal. Det finns så många livsöden att berätta om och jag funderar mycket på det när jag ser gamla gravstenar på kyrkogårdar. Så tragiskt med Hannas död så ung! Min morfars mor dog också i spanska sjukan, men hon var betydligt äldre. När jag såg att Hannas make kom från Gladhammar, där jag själv bott, blev jag verkligen överraskad. Jag undrar hur det kom sig att han hamnade här uppe norr om Stockholm. Det har jag inte undersökt, jag bara såg var han var född.
Madeleine Tapper den tisdag, 05 januari 2021 20:17

Hej Eva! Jag blev verkligen glad att du tog dig tid att forska lite om Hanna! Jag har mitt mellannamn efter henne och har även hennes eller Hjalmars vigselring. Ja det var verkligen tragiskt att hon dog så tidigt, särskilt med tanke på alla små barn hon lämnade efter sig, varav en son var min farfar Vilhelm. Efter hennes död flyttade Hjalmar och alla barnen till Dåntorp, Haninge. Likt dig så är jag också nyfiken på hur Hjalmar hamnade på Ljusterö. Som jag har fått berättat för mig var han en beläst man och som också hann med att resa till Amerika. Han var även på Berga lantbruksskolan, jag har ärvt en stor tjock pärm med torkade växter därifrån som är ca 100 år gammal. Jag har inte lärt mig det här med riktig släktforskning än.Men det är verkligen mycket trevligt när man lär sig och får veta något nytt om sin släkt. Min pappa dog 2019, och efter det har en stark lust att veta mer väckts. Jag skulle önska att jag nån gång kan få reda på hur min sida av Gerlofsson som bor/bott i Stockholm är släkt med alla Gerlofsson på Öland och där runtomkring ( eller om vi inte har släktskap) men efternamnet Gerlofsson är inte så vanligt.

Hej Eva! Jag blev verkligen glad att du tog dig tid att forska lite om Hanna! Jag har mitt mellannamn efter henne och har även hennes eller Hjalmars vigselring. Ja det var verkligen tragiskt att hon dog så tidigt, särskilt med tanke på alla små barn hon lämnade efter sig, varav en son var min farfar Vilhelm. Efter hennes död flyttade Hjalmar och alla barnen till Dåntorp, Haninge. Likt dig så är jag också nyfiken på hur Hjalmar hamnade på Ljusterö. Som jag har fått berättat för mig var han en beläst man och som också hann med att resa till Amerika. Han var även på Berga lantbruksskolan, jag har ärvt en stor tjock pärm med torkade växter därifrån som är ca 100 år gammal. Jag har inte lärt mig det här med riktig släktforskning än.Men det är verkligen mycket trevligt när man lär sig och får veta något nytt om sin släkt. Min pappa dog 2019, och efter det har en stark lust att veta mer väckts. Jag skulle önska att jag nån gång kan få reda på hur min sida av Gerlofsson som bor/bott i Stockholm är släkt med alla Gerlofsson på Öland och där runtomkring ( eller om vi inte har släktskap) men efternamnet Gerlofsson är inte så vanligt.
Eva Johansson den tisdag, 05 januari 2021 20:25

Madeleine, du borde verkligen börja släktforska! Det är så spännande och intressant. Numera är det gratis om man använder Riksarkivet och det kan vara bra att börja där, sedan finns det kompletterande tjänster som kan vara till stor hjälp. Men det handlar ju också om att ha tiden till det.
Här finns en guide för nybörjare: https://riksarkivet.se/slakt-personforskning
Jag började släktforska 2010 och blev omgående så uppslukad av detta så efter ett par år sa jag upp mig från den anställning jag hade och började släktforska på uppdrag. Det är fantastiskt givande!

Madeleine, du borde verkligen börja släktforska! Det är så spännande och intressant. Numera är det gratis om man använder Riksarkivet och det kan vara bra att börja där, sedan finns det kompletterande tjänster som kan vara till stor hjälp. Men det handlar ju också om att ha tiden till det. Här finns en guide för nybörjare: https://riksarkivet.se/slakt-personforskning Jag började släktforska 2010 och blev omgående så uppslukad av detta så efter ett par år sa jag upp mig från den anställning jag hade och började släktforska på uppdrag. Det är fantastiskt givande!
Madeleine Tapper den tisdag, 05 januari 2021 21:03

Tack så mycket för tipsen! Ja det är ju just det där med tiden också, men nån gång ska det bli av. Härligt att du kunde göra din hobby till jobb istället. Om jag inte finner tiden kanske jag får anlita dig i framtiden

Tack så mycket för tipsen! Ja det är ju just det där med tiden också, men nån gång ska det bli av. Härligt att du kunde göra din hobby till jobb istället. Om jag inte finner tiden kanske jag får anlita dig i framtiden :)
Eva Johansson den tisdag, 05 januari 2021 21:07

Madeleine: Det går bra, då kan du maila till mig på

Madeleine: Det går bra, då kan du maila till mig på
Redan registrerad? Logga in här
Guest
26 januari 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
322 inlägg
Ted Rosvall
249 inlägg
Mats Ahlgren
146 inlägg
Helena Nordbäck
138 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
89 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser