Rötterbloggen
Rötterbloggen

Lagen om alltings jävlighet

För många år sedan upptäckte jag att min farfars mors kusin ännu var i livet, 99 år gammal. Jag skrev ett brev till den gamla damen, som svarade vänligt. Jag skrev då ett nytt brev eftersom jag kom på att hon kanske hade foton på sina farföräldrar. En tid senare fick jag ett brev från damens dotter som berättade att modern avlidit strax efter sin hundraårsdag, innan hon besvarat min fråga om fotografierna... Ja, som släktforskare kan man ibland tänka »men givetvis» eller »hur stora är oddsen?», när forskningen går åt skogen på det mest ironiska sätt. Jag brukar själv säga att den enda lag som saknar kryphål är Murphys lag, även känd som »lagen om alltings jävlighet», och ibland känns det onekligen som att denna »lag» styr med allsmäktig hand – släktforskningen inkluderad. Genom åren har jag råkat ut för otaliga sådana händelser, som jag tänkte dela med mig av i dagens blogg. Jo, jag...

...fick nys om ett testamente efter en adelsman som eventuellt kan bekräfta ett faderskap – bara för att upptäcka att testamentet ligger i ett förseglat kuvert.

...letade efter en viktig flyttningsattest från 1808 – och ni kan ju gissa vilket år som saknas i den annars fullständiga serien attester från 1784?

...lyckades till slut hitta en husförhörslängd som avslöjade att min anfader Per Nilsson föddes i juni 1768 i Kyrkheddinge församling – bara för att upptäcka att just den sidan i födelseboken är utriven.

b2ap3_thumbnail_Andreassen-Holm-Bolivar.jpgb2ap3_thumbnail_Andreassen-Holm-Bolivar.jpg

...tog kontakt med en släkting som berättade att flera gamla fotoalbum fanns hos hennes faster – som visade sig vara en ilsken gammal dam som varken hade intresse av släktforskning eller lust att dela med sig av fotografierna.

...lyckades efter många års sökande hitta namnet på min anfader Per Perssons hustru i Norrvidinge socken, där kyrkoböckerna har brunnit – och upptäckte att hon hette Anna Andersdotter.

...fick veta att många intressanta dokument och fotografier ärvdes av gammelfarbror Rudolf – vars hus brann upp på 1930-talet.

b2ap3_thumbnail_Wadensten.JPGb2ap3_thumbnail_Wadensten.JPG

...upptäckte att en intressant gammal dagbok förvaras hos en adlig godsägare – som nyligen hade blivit grovt förolämpad av en annan släktforskare.

...hittade farfars okända syssling, som hade ett vackert gammalt fotoalbum – men som började bli dement, och det fanns inte ett enda namn skrivet på varken fotografierna eller i själva albumet.

Fina gamla bilder
Vackra Clara - där var hon ju!

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 2

Birgitta Krantz den lördag, 18 juni 2016 20:44

Vilken otur! Men så kan det väl vara när man släktforskar. Dess emellan har du väl vad jag förstår av dina inlägg både haft tur och varit skicklig i din släktforskning. När jag ser ovanstående inlägg blir jag väldigt nyfiken på vem mannen på fotot är, eftersom jag tycker att du är så lik honom. HälsningarBirgitta

Vilken otur! Men så kan det väl vara när man släktforskar. Dess emellan har du väl vad jag förstår av dina inlägg både haft tur och varit skicklig i din släktforskning. När jag ser ovanstående inlägg blir jag väldigt nyfiken på vem mannen på fotot är, eftersom jag tycker att du är så lik honom. HälsningarBirgitta
Markus Gunshaga den lördag, 18 juni 2016 23:02

Du har så rätt så, Birgitta - och det är just de härliga genombrotten och intressanta fynden som gör det mödan värt, även när det känns hopplöst. Så roligt att du ser likhet mellan mig och mannen på fotot! Han är nämligen min mormors farmors bror Bolivar Holm (1871-1925), så det kan nog finnas ett och annat gemensamt drag

Du har så rätt så, Birgitta - och det är just de härliga genombrotten och intressanta fynden som gör det mödan värt, även när det känns hopplöst. :D Så roligt att du ser likhet mellan mig och mannen på fotot! Han är nämligen min mormors farmors bror Bolivar Holm (1871-1925), så det kan nog finnas ett och annat gemensamt drag :)
Redan registrerad? Logga in här
Guest
5 april 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
280 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
104 inlägg
Helena Nordbäck
101 inlägg
Anton Rosendahl
47 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser